Traian Onuc, liber de măsuri preventive! Judecătoarele Botezan și Lupea i-au revocat interdicția de a efectua tranzacții imobiliare

Judecătoarele Elena Botezan și Adina Lupea, de la Curtea de Apel Cluj, au decis revocarea controlului judiciar aplicat țeparului Traian Onuc (Ianson). După ce a țepuit zeci de persoane, Traian Onuc a fost plasat sub măsura preventivă a controlului judiciar prin care i se interzicea să mai încheie contracte de vânzare-cumpărare de apartamente. Dosarul prin care acesta este trimis în judecată pentru înșelăciune s-a împotmolit în compentențe de soluționare.

Procurorul de sală a  militat pentru menținerea măsurii, dat fiind că lui Onuc i se impută un prejudiciu de peste două milioane de euro. 

„Reprezentanta Ministerului Public , solicită respingerea contestației ca neîntemeiată apreciind hotărârea instanței de fond suficient de bine argumentată din punct de vedere al stării de fapt, cât și din punct de vedere juridic, prin raportare la dispozițiile legale privitoare la controlul judiciar. Apreciază că termenul rezonabil și termenul prevăzut de art 215 ind. 1 C .proc.pen nu a fost depășit, iar termenul rezonabil ar trebui analizat și prin raportare la conduita părților și la complexitatea cauzei.

De asemenea, se apreciază că, nu există nicio circumstanță care să conducă la revocarea măsurii sau la modificarea obligațiilor impuse în sarcina inculpatului, în continuare, măsura fiind legală, temeinică, oportună și necesară, raportat la ansamblul probator care confirmă toate argumentele încheierii penale atacate, în cuprinsul căreia sunt analizate aspectele invocate în fața instanței de control judiciar.

Arată că inculpatului i se impută o activitate infracțională cu multiple acte de determinare a părților vătămate în scopul prejudicierii efective a patrimoniului acestora, cu un echivalent de 2.074.000 de euro, motiv pentru care, raportat la aceste consecințe grave s-a și declinat competența de soluționare a cauzei la Tribunalul Cluj. Prin urmare, raportat la complexitate cauzei, scopul măsurii preventive este ca procesul penal să se desfășoare în condiții de celeritate, cu participarea inculpatului, motiv pentru care, solicită menținerea încheierii atacate”, se arată în încheierea penală. 

 

Cu toate acestea, judecătoarele de la Curtea de Apel Cluj i-au admis lui Onuc cererea de revocare a măsurii controlului judiciar, astfel că țeparul, cunoscut pentru că vindea aceleași imoble mai multor persoane, are din nou drept de semnătură. 

„Admite contestaţia declarată de inculpatul Onuc Traian împotriva încheierii penale nr. 194 din data de 23 decembrie 2019 a Tribunalului Cluj pe care o desfiinţează în totalitate şi pronunţând o nouă hotărâre: Revocă măsura controlului judiciar luată şi menţinută faţă de inculpatul Onuc Traian (fost Floarea Ianson Traian). Stabileşte suma de 313 lei onorariu apărător din oficiu ce se va avansa din FMJ în favoarea Baroului de avocaţi Cluj. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 14 ianuarie 2020. Document: Hotarâre  7/2020  14.01.2020”, se arată în soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.

 

În perioada 2014-2017, pe numele fraudatorului a fost întocmit un dosar penal complex, persoana vizată fiind trimisă în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Trimiterea în judecată a fost nesemnificativă pentru Onuc, el continuând să ia bani de la oameni pentru apartamente construite ilegal, ori pentru apartamente existente doar în imagini. În anul 2016, având în vedere probatoriul administrat, bărbatul a fost reținut pentru înșelăciune, însă după 24 de ore a fost eliberat.

În 2016 pe numele lui Onuc au fost înaintate 37 de infracțiuni de înșelăciune și o infracțiune de distrugere. Țepar care a lăsat zeci de oameni fără bani și fără locuință a făcut de pe spatele clujenilor 700.000 euro, bani ce nu au mai fost recuperați.

În 2019, la nivelul Poliției Municipiului Cluj-Napoca se instrumentează, în prezent, un alt dosar penal în urma unor sesizări formulate împotriva aceleiași persoane. De la sfârșitul anului 2018 până în prezent Traian Onuc a înșelat cel puțin 10 persoane, ademenindu-le cu prețuri mici, atrăgătoare. Acesta cere avans jumătate din prețul total al apartamentului, iar după ce se vede cu banii în mână, este de negăsit.

Adauga comentariu