Sanatate

Totul pentru o digestie sanatoasa

Tubul digestiv este responsabil cu digestia, cu absorbtia alimentelor si cu eliminarea resturilor alimentare la celalalt capat. Dereglarile legate de intestine sunt un lucru obisnuit si aproape 80 % din indivizi sufera de simptome care constituie un semn al unor boli digestive.

 

Modificarile aduse regimului alimentar ofera un remediu simplu si eficient unui mare numar de simptome digestive, inclusiv indigestia, constipatia si crampele. Imbunatatirea functionarii sistemului digestiv, prin modificarea regimului alimentar, va duce si la o imbunatatire a sanatatii dvs. in general, deoarece nutrientii vor fi mai bine absorbiti.

 

Tubul digestiv este un tub lung de mai multi metri, care incepe la gura si se sfarseste la anus, la celalalt capat. Are opt componente principale: gura, esofagul, stomacul, intestinul gros si intestinul subtire, pancreasul, vezica biliara si ficatul. Fiecare parte a tubului digestiv are un rol anume in faramitarea alimentelor pe care le consumam, astfel ca ele sa poata fi absorbite si folosite de corp.

 

Gura. Digestia alimentelor incepe in gura, iar actul mestecarii stimuleaza secretia sucurilor digestive jos, in intestine. Prin mestecare, alimentele se amesteca cu saliva, care contine o enzima numita amilaza care incepe digestia alimentelor pe baza de amidon, cum ar fi painea, cartofii, orezul si pastele. Faramitarea alimentelor creste eficienta digestiei, dandu-le enzimelor digestive posibilitatea de a patrunde mai bine in alimente.

 

Stomacul. Dupa ce alimentele au fost mestecate si inghitite, ele trec printr-un tub numit esofag, care le transporta pana cand ajung in stomac. O data ajunse aici, stomacul secreta acizi care incep procesul complex al digestiei alimentelor bazate pe proteine, cum ar fi carnea, pestele si lactatele. Stomacul este protejat de actiunea acizilor, printr-un invelis de mucus.

 

Intestinul subtire. Dupa ce parasesc stomacul, alimentele trec in intestinul subtire, unde actiunea si mai multor enzime continua procesul digestiei. Unele dintre acestea sunt produse chiar in peretele intestinelor, in timp ce altele sunt secretate de pancreas. Bila, un suc digestiv care insoteste digestia grasimilor, intra si in intestinul subtire. Nutrientii sunt absorbiti de-a lungul intestinului subtire.

 

Intestinul gros. Dupa ce alimentele au fost absorbite din intestinul subtire in sange, resturile ramase trec in intestinul gros. Aceste resturi alimentare sunt foarte lichide, dar devin din ce in ce mai solide, pe masura ce apa este absorbita prin peretele intestinului gros, inapoi in corp. Produsul final il constituie fecalele, eliminate din corp prin rect si anus.
Ficatul si vezica biliara. Moleculele de alimente care sunt absorbite prin intestin trec in sange si sunt transportate catre ficat. Aici, unele molecule sunt faramitate in continuare, in timp ce altele sunt transformate in forme care pot fi depozitate ca si combustibil in organism. Fierea este o mica structura de forma unui sac, care este pozitionata sub ficat. Functia ei este sa depoziteze bila, produsa de ficat, pe care o secreta in intestinul subtire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *