Toxoplasmoza

Aceasta infectie foarte frecventa, care deseori trece neobservata, e transmisa la om cel mai des prin intermediul pisicii. Boala e grava atunci cand afecteaza femeia gravida si persoanele cu sistemul imunitar deprimat.
Toxoplasmoza este o boala frecventa in toate tarile. Ea este intotdeauna benigna la tineri si la adultii sanatosi.


Contaminare. Toxoplasmoza este produsa de un parazit, Toxoplasma gondii, care traieste in intestinul pisicii. Ouale de parazit, depuse pe sol o data cu excrementele pisicii, sunt apoi ingerate de animalele erbivore, in special de oi. Omul este infestat fie prin ingestia de oua o data cu legumele crude sau fructele ce au fost in contact cu ecrementele de pisica, fie prin consumul de carne cruda sau in sange (mai ales de oaie), fie prin intermediul mainilor murdare apartinand persoanelor ce se afla in contact cu o pisica.


Simptomele. Infectia nu produce nici un simptom daca nu apar mici ganglioni fermi la nivelul cefei care sunt lipsiti de gravitate si dispar spontan. La unele persoane, toxoplasmoza se poate manifesta si printr-o febra moderata (38° C maximum), dureri musculare si o oboseala trecatoare. Ea poate genera de asemenea o inflamatie a retinei (retinita) si a vaselor sanguine situate in spatele retinei (coroidita).


Complicatiile nu se intalnesc decat la pacienitii al caror sistem imunitar e deprimat. In acest caz, parazitul afecteaza creierul determinand formarea de abcese ce pot produce ocazional paralizii, convulsii si tulburari ale constientei. Bolnavul are febra mare, ganglioni limfatici mariti si o stare marcata de epuizare fizica. Rareori e vorba despre un prim contact cu parazitul; cel mai des insa e vorba de o recrudescenta a unei infectii vechi (primoinfectie) ce a trecut neobservata.


Diagnosticul si tratamentul. Diagnosticul e stabilit dupa un examen de sange care evidentiaza anticorpii antitoxoplasma (seropozitiv). Nu exista vaccin antitoxoplasmoza. In majoritatea cazurilor, vindecarea e spontana iar boala nu justifica un tratament special.


Tratamentul pe baza de antibiotice este necesar doar la femeia insarcinata si infectata sau la cea infectata care doreste o sarcina, dupa numeroase avorturi, la nou-nascuti, la copii cu afectare grava, la persoanele care au o forma de boala acuta cu manifestari sistemice si localizari organice. In schimb, la persoanele al caror sistem imunitar e deprimat, tratamentul cu antibiotice trebuie prelungit aproape la nesfarsit. La femeia gravida, antibioticele asigura reducerea cu 50 % a riscului de transmitere placentara la fat.


Profilaxia. Depistarea toxoplasmozei la toate femeile gravide nu e obligatorie decat in Franta si in Austria. Ea trebuie efectuata sistematic chiar inaintea sarcinii, in cadrul examenelor prenuptiale si prenatale cu scopul de a asigura o supraveghere permanenta a viitoarei mame iar la nevoie de a prescrie un antibiotic inca de la inceputul infectiei. Din cauza graviditatii toxoplasmozei congenitale si a absentei vaccinului, femeile insarcinate neprotejate trebuie in consecinta sa-si ia doua tipuri de masuri de precautie:


- sa nu manance decat carne preparata termic corespunzator, sa evite cruditatile, sa nu schimbe tavita pentru pisici (iar daca o face sa se spele cu grija pe maini dupa orice contact cu excrementele animalului, ca si dupa orice contact cu solul sau alimentele ce pot fi contaminate);
- sa se prezinte la controalele periodice in timpul sarcinii si sa faca un test de depistare a anticorpilor in fiecare luna de la sarcina pana in momentul nasterii.

Adauga comentariu