Trai, neneacă, pe banii contribuabilului: Din statisticile oficiale aflăm că cei care lucrează “la stat” și-au triplat veniturile față de cei “de la privat”. În schimb a scăzut productivitatea muncii

Statisticile oficiale ne arată că angajații la privat câștigă, în medie, cu 60% mai puțin decât cei din administrația publică. Datele publice ale Institutului Național de Statistică ne arată că în luna iulie salariul mediu “în mână” al unui angajat în administrația publică a fost de peste 4.200 de lei, în timp ce angajatul de la privat câștigă în medie, în mână, 2.600 de lei.

Salariile de la stat au fost mereu mai mari decât în privat în ultimii 5 ani, pentru că la stat lucrează foarte puțini cu salariul minim pe economie. Dacă în 2016, diferența dintre salariul brut în mediul bugetar și salariul brut în privat era de doar 427 de lei, trei ani mai târziu, diferența s-a triplat – 1.285 de lei. Iar anul viitor această distanță între stat și privat crește și mai tare, arată datele Comisiei Naționale de Prognoza. În 2019 diferența va fi de 36%.

Pe de aștă parte, datele Băncii Naționale arată că productivitatea muncii – adică randamentul angajaților, cât de mult produc față de cât de mult plătește firma/instituția pentru ei – este la pământ, cel mai mic din 2012 încoace.

Deci, cei care frecau menta pe 1.500 de lei, freacă la fel de multe frunze și pe dublul salariului.

Adauga comentariu