Traian Neamtu, amendat pentru ca a respectat juramantul lui Hipocrate

Sistemul de sanatate de la Cluj e bolnav. Medicul Traian Neamtu a fost amendat cu 900 de lei dupa un control al Curtii de Conturi pentru ca a eliberat retete gratuite pentru 4 bolnavi cronici cu Alzheimer, dementa si tulburari depresive pe care ii are in evidenta. Pacientii au suferit diverse episoade acute, iar spitalele in care au fost internati nu au putut sa le elibereze medicamentele pentru tulburarile psihiatrice de care sufera.

Alzheimer, dementa si tulburari depresive sunt diagnosticele care l-au facut pe Traian Neamtu sa-si ia amenda. Cel mai renumit psihiatru din Cluj, cu o experienta de peste 40 de ani in medicina, trebuie sa scoata 900 de lei din buzunar pentru ca a respectat juramantul lui Hipocrate si a ajutat 4 pacienti. Contrar Legii.

B. Nuta are 58 de ani si sufera de ani de zile de o tulburare depresiva. Potrivit diagnosticului, femeia are idei suicidare si se afla in evidentele Centrului de Sanatate Mintala (CSM) Cluj.

“Verisoara primara a sotiei avea medicamentele scoase pe reteta pentru tulburare si intre timp a aparut problema cu inima si a fost internata, initial, la Medicala I si apoi  transferata la Institutul Inimii, sectia chirurgie cardio-vasculara si operata pe cord deschis. (…) Nicaieri nu se ofera medicamentele pentru tulburare, nici la Medicala I, nici in Chirurgie, daca te duci si ai medicamentele prescrise nu iti elibereaza de acolo. E o aberatie ce s-a intamplat”, spune Teodor Bodea, o ruda a bolnavei.

Femeia a suferit un atac de cord si a fost operata la Institutul Inimii in aceeasi luna in care a primit si reteta gratuita pentru boala psihica de care sufera de ani buni.

“Contractul cadru prevede faptul ca bolnavul nu poate beneficia in aceeasi luna de o reteta emisa de catre medicul din spital, in urma externarii sau pe parcursul tratamentului si de o reteta gratuita de la medicul de familie sau medicul specialist”, au aratat reprezentantii Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CAS) Cluj.

"E bolnav sistemul!"

Tot pentru ca a prescris unei paciente cu Alzheimer o reteta gratuita in timp ce era internata pentru extirparea unei tumori de 16 centimetri la Institutul de Gastroenterologie, cunoscutul psihiatru a fost amendat.

“Tratamentul pentru Alzheimer nu are nimic cu operatia de la spital. Acolo nu i s-a dat medicatie pentru boala si trebuia sa-i duc de acasa cat timp a fost internata. Nu Neamtu da medicamentele ci o comisie. Sotia mea are 74 de ani si urmeaza un tratament neuropsihiatric. E bolnav sistemul. Nu e vorba de dejucarea legii, ci e o anomalie”, a marturisit sotul pacientei, Emanoil Tischler, in varsta de 91 de ani.

Specialistii arata ca starea unui pacient cu Alzheimer care intrerupe tratamentul se agraveaza atat din punct de vedere mental, cat si fizic. Neamtu a eliberat inca o reteta gratuita pentru o pacienta internata cu fractura de col femural, la Ortopedie si aflata in evidentele CSM cu Alzheimer. Potrivit normelor, o reteta pentru o boala cronica poate fi prescrisa numai de catre medicul specialist. Or, la Ortopedie nu exista psihiatri.

Lacuna legislativa: “Ar trebui amendata Legea”

“Ii trebuia medicamente sa fie linistita, sa poata dormi. Pe chestia asta ma sanctioneaza ca pe delincventi. (…) Nimeni nu m-a felicitat pentru ca am adus medicamente de zeci de milioane prin relatiile pe care le-am avut, dar m-au sanctionat. Asta e Romania pentru care am luptat.(…) Sa dau reteta normala ca sa-si cumpere medicamentele, se poate da, dar sunt pensionari si nu au bani. In postura de medic ce fac? Aplic legea si las bolnavul sa sufere sau aplic juramantul de medic dat la terminarea facultatii? Nu stiam ca sunt internati in spital si, fiindca le-am dat retete, i-am ajutat sa nu moara, m-au sanctionat. (…) Medicul este de vina, pasibil de pedeapsa pentru ca incalca legea, fara comentarii. De bun-simt, omenesc, am dat reteta contrar legii, dar alinam suferintele unui om grav bolnav. Din nou, culpa medicala, iar medicul sa plateasca medicamentele. Le plateste, cu sufletul impacat ca a ajutat un om in mare suferinta”, a declarat medicul Traian Neamtu.

Psihiatrul clujean sustine ca va plati din salariu cei 900 de lei, prejudiciul adus statului si constatat de Curtea de Conturi, insa spune ca Legea ar trebui modificata.

“Legile sunt dure, dar sunt legi. (…) Nu poate scrie medicamente pentru boala Alzheimer sectia de Ortopedie. Si atunci ce fac in timpul asta? Las bolnavul agitat, cu dureri, cu tot ce e? Sa-l las pe Tischler sa-mi aminteasca de lagarele naziste? Am dat si voi da medicamente pentru a alina suferintele bolnavilor de care sunt atasat. Ce sa fac cu doamna Nuta cu idei de suicid? S-o lasa sa se sinucida, sa nu-i dau antidepresive? A cui constiinta va suferi? Altora nu le pasa. Ar trebui sa se schimbe legea si sa contina unele amendamente pentru aceste cazuri special de bolnavi”, a punctat Neamtu.

Comentarii

kemi

14.03.2014 15:25

CRETINI !!!Inca nu-i impusca nimeni ?Sa te legi de un medic cu probitatea si profesionalismul d-lui Dr, Neamtu e mai mult decat o blasfemie,e o crima.Sunt curios cine e cretinul (cretinii care l-au amendat),sa-i scuip intre ochi.

G.

14.03.2014 22:51

Domnule doctor. In acest caz v-ati facut numai datoria si ati ajutati oameni suferinzi. Sistemul de sanatate in aceasta tara anormala, condusa numai de derbedei si tampiti, este in metastaza. Sa fiti sanatos si mandru pentru tot ceea ce ati facut de-a lungul timpului pentru aceasta tara si pentru oamenii ei.

Morarescu Valer

15.03.2014 09:29

"Nici o lege a tarii nu interzice sa fii IMBECIL" (Grigore Moisil),in schimb o lege imbecila, actuala,interzice sa fii rational.(actiunea Curtii de Conturi). Dle Doctor Neamtu,va felicit pentru tot ce faceti in slujba pacientului.Imbecilitatea si cretinismul ,la noi, nu este o boala ci o stare de fapt,care va trebui sa o facem sa dispara prin fapte ca a Dvs. Va doresc sanatate si putere de munca pentru a lupta impotriva acestei "STARI DE FAPT" Valer Morarescu ,pensionar.

Muresan Doru

05.05.2014 12:04

Medicul respectiv trebuie sa se retraga.  Multi tineri, capabili, cauta un loc de munca.  Un post nu trebuie acaparat pe viata.  In cazul eliberarii retetelor nu are nici o vina.

Muresan Doru

05.05.2014 12:08

Medicul respectiv trebuie sa se retraga. Multi  tineri,capabili, cauta un loc de munca. Un post nu  se acapareaza pe viata. In privinta eliberarii retetelor nu are nici o vina.

clujean

09.07.2014 18:36

esti un dobitoc rarisim, muresane.

Muresan Doru

27.08.2014 11:20

Domnule doctor, dvs sunteti "clujeanul"? Sau,poate,vreun distins pacient al dvs... Dupa vocabularul folosit, oricare varianta este posibila... Legea trebuie respectata,buna,sau rea  ,   altfel ar fi anarhie totala. Sta,inca, in puterea  noastra de a vota conducatori care sa  elaboreze legi normale si in favoarea cetatenilor acestei tari.  Fiecare popor are conducatorii   pe care ii merita.      Iar,faptul ca un om este normal sa se retraga la pensie,dupa varsta de 80  de ani este o necesitate . La fel ca si crearea unor locuri de munca si posibilitati de afirmare si pentru medicii mai tineri. C.S.M.(L.S.M.) nu este un  centru personal,al dlui doctor Neamtu Traian. Felicitari doamnelor doctor Camelia Deac si Radulescu Dana pentru realizarile efectuate intr-o unitate ce devenise un monopol si  in care exista o dictatura nu o colaborare! Aceasta,de zeci de ani... In prezent situatia este  mult schimbata in bine .                     Muresan Doru

ioan

24.09.2015 20:47

Domnul doctor Neamtu Traian este un om deosebit, de care Romania duce lipsa, din pacate. Am avut onoarea sa il cunosc pentru ca l-a tratat pe tatal meu de o problema de sanatate. Imi parre rau ca in ultima vreme nu l-am mai cautat, dar este un exemplu de urmat pentru toata lumea din punct de vedere profesional si exemplu de a fi OM. Imi pare rau pentru nedreptatea care i se intampla si sper ca intre timp problema sa se fi rezolvat.Aveti toata consideratia si respectul meu, domnul doctor!

Todea Marcela

05.01.2017 15:15

Este un medic minunat cum mai rar exista ar trebuii sa fie Tara mindra de dinsul dar din pacate asta e Romania isi bate joc de oamenii apti si minunati

Adauga comentariu