TOP AFACERI care, în 2021, au primit finanțare de la marii investitori. În clasament sunt două companii din Cluj

Peste 160 milioane euro finanțare au atras, anul trecut, o serie de companii românești care au reușit să atragă atenția marilor investitori. În clasament se află nume importante precum decacornul UiPath sau cunoscuta companie clujeană AROBS. Tot din Cluj este și start-up-ul .lumen care a reușit, de asemenea, să obțină o finanțare importantă de la investitori. Clasamentul a fost realizat de economedia.ro.

UiPath

Compania românească UiPath a încheiat, la începutul lui februarie, o rundă de finanțare în urma căreia a atras 750 milioane dolari. Prin această finanțare, UiPath a ajuns să valoreze 35 miliarde dolari.

Runda a fost condusă de Alkeon Capital și Coatue, investitori deja existenți în companie. Alte fonduri care au investit sunt Altimeter Capital, Dragoneer, IVP, Sequoia, Tiger Global.

UiPath a fost fondat în 2005 de Daniel Dineș și Marius Tîrcă. Numele inițial era DeskOver, un startup de automatizare care va deveni UiPath. Cei doi au început să abordeze zona de automatizare robotică în 2012. Această zonă permite utilizatorilor să-și configureze practic scripturi sau programe prin care să automatizeze diferite task-uri.

Restart Energy

Restart Energy One, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale de pe piața locală, a încheiat, în luna august, un acord privat de investiții cu Tejas Capital (SUA) în valoare de până la 21 milioane euro. Astfel, compania a ajuns să fie evaluată la 87,5 milioane euro.

FintechOS

Startup-ul IT românesc FintechOS, furnizor global de tehnologie pentru bănci, companii de asigurări și alte instituții financiare, a închis, în luna aprilie, o rundă de finanțare de serie B prin care a atras o investiție de 60 de milioane dolari.

Runda de finanțare a fost condusă de fondul de venture capital Draper Esprit, unul dintre cele mai active fonduri din Europa, cu investiții în companii de tehnologie care cresc rapid și au ambiții globale, precum Revolut, Thought Machine, UiPath, Form3 și ICEYE.

AROBS Grup

AROBS Transilvania, firma de IT din Cluj-Napoca, a obținut, în octombrie, de la investitori circa 15 milioane euro prin vânzarea unui pachet de acțiuni de 12%, în cadrul unui plasament privat.

Voicu Oprean, fondator & CEO AROBS Grup, a declarat într-un interviu acordat Economedia că acest capital atras de la investitorii BVB va fi utilizat pentru procesele de M&A demarate, achiziționarea de companii din domeniul IT, în special cele din zona de servicii software – firme care prestează servicii de programare și produse software din diverse zone de expertiză.

Totodată, o parte din fonduri vor merge pe dezvoltarea prezenței pe piața din Statele Unite, unde credem că avem potențial de creștere atât în zona de produse, cât și de servicii.

.lumen

Startup-ul românesc .lumen (Dotlumen S.R.L. Cluj-Napoca), care produce ochelari pentru nevăzători, este unul dintre cei 21 de câștigători ai rundei inaugurale a premiilor Healthy Longevity Catalyst Awards. Premiile fac parte din Healthy Longevity Global Competition, o competiție globală, multianuală, care premiază soluțiile inovatoare dezvoltate pentru susținerea îmbătrânirii sănătoase.

Start-up-ul Lumen, care produce ochelari pentru nevăzători, a atras o finanțare de 9 milioane euro de la acceleratorul European Innovation Council (EIC). Suma totală include o parte de grant și o parte de investiție.

Citește și:

Clujenii de la dotLumen au reușit să primească de la UE suma record de 9 milioane euro. Ei dezvoltă un dispozitiv care ajută nevăzătorii să se orienteze

Adauga comentariu