In vizor

Toți elevii din Cluj-Napoca vor merge la școală de luni

Datorită faptului că rata incidenței cazurilor de COVID-19 în municipiul Cluj-Napoca a scăzut sub 1, ajungând la 0,96, începând de luni toți elevii se vor putea întoarce la școală. 

Până acum Cluj-Napoca era în scenariul doi, ceea ce înseamnă că mergeau fizic la școală doar elevii din clasele primare și din clasele terminale.

„Ne bucurăm că, în sfârșit, rata incidenței permite revenirea la școală a elevilor din municipiul Cluj-Napoca, localitatea cu cel mai mare număr de școli și de elevi din județul Cluj, după aproape un an de zile de activități de învățare online. Mai avem aproximativ o lună de zile până la sfârșitul cursurilor anului școlar 2020-2021, perioadă care va fi valorificată la maximum de către elevi și cadrele didactice pentru sistematizarea cunoștințelor. Sper ca  procesul de adaptare la programul școlar desfășurat în cadrul unităților de învățământ să se producă fără dificultate, iar cadrele didactice să manifeste înțelegere, să  le transmită elevilor încedere că, împreună, vor putea să treacă peste toate neajunsurile provocate de această perioadă grea pentru toți. Părinții trebuie să aibă încredere că unitățile de învățământ au luat toate măsurile necesare pentru a crea un spațiu confortabil, sigur, în care să se poată continua procesul de învățare și că este important să continuăm să respectăm regulile de siguranță sanitară și să ne vaccinăm, numai așa putând elimina definitiv  efectele acestui virus asupra populației”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Inițial, Ministerul Educației a vrut ca decizia privind scenariul de funcționare al școlilor să fie stabilit în fiecare vineri, dar apoi s-a decis ca elevii să se poată întoarce în clase imediat ce incidența scade. 

La nivelul județului Cluj, luni, 24 mai 2021, 353 de unități de învățământ preuniversitar vor funcționa în Scenariul 1, pentru 87.818 de elevi și preșcolari. Scenariul 1 presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi a elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de siguranță sanitară. Acest scenariu se aplică în acele unități administrativ-teritoriale în care incidența cumulată a cazurilor din localitate, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, inclusiv în municipiile Cluj-Napoca, Gherla și Câmpia Turzii.

 87 de unități de învățământ preuniversitar vor adopta Scenariul 2, pentru 12.686 de elevi, dintre care 7.737 vor participa la activitățile educaționale cu prezență fizică. Scenariul 2 constă în: a) participarea zilnică, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIIl-a și a XIl-a, a Xlll-a și a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară; b) participarea zilnică, în sistem on line, a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu. Acest scenariu se aplică în acele unități administrativ-teritoriale în care incidența cumulată a cazurilor din localitate, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1/1.000 de locuitori, iar la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *