Anchete

Topul celor mai profitabili constructori de apartamente din Cluj! Familia Capusan isi consolideaza statutul de nr. 1! Vin tare din urma Dorin Bob si Vasile Salanta, regele Florestiului!

2018 a fost un an bun pentru constructiile de apartamente, dar mai ales pentru dezvoltatori: Clujul ramane cea mai interesanta piata imobiliara din Romania. Predictiile analistilor de carton, cum ca Clujul e intr-o bula imobiliara, nu s-au adeverit. Apartamentele se vand, chiar daca existe perioade de stand by, fiindca orasul a devenit un magnet mult prea puternic pentru tineri, pentru persoanele care lucreaza in IT si in servicii, atrasi de mirajul celei de a doua capitale a Romaniei. In 2019 si 2020 nu va fi altfel: se pregatesc proiecte importante pentru Cluj. Familia Capusan, care si-a consolidat statutul de constructor serios si nr.1, are proiecte foarte interesante in derulare. Dorin Bob continua sa edifice Wings, vaneaza in continuare o solutie pentru a rezolva problema Tower si construieste un cimitir privat. La 20 de km de oras, se deseneaza o comunitate de 2.500-3.000 de locuitori ce va avea inclusiv o școală, o clinică medicală, fermă organică, parcuri, zone comerciale și centru de afaceri cu cashul lui Mark Gitenstein (fost ambasador SUA) și Steven van Groningen (CEO Raiffeisen Bank Romania). Radu Vlas va finaliza blocul de 25 de etaje, care va deveni primul zgarie nori din Cluj. Modest fata de standarde, dar o mare realizare. Deci, Clujul se misca. 

 

Locul 1. Familia Capusan – Profit 2018 – 51 milioane lei de pe Tellus Invest SRL

Nu e niciun soc prezenta familiei Anica si Chimus Capusan pe locul 1 al celor mai profitabili dezvoltatori imobiliari din Cluj. Au fost an de an in ultimul deceniu. Chimu Capusan a ajuns la nivelul la care dezvolta doar proiecte mari. Si-a construit o reputatie de om serios in acest business, asa ca vinde de rupe. Interesanta este si rata profitului de anul acesta. Circa 30 la suta din cifra de afaceri de 157 milioane de lei. Capusan nu isi ascunde profiturile si ne arata cam cum ar trebui sa arate cifrele si pentru alti dezvoltatori.

 

Locul 2. Dorin Bob, omul multiplan – Profit din constructii – 28 milioane lei – Profit din Arovit – 13 milioane lei

A fost un an plin si pentru Dorin Bob. Si el si-a consolidat locul 2 in topul celor mai seriosi dezvoltatori de proiecte rezidentiale din oras. Pe Agromec Unu SA, Bob a „impuscat” o cifra de afaceri de  69 150 363 lei si un profit de 18 343 590 lei. Pe Studium Green SRL, 26 926 327 lei pe 2018 si un profit de 10 999 541 lei. 

Nu cred ca exista un om de afaceri mai agitat ca Dorin Bob in Cluj. E mereu in cautare de oportunitati pe care si le vaneaza cu minutiozitate, specialitatea sa fiind deal-uri in default sau afaceri de viitor. Nu stim inca daca s-a ratat cu intrarea in proiectul de refacere al Tower, acolo unde escrocul Mihai Chezan inca il tine in sah. Probabil ca avocatii vor rezolva in instanta. Cert este insa ca paleta de afaceri a lui Bob e incredibil de variata. Putini stiu ca el este proprietarul unei afaceri cu vechime intr-o industrie grea unde face profit. E vorba de industria de conserve de legeume si fructe unde detine brandul Arovit prin Mib Prodcom SRL, unde este asociat cu Manuela Aron. Ei bine, Arovit a reusit in 2018 un profit istoric: 12 milioane de lei la o cifra de afaceri de 52 de milioane. Credeati ca asta e totul? Dupa o lupta subterana si multa diplomatie de business, Dorin Bob a reusit sa se introduca in proiectul primului si celui mai mare cimitir privat din Romania. Credeati ca asta e totul? Bob investeste intr-o firma de biotehnologie, inginerie genetica si cercetare a ADN! Credeati ca asta e totul? Bob vrea sa sadeasca cea mai mare livada de aluni din Romania. De urmarit.

 

Locul 3: Vasile Salanta, liderul Florestiului – Profit din constructii: 26 milioane lei – prin Cristal Turism SRL si Somesul Cald Productie

Era oarecum de asteptat ca Salanta sa urce tare in topul constructorilor clujeni. A muncit mult in ultimii ani si si-a construit o reputatie de om de afaceri solid si serios. Dupa cum observati, nu e cu nimic mai prejos decat Dorin Bob, aproape ca am putea spune ca ii sufla in ceafa. Salanta nu dezvolta numai in Floresti, ci si in Cluj-Napoca. Si o face cu succes. Putini insa stiu ca Salanta a preluat controlul total ca actionar la Hotelul Royal Classic, investitie asumata initial de Pop Puscas Teodor, chestorul care a condus Politia clujeana acum multi ani. De cand Salanta a luat pachetul de majoritar, hotelul a explodat ca profit. Cifra de afaceri s-a triplat in 2018, iar profitul e istoric: 2,1 milioane lei.

 

Locul 4: Vasile Bulzan – profit din Vialin Invest – 12, 7 milioane lei

Dupa ce s-a descotorosit de asociatul sau Coborzan, cel cu ferma puturoasa de pui din Floresti, lucrurile miros mai bine pentru Bulzan. 37 289 127 lei cifra de afaceri pe 2018 si 12 748 200 lei, nu e rau deloc.

 

Locul 5: Fratii Gadola prin Adalgo Mirus – 11, 4 milioane lei

Dupa un an agitat in plan personal, fratii Sorin si Raul Gadola par sa fi gasit linistea de a se aseza pe picioarele lor in business.

 

Locul 6: Ioan Petric, pastorul penticostal devenit milionar – 9 343 148 lei, prin Geromed Delta SRL

Ioan Petric, pastor penticostal din Gherla, are o istorie controversata. A fost acuzat ca si-a tepuit acum 15 ani cumnatul cu actiunile de la firma Geromed din Medias, unde era asociat cu un tip Constantin Morar si unul, Marcel Hossu. Geromed a construit la Cluj si ansamblul rezidential cu probleme de structura din Iris. Apropo de asta, in 2018, unul din blocurile din Iris a fost curpins de incendiu. 46 de familii erau sa moara intoxicate de fum. Coincidenta sumbra, acum 9 luni, constructorul, Constantin Morar, asociat al lui Petric, a murit asfixiat intr-o cabana de munte din cauza unei centrale stricate. Papagalii astia 3 insa au scapat de foarte multe ori de lege, desi au pus in pericol multe vieti si au facut multe privatizari urat mirositoare (caci ei sunt cei care au privatizat fosta fabrica de portelan Iris). In calitate de constructor al mai multor blocuri pe terenul fostei fabrici de porțelan Iris au fost nevoiti să efectueze lucrări de consolidare a structurii de rezistență după ce a ridicat un imobil de 8 etaje și cumpărătorii locuințelor au observat că se crapă pereții. Coaliția pentru Urbanism a realizat la acea vreme un studiu care arat că există o rotire a întregii structuri. După ce a intervenit și Inspectoratul de Stat în Construcții, defecțiunile au fost remediate, schimbându-se însă conformația apartamentelor. (sursa Clujust). Dumnezeu nu-i tigan, zice o vorba din popor. 

 

Locul 7 – Radu Petean (si taticul sau, Augustin Petean, ascuns dupa fiu, ca e prea controversat): 8 124 673 lei prin Terra Habitat SRL

Radu Petean e aici o interfata, in fapt, adevaratul creier al acestui profit este tatal sau, Augustin Petean, controversatul constructor acuzat de diverse (a fost si unul dintre cei mai datori clujeni pe persoana fizica la ANAF) si care acum se ascunde dupa copiii sai. Profitul provine in special din apartamentele construite pe ansamblul edificat pe trada Predeal, din Andrei Mureșanu.

Asa cum arata jurnalistul Ionel Lespuc in blogul obscur media9, familia clujeană Petean își face un bloc pe strada Traian Moșoiu, în spatele viitorului sediu al Băncii Transilvania. Este vorba despre trei corpuri de clădire care, în cel mai înalt punct, vor avea patru etaje: mai exact, două niveluri de subsol (parking), parter, mezanin, două etaje întregi și unul retras. Investitor este Habbrick Properties SRL, firmă deținută în proporție de 95% de Radu Ionuț Petean, alături de proprietarii caselor aflate acum pe amplasament și care urmează să fie demolate. 

 

Locul 8: Gicu Buzdugan, prin Cyane SRL – 5 403 905 lei

Dupa ce au scapat in instanta de pseudo activistii oengisti care ii hartuiau, asociatii Cyane SRL, dintre care se distinge Gicu Buzdugan, au intrat instant pe profit. Dupa cele intamplate insa, Buzdugan a mutat mult din interesul sau pe imobiliare pe Bucuresti. Ocean mai mare, prosti mai putini.

 

Locul 9: Dani Dumitras& Marius Bejan – 5 013 181 lei prin Coratim SRL

Nu a fost un an rau pentru cei doi asociati nedespartiti in business. Pe 2019, se preconizeaza cifre si mai frumoase.

 

Locul 10: Ionel Nastasa – 4 914 139 lei prin Gighibanda SRL

Firma are un nume de tot rasul, dar profitul nu e rau. In plus, sa mai remarcam ceva: businessul lui Nastasa creste de la an la an si profitul, idem.

 

PS: Din top lipseste Stefan Berciu, asta din cauza ca la Ministerul Finantelor nu apare inca anul 2018 pentru SDC Imobiliare. Poate au depus mai tarziu bilanturile. Dar si cand o sa apara, pariem ca Berciu intra direct pe locul 3, fiindca si el e unul dintre cei mai seriosi si solizi constructori din Cluj, ca si Capusan si Bob.

PS1: A disparut primadonul imobiliarelor, Daniel Metz. EBS Real Estate SRL a picat in cap ca cifra de afaceri si ca profit in 2018.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *