Editorial

Tot ce-i pe drojdie creşte. Aşa e şi cu economia României

Ne-a spus premierul Florin Cîţu: că suntem pe creştere economică şi asta sună bine.

Că toată lumea vede că suntem pe drojdie este doar o problemă de neînţelegere a fenomenului. Căci, fără drojdie, nici aluatul nu creşte. Ideea este că nu e cazul să ne luptăm cu statistica, că e la fel ca şi cu femeia: te ridică, te coboară, îţi dă viaţă, ţi-o omoară.

Statistic vorbind, dacă Bill Gates intră într-un bar, toţi consumatorii de acolo devin miliardari.

Statistic vorbind, eu mănânc o pâine, tu nu, dar am mâncat fiecare jumătate de pâine şi ar trebui să fim la fel de sătui. Sau graşi, că pâinea îngraşă.

Cică doi antreprenori străbăteau deşertul să-şi vadă de nişte afaceri într-un oraş de dincolo de acesta. Pe la jumătatea drumului văd ei o balegă de cămilă şi se trezeşte unul că-i zice celuilalt: „băi, îţi dau 100 de dolari dacă mănânci jumătate din balega asta acum”. „Dă-i” – zice, ăla. Şi haleşte jumătatea de balegă.

Îşi văd ei de drum, de afaceri şi se-ntorc către casă. La jumătatea drumului, îi aştepta o jumătate de balegă. Şmecher, ăla de mâncase jumătate la dus îi zice celuilalt: „îţi dau o sută de dolari şi mănânci ce a rămas”? Că i-o fi mers mai rău afacerile, că nu, ăla zice: „dă-i”. Şi haleşte jumătatea rămasă.

Stă apoi şi meditează: „Băi, dar noi am cam mâncat un rahat aici”.

„Da”, zice celălalt, „dar măcar au circulat banii”.

Şi statistica mănâncă deseori rahat, dar măcar circulă cifrele. Cu un sloi de gheaţă în braţe şi cu fundul pe o plită încinsă, confortul termic mediu este asigurat. Aşa va fi fiind şi la iarnă când românii vor scoate banii să-şi plătească facturile la curent şi gaze: arşi la buzunare şi îngheţaţi în case, statistic vorbind, le va fi bine.

Eu am obosit de când vă tot zic despre lungul şir de abuzuri făcut asupra facturilor voastre de către cei cunoscuţi generic drept „băieţi deştepţi”. Că sunt „din energie”, din „asfaltări”, de la „medicamente”, „transporturi”, „sănătate”, „păduri” şamd, tot un drac.

Peste tot unde Bugetul Statului a avut vreo ţâţă de dat la supt, s-a înfiinţat o reţea informativă şi informală de-a securiştilor „pe vechi” care a lăsat moştenire celor de „pe nou”. Reţeta de succes a fiecărei reţele de „băieţi deştepţi” este cumpărarea resurselor cât mai ieftin posibil, pe contracte preferenţiale şi revânzarea, scump, neruşinat de scump, către alţi furnizori sau către populaţie.

Diferenţele au hrănit şi hrănesc carierele politicienilor, indiferent de culoarea politică. „Culoarea politică” este praf în ochii fraierilor.

Pentru gaşca acestor reţele de „băieţi deştepţi”, mulţimea încă mai contează doar ca turmă: pentru bani şi voturi. Mulţimea se amăgeşte că ar fi altceva decât turmă. O turmă mulsă şi tunsă la piele printr-un sistem complicat de firme, construit de nucleul „economic” al fostei Securităţi, transferat SRI, SIE şi “doi şi-un sfert” – şi care şi-a creat propriii oameni politici pe care i-a infiltrat în toate partidele.

Aşa că, statistic vorbind, dacă vara este extrem de cald şi iarna extrem de frig, România este ţară cu climă temperată. Ceea ce şi este – aşa am învăţat la Geografie. Prin urmare, Florin Cîţu are dreptate: ne merge atât de bine chiar şi când ne va fi mai rău.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *