Toti cei implicati in difuzarea colindului antisemit, audiati de procurori, de la etnologi si artisti, pana la echipa TVR

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj ii audiaza in aceasta perioada pe toti cei implicati in culegerea, datarea, interpretarea si difuzarea faimosului colind antisemit care a declansat in iarna un scandal care a inconjurat mapamondul. Ei sunt suspectati de incitare la ura si discriminare. Tiberiu Groza, fostul lider al ansamblului care a cantat colindul in cauza, este convins ca se va decide neinceperea urmaririi penale.  

Cercetarea se face in vederea stabilii masurii in care cei care au contribuit la difuzarea colindului din 6 decembrie pot fi acuzati ca au savarsit infractiunea de incitare la ura sau discriminare. Dosarul a fost deschis in urma sesizarii Ministerului roman de Externe, dar si a Ambasadei Israelului.

„Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj a dispus urmarirea penala fata de mai multe persoane, suspectate de savarsirea infractiunii de incitare la ura sau discriminare, conform art. 369 din Codul Penal, in urma difuzarii unui colind pe postul de televiziune TVR 3. Cercetarea are la baza sesizari ale Ministerului roman de Externe si a Ambasadei Israelului. Persoanele respective vor fi chemate la audieri“, a spus Theodor Pavelescu, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, citat de Mediafax. 

La inceput a fost sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care apoi a transmis dosarul catre Parchetul Tribunalului Cluj, dupa cum a precizat acesta. 

“Si eu am fost si am dat declaratii la procurorul de caz. Cred ca este faza de pre-verificare. Ar fi doua lucruri de analizat: daca un colind poate fi considerat un act de instigare la ura si daca cineva a facut asta cu intentie. Se vede clar ca nici una nu sta in picioare, mai ales ca si TVR are o traditie in promovarea comunitatii evreiesti, ansamblul la fel, si eu personal ma straduiesc de 15 ani sa am relatii bune cu ei si sa le promovez valorile”, a declarat Tiberiu Groza, fostul manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj si lider al Ansamblului “Dor Transilvan”.

Acesta considera ca este exagerat sa se vorbeasca de urmarire penala in acest caz. 

“E o verificare procedurala, pentru ca a fost un scandal si s-a cerut auto-sesizarea organelor abilitate. Ei vor da o decizie, in urma analizei situatiei, de incepere sau neincepere a urmaririi penale. Sunt luati in vedere toti, de la omul care a cules colindul, la cei din echia TVR, pana la mine. Daca din declaratii se constata ca un colind poate fi considerat antisemit si ca cei din echipa de la emisiune au facut asta intentionat, se va decide inceperea urmaririi penale. Eu sunt convins ca nu va fi asa”, a apreciat Groza. 

Acesta a marturisit ca a fost afectat de faptul ca multi oameni au interpretat demisia lui din CJCPT ca o recunoastere a vinovatiei, pe cand el voia doar sa se arate responsabil in fata comunitatii evreiesti si a opiniei publice. In prezent, Tiberiu Groza lucreaza la propria sa firma de publicitate si impresariat. 

“Era vorba de un colind vechi, pe care l-am ales pentru emisiune doar ca sa nu cantam tot aceleasi piese. Timp de 4 zile nu s-a simtit nici o instigare la ura si antisemitism, pana cand Revista 22 a spus asta. Nu s-a spus nimic despre faptul ca inregistrarea e pe YouTube si are peste 60.000 de vizualizari, asta nu e instigare la ura. De 6 luni ma tot gandesc la ceea ce s-a intamplat”, a mai spus Groza. 

Comentarii

Ina

13.05.2014 14:46

La cata coruptie e in RO, intradevar, e 'imperios necesar' sa faci audieri si sa cheltui banii publici umbland dupa cel ce a compus acel colid, dupa altul care l-a cules si cei care l-au facut public. De ce nu ii arestati si pe cei care l-au colindat ani si ani la rand in satele romanesti ? Poate badea Ion si lelea Marie vor fi adusi in catuse la Tribunalul Cluj. 

Gica

01.12.2016 03:35

Draga Ina, Coruptia este intr-adevar un fenomen ingrijorator.Motivul pentru care tu nu consideri aceasta investigatie necesara este unul la fel de ingrijorator.Tu ai un discernamint foarte scazut.Pentru tine versurile din colindul ala nu reprezinta nimic insultator,rau sau nepotrivit.Motivul este acelasi,inteligenta ta este foarte discreta.Inca una acum,cind cineva iti da cu o bita in cap si incepi sa te vaieti si ala cu bita iti spune :Hai tu Inna nu te mai miorlaii ca la cita coruptie este in tara vaietele tale nu mai conteaza...E un exemplu simplu si tzi-l dau ca sa il intelegi mai bine,motivul?Putinatatea ta mintala.Sa continui?

Adauga comentariu