Anchete

TOP 50 cele mai profitabile companii clujene scot impreuna abia 250 de milioane de euro profit. Surprize, ciudatenii, dezamagiri! ANCHETA

Clujul e cel mai si cel mai. Si E cel mai!

Din punctul de vedere al economiei, nu ne prea putem plange! Avem multe firme interesante in judet si in municipii, poate prea putina productie, dar IT-ul si serviciile au dus sus miza afacerilor locale.

Si totusi… TOP 50 firme profitabile din Cluj e si o surpriza neplacuta. Primele 50 de companii au un profit cumulat ce nu sare de 250 de milioane de euro. Unii ar spune ca nemultumitului i se ia darul. Mai ales in vremuri de criza. Totusi, la anvergura (pe care si media i-o creeaza) Clujului, ne asteptam la mai mult. 

Este un top scris interesant, zic eu, ca sa imi laud putin marfa. O sa faca mii de citiri si o sa trezeasca interes. 

Cateva sugestii…

Incredibile cifrele facute de companii de stat de genul Electrica Distributie si Compania de Apa Somes. Fac cifre de afaceri si de profit la care multe firme private inca viseaza.

Foarte multe companii din „marii clasici” – gen Electrogrup, Farmec, Rondocarton, dar si companiile din IT se implica in proiecte sociale si culturale ale comunitatii. Insa un numar insemnat de companii-fantoma refuza cu indarjire sa contribuie din profitul lor la consolidarea spiritului comunitar, ba inca unii mimeaza caritatea sau implicarea sponsorizand tot maratoane in Apuseni sau team-building-uri stupide, in loc sa se informeze despre proiectele propuse de ONG-urile cu traditie.

Banca Transilvania a fost scoasa din criterii intentionat. E mult deasupra tuturor si trebuie sa fie o mandrie pentru noi clujenii ca inca mai e in acest oras.

Lipsesc insa nume mari din business precum Energobit sau firmele lui Stefan Vuza, cel mai bogat om de afaceri din Cluj potrivit Forbes.

Da, fiindca criteriul de selectie a fost azi profitul. Vom face in saptamanile viitoare si o ancheta despre firmele cu cifre de afaceri mari si profit mic. Suspect de mic. 

Pana atunci, lectura placuta!

 

 

1. MOL ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS SRL               153 061 727 lei

Premiera de un miliard de euro: la finele anului 2016, maghiarii de la Mol Romania au ales sa parieze pe o romanca in calitate de CEO – Camelia Ene. Mol Romania ramane una dintre cele mai fantomatice prezente din businessul clujean, desi cifra sa de afaceri trece binisor de un miliard de euro. Implicarea companiei in problemele comunitatii clujene este infima.

Citeste despre o scrisoare adresata Cameliei Ene AICI

Camelia Ene

2. TERAPIA SA                                                              142 976 017 lei

 

Condusa de unul dintre cei mai mari CEO pe care i-a dat Romania, Dragos Damian, Terapia a crescut profitul cu aproape 50 la suta fata de 2015. Sigur, daca l-ati intreba pe ursuzul CEO clujean, v-ar spune adevarul. Nu piata romaneasca a ajutat Terapia sa faca acest profit. Ramane insa cifra imensa a profitului si faptul ca Terapia a ramas cu sediul social (si fabrica) la Cluj-Napoca, condusa de un clujean.

Citeste un text scris de Dragos Damian AICI

Dragos Damian

 

3. TRANSILVANIA NORD SA                                          119 416 229 lei

 

Colosul cu nume de companie privata este de fapt fosta Electrica Distributie Nord condusa de discretul si longevivul Emil Merdan. Societatea este organizata pe arealul a sase judete: Cluj, Bistrita, Bihor, Maramures, Satu Mare si Salaj. Societatea este detinuta in proportie de 78% de SC Electrica SA si 22% de Fondul Proprietatea. 

Emil Merdan

 

4. NY ER ROMANIA SRL                                           56 164 768 lei

 

Da, nu o sa va vina sa credeti, este vorba chiar de lantul de magazine de haine New Yorker, care are sediul social in Cluj, iar omul de incredere este clujeanca Anca-Eugenia Cimpean. In ultimii 4 ani, New Yorker a incasat profit cumulat de 100 de milioane de lei.

 

5. POLUS TRANSILVANIA COMPANIE DE INVESTITII SA                                      55 147 040 lei

 

Polus se numeste acum VIVO!, iar astea nu sunt singurele schimbari ale mall-ului clujean. La inceputul anului, directorul Mihai Nistor a fost inlocuit cu Adina Bichescu, directorul general al magazinului Central. Insa schimbarea cea mai mare se vede la cel mai important capitol. La profit. Polus/Vivo! si-a triplat profitul in 2016.

Citeste despre mutarea ei AICI

Adina Bichescu

 

6. EMERSON SRL                                                                   42 088 453 lei

 

La 21 noiembrie 2016, proprietarii Emerson au prelungit mandatul de administratori ai subsidiarei din Cluj pentru belgianul ROELAND VAN DOREN si HOPKA BALAZS ISTVAN pana la data de 30.09.2018. 

In ultimii 7 ani, Emerson a scos din Cluj circa 200 de milioane de lei profit. Hopka este o prezenta constanta in fabrica din Cluj, dar nu neaparat cel mai iubit in companie. Un eveniment interesant care a surprins foarte tare la finele anului trecut a fost plecarea din cadrul Emerson a clujeanului cu cea mai importanta pozitie in fabrica, Dan Hotoleanu, care a ajuns director general la grupul Teraplast, detinut de omul de afaceri clujean Dorel Goia. Se pare ca Hotoleanu nu s-a integrat deloc in Teraplast, de altfel, un grup foarte puternic, si a parasit dupa numai 4 luni functia de director general, fiind inlocuit de Mirela Pop, de profesie economist si care este de aproape un deceniu in firma.

Emerson este o companie cu o prezenta extrem de discreta in problemele comunitatii clujene, nu manifesta niciun interes fata de proiectele culturale sau sportive ale orasului, in ciuda numerosilor angajati (peste 2000) pe care ii are.

 

HOPKA BALAZS ISTVAN 

 

ROELAND VAN DOREN

 

7. DE LONGHI ROMANIA SRL                                                 33 047 334 lei

 

Massimo Paronitti este directorul fabricii de la Cluj a italienilor de la De’Longhi, producatorii de electrocasnice. Paronitti a ocupat anterior pozitii in departamentul de Resurse Umane la De’Longhi (din decembrie 2008). Paronitti a invatat bine cum sa se comporte cu angajatii, dupa experienta de la Resurse Umane. S-a remarcat in iarna, mai precis in ianuarie 2017, cand mai multi angajați ai fabricii De’Longhi România din Jucu au fost obligați de catre conducerea companiei sa-si dea demisiile, după ce aceștia au participat la o grevă de protest înaintea sărbătorilor de iarnă de anul trecut.Muncitorii, care se aflau in schimbul de noapte, au luat atunci decizia de a intrerupe programul de munca normal, in semn de protest fata de decizia conducerii de a nu acorda tichete cadou pentru angajați, așa cum au primit alti angajati.

In ciuda celor peste 1000 de angajati, De Longhi are o prezenta egala cu zero in proiectele comunitatii clujene, mentalitatea de vatafi superiori fiind o constanta inclusiv in comunicarea lor. 

Massimo Paronitti

8. RONDOCARTON SRL                                                         24 431 629 lei

 

Teofil Campean tocmai a fost reconfirmat de actionariatul austriac pe inca un mandat. Ca CEO, Campean a performat senzational in criza, pastrand compania pe profit. In ultimii 7 ani, Campean a adus austriecilor de la Ganahl profituri de peste 100 de milioane de lei. Scriitor si inventator, Campean este unul dintre cei mai implicati oameni de afaceri din Cluj in proiecte cu caracter social.

Citeste despre Teofil Campean AICI

Teofil Campean
 

 

9. IULIUS MALL CLUJ SRL                                                        22 038 594 lei

 

In ianuarie 2011, mediul de afaceri a rams surprins sa il vada pe Iulian Dascalu, fondatorul Iulius Mall, alegandu-l drept mall manager pentru investitia din Cluj pe Sorin Guttman, care lucrase anterior intr-o pozitie de top pentru producatorul de ciment Holcim. Guttman si-a pastrat din acest background ideea de a cimenta profitul Iulius Mall Cluj care, sub bagheta lui, a eliminat pierderile, iar in ultimii 4 ani a marcat circa 70 de milioane de lei profit. Iulius Mall Cluj s-a implicat mereu in proiecte de comunitate, a sustinut si evenimente cu caracter social. Dar poate cea mai vizibila investitie si una care cu siguranta va ramane in inima clujenilor este Iulius Parc, refacerea in stil modern a spatiului verde de langa lacul Gheorgheni, care este astazi folosit de mii de parinti si copii pentru relaxare. 

Sorin Guttman

10. COMPANIA DE APA SOMES SA                                           21 350 359 lei

 

Unii spun ca Dorin Ciataris este de neclintit din functia de director al regiei de apa din Cluj. Sau ca i s-ar cauta inlocuitor. Insa de ce ar vrea cineva sa il inlocuiasca pe unul dintre cei mai performanti CEO de stat din Transilvania? Munca lui a adus judetului si regiei in ultimii 8 ani profituri totale de peste 110 milioane de lei. Asta fara sa trecem peste faptul ca Ciataris este autorul de succes al celor mai mari programe pe fonduri europene din istoria tuturor institutiilor de stat clujene. Reusite, incasate si implementate.

Dorin Ciataris

11 CARRION EXPEDITION SRL                                                        20 057 677 lei

Aproape o jumatate de miliard de dolari a avut cifra de afaceri in ultimii 7 ani la Cluj fantomatica companie de transport spaniola Carrion, infiintata de fratii Carrion din Almeira. Este a 7-a companie de transport din Spania. Clujul nu exista pentru Carrion, compania nu sprijina niciun proiect comunitar. 

12 ECOLOR SRL                                                                           19 126 847 lei

Suedezul Carl Widell se ocupa de destinele acestei companii care lucreaza pentru IKEA diverse proiecte de mic mobilier. Mic mobilier exportat in cantitati imense, cam 20 de tir-uri pe zi. Widell este unul dintre cei mai apreciati expati din Cluj. Nu este deloc rau vazut nici in tara sa, recent fiindu-i desemnata responsabilitatea de consul onorific al Suediei pentru Transilvania. In ultimii 10 ani, Widell si echipa sa au facut ca Ecolor sa incaseze peste 110 milioane de lei profit din activitatea de productie. Ecolor are peste 600 de angajati. Ecolor este o prezenta extrem de discreta ca si imagine, dar foarte implicata in proiectele de comunitate, fiind un sponsor constant al unor proiecte cu caracter social de genul Habitat pentru Umanitate.

Citeste un interviu cu Widell AICI

Carl Widell

13 AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE SA                                                        18 025 572 lei

Voicu Oprean este surpriza cea mai mare din IT-ul clujean pe acest segment al profitului. Antreprenor cu vechime in IT, Oprean si-a construit pas cu pas strategia de dezvoltare a AROBS. Mai mici sau mai mari, AROBS a marcat MEREU profituri in ultimii 15 ani de activitate. AROBS sustine foarte multe proiecte de CSR si are o prezenta activa in comunitate. Profitul din 2016 este istoric, dar istorica este si cifra angajatilor, peste 500.

Voicu Oprean

 

14 SYNTTERGY CONSULT SRL                                                        17 597 243 lei

Synttergy Consult este o companie specializata in importul si distributia de aparatura medicala de urgenta, dezinfectie si laborator.

15. LA LORRAINE SRL                                                                   16 846 984 lei

Compania este detinuta de Dan Minulescu si asociatii sai. Minulescu este supranumit si regele MACROMEX, lider in produse alimentare congelate. 

Dan Minulescu, regele refrigeratelor, face milioane la Cluj

 

16. TIRRENA SCAVI SPA –                                                                   16 028 209 lei 

 

Tirrena Scavi e o firma italiana de constructii drumuri care are mare vechime la Cluj. In primii ani, mandatul de administrator a fost dus de Natale Borghetti, un italian bun cunoscator al realitatilor romanesti, mai ales ale celor din perioada Adrian Nastase. In 2011, destinele lui Tirrena au fost preluate de albanezul Moren Dakoli, care in martie a implinit 40 de ani, dar care are pasaport florentin si este si mai bun cunoscator al realitatilor romanesti. Dakoli se plange mereu de greutatile din businessul romanesc, dar Tirrena a avut, asa greu cum e in Cluj si in Romania, o cifra de afaceri de o jumatate de miliard de euro in ultimii 10 ani de activitate. In 17 ani de activitate, nimeni din institutiile statului nu i-a luat pe acesti baieti la intrebari despre ce fac cu banii si cu lucrarile. E drept, si Tirrena are zero implicare in comunitatea clujeana. Fiindca nu vrea sa iasa in evidenta sub nicio forma. Cei ce trebuie sa stie de ce, stiu de ce.

Moren Dakoli

 

17 SECPRAL COM SRL                                                                  15 903 157 lei

Firma detinuta de discretul om de afaceri maghiar Karpat Zsolt este specializata in comercializarea de produse din domeniul supravegherii si securitatii. Karpat Zsolt este asociat in Bistra Hidro SRL. Adrian Șchiopu, unul dintre regii retrocedarilor, au primit sume foarte mari de la ANRP. Firma celor doi a inaugurat acum 3 ani lângă Câmpeni, pe Valea Bistrii, o microhidrocentrală cu o putere de 900 KW care produce energie electrică. Karpat mai este actionar in alta firma Budusel Hidro, care detine o alta microhidrocentrala.

 

18 ELECTROGRUP SA                                                                   15 447 448 lei

 

Fratii Teofil si Simion Muresan vor aniversa in acest an 20 de ani de activitate cu Electrogrup. In 2 decenii, prin seriozitatea si riscurile asumate, cei doi au facut din Electrogrup un nume important in telecomunicatii. Electrogrup deruleaza, la nivel national, proiecte complexe de infrastructura energetica, de telecomunicatii si civila, activand in cadrul unui grup de companii cu activitati complementare in furnizarea de utilitati si solutii in inginerie. Una dintre cele mai mari lovituri de business este achizitia proiectului NetCity, de introducere in subteran a cablurilor supraterane din Bucuresti.

Electrogrup este o prezenta discreta, dar constanta si eficienta, in numeroase proiecte de responsabilitate sociala din oras. 

Citeste despre achizitia NetCity AICI

Teofil Muresan
 

 

19. NTT DATA ROMANIA SA –                                                        15 212 494 lei

Daniel Metz a ajuns nu numai unul dintre cei mai respectati CEO din IT-ul clujean (cu realizari importante in constructia si dezvoltarea companiei sale initiale EBS, apoi ca sef al NTT DATA Romania), dar si unul dintre cei mai respectati oameni de afaceri clujeni. Politica de implicare a lui Metz si a NTT DATA Romania in problemele comunitatii a fost de tip „all-in”, compania sprijinind in mod real si decisiv proiecte de cultura, arta, proiecte sociale si sportive, proiecte universitare si mai ales dedicate tinerilor, ultima lovitura fiind asocierea cu Electric Castle, cunoscutul festival clujean. Ambitiile lui Metz pentru 2020 – 3500 de angajati si 100 milioane de euro cifra de afaceri – vor face din NTT DATA Romania una dintre cele mai mari firme de IT din Romania.

Citeste AICI despre viziunea lui Metz

Daniel Metz

 

20. ELITE GRUP SRL                                                        15 161 845 lei

 

Ani Capusan si intreaga familie Capusan au o foarte buna reputatie in dezvoltarea imobiliara din oras. Sunt constructorii cu cel mai mare numar de apartamente livrate si cu mare potential de crestere. Se implica selectiv si foarte discret in proiecte sociale si de comunitate, fara sa vrea sa iasa in evidenta.

Ani Capusan

 

21. FARMEC SA –                                                                              14 992 310

 

Farmec a explodat in ultimii ani sub mana CEO-ului Mircea Turdean: in ultimii 6 ani și-a dublat cifra de afaceri si si-a triplat profitul. Dar mai presus de asta, Farmec si-a aruncat in debara hainele vechi si si-a construit o imagine moderna, dar cu recurs la traditie. Astazi, Farmec si-a luat in serios rolul de cel mai vechi brand al Clujului ramas in viata (si nevandut strainilor), implicandu-se activ in proiecte culturale si sportive.

Mircea Turdean

 

22 ACCESA IT SYSTEMS SRL                                                                   14 604 776 lei

 

Accesa IT Systems este condusă de Iulian Iuga care nu e chiar un papagal în IT-ul clujean, funcționând pe piață în ultimii 13 ani, dar cu rezultate modeste pe SRL-ul Accesa IT Consulting, unde a crescut greu de tot în parteneriat cu prietenul său Paul Hrimiuc.

Cu totul astfel stă treaba, v-am spus doar, la Accesa IT System în care Hrimiuc a dispărut și a fost introdus ca administrator, alături de Iuga, neamțul Andreas Emhart. E greu de explicat de ce Iulian Iuga a ales să constituie această companie având ca acționari o companie germană, Alegri, la care tot Iuga era acționar, dar nu mai contează acum. Destul să spunem că, după ani îndelungați de suferință financiară, cel puțin pe această companie, Iuga a făcut în ultimii 2 ani peste 4 milioane de euro profit, intrând în clubul select al IT-iștilor clujeni înstăriți. Mentalitatea de firmă mică, însă, se vede în felul mezozoic în care Accesa comunică și se comportă ca și companie.

Pe Facebook, aceleași stupizenii corporatiste și motivaționale pe care IT-ul le folosea în 2007, aceleași petreceri tematice, pe teme cosmice și galactice în Clubul NOA.

Accesa nu este implicată în nici un fel de acțiuni de anvergură comunitare sau în proiecte sociale solide. De făcut de mâncare pentru copiii săraci e cam puțin pentru o companie care se vrea cu pretenții.

Citeste despre Iulian Iuga AICI

Iulian Iuga

 

23 FORTECH SRL                                                                              14 570 271 lei

 

Călin Văduva este unul dintre pionierii IT-ului clujean. Dacă îl întâlniți, o să-l vedeți schimonosit de griji, de discuții despre criză și despre clienții instabili. 

Calin Vaduva

 

În realitate, Călin Văduva și Fortech sunt o surpriză totală pentru acest TOP, unde figurează nu cu una, ci cu trei companii în care sunt implicați direct sau indirect!

Practic, Călin Văduva, numai de pe compania Fortech a făcut în ultimii 5 ani de zile circa 10 milioane bune de euro profit! Dar atentie, profitul ăsta este numai pe Fortech.

În acest TOP, pe locul 28 remarcăm prezența firmei Fortech Global Services care, și mai ciudat, nu are nici o treabă cu IT-ul și are ca obiect de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii – lucru care ne duce cu gândul la faptul ca este foarte posibil ca domnul Văduva Călin și asociata sa, Ana Banabic, să își auto-închirieze Business Center-ul în care funcționează afacerea Fortech, afacere extrem de profitabilă și ea.

Ana Banabic, asociata de nadejde al lui Vaduva

 

Astfel, numai din închirierea clădirii, Călin Văduva si doamna Banabic au mai rupt 6 milioane de euro profit în ultimii 5 ani. Nu e chiar atât de rău, nu-i așa? Ca IT-ist de succes, domnul Călin Văduva face și asocieri între Fortech Global Services și diverse persoane fizice angajate deja în firma cu care înființează firme care dezvoltă soft. Avem patru exemple în acest sens pe care vi le prezentăm în fișa alăturată. Noi bănuim că sunt programatori mai răsărițI pe care domnul Văduva nu vrea să-i piardă și atunci îi cointeresează.

Unele dintre aceste asocieri au fost cu adevărat excepționale. Atât de excepționale încât VM & F Adavanced Outsourcing Software, care îl are ca asociat pe Marius Vanca, a ajuns direct in topul nostru, caci are un profit anul trecut de 2,6 milioane de euro, iar pe ultimii 3 ani de aproape 4,5 milioane de euro.

Citeste povestea lui Calin Vaduva AICI

 

24. MIXT LOGISTIC SRL –                                                                   14 092 490 lei

Mixt Logistic este o companie de dezvoltare imobiliară din Huedin deținută de Nicu Todea, care are construcții în Huedin și Florești. Mixt Logistic este sponsor al echipei de baschet feminin al Universității Cluj-Napoca.

 

25 MOT CONSTRUCT SRL –                                                                   13 622 475 lei

 

Mot Construct este deținută de omul de afaceri Vasile Salanță, care este și el o surpriză a acestui TOP fiindcă, în afară de această firmă, mai apare în TOP-ul profitabilității și cu Cristal Turism SRL și cu firma Someșul Cald Producție SRL.

Numai cu aceste 3 firme, domnul Salanță a făcut profit de 8,5 milioane de euro în ultimul an. Dar, dacă luăm ultimii 3 ani pe aceste 3 firme a făcut 11,5 milioane de euro profit, ceea ce îl califică la titlul de cel mai bogat om de afaceri din zona Florești – Gilău.

Potrivit unor surse din piața imobiliară este cu siguranța cel mai important constructor de apartamente din zonă. În treacăt fie spus, domnul Salanță mai este asociat în firma care deține hotelul Royal Clasic, alături de chestorul Pop Pușcaș Teodor, fost șef al Poliției Cluj și actualul proprietar al firmei de pază și protecție PP Protect.

 

26 CRISTAL TURISM SRL                                                                                               13 108 837 lei

 

Vezi explicatiile de la locul 25.

 

27. TRANSFEROVIAR GRUP SA                                                                 12 779 499 lei

 

Călin Mitică poate fi considerat, fără de tăgadă, drept cel mai mare transportator feroviar de persoane și marfă din România. A rezistat crizei economice, numeroaselor schimbări de Ministerul Transporturilor, ba chiar și atacurilor DNA, care au încercat să îl distrugă (Mitică a repurtat o victorie importantă împotriva procurorilor DNA). Trebuie spus, și aici o să dezvăluim un mic secret pe care l-am aflat pe surse, că Mitică, în calitate de proprietar al tradiționalei Fabrici Remarul 16 februarie, a primit o ofertă concretă de vânzare a terenului de sub fabrică și de relocare a fabricii.

Oferta vine chiar de la Ikea și se învârte în jurul a 28 – 30 de milioane de euro. Ofertă pe care Mitică se gândește să o refuze, o decizie de suflet.

Calin Mitica

 

28.  FORTECH GLOBAL SERVICES SRL                                                                                     12 664 654 lei

Vezi explicatiile de la locul 23.

 

29.  LOGISTIC E VAN WIJK SRL                                                                                        12 475 336 lei

 

Grupul de firme fondat de olandezul Ad Van Wijk a avut anul trecut o cifră de afaceri de 100 de milioane de dolari și un profit de peste 5 milioane de euro. Chiar dacă, aparent, de buna administrare a firmelor se ocupă Mircea Mureșan și Gheorghe Chita, deciziile strategice și cum se împart banii le ia tot seniorul. Firma lui Van Wijk are o prezență infimă în proiectele de comunitate. Banii se duc spre comunitățile creștine, căci Van Wijk este adventist practicant. Citeste un interviu special cu el AICI!

 

Ad Van Wijk

 

30  VM & F ADVANCED OUTSOURCING SOFTWARE SRL                                                         11 964 809 lei

 

Vezi explicatiile de la locul 23.

 

31 SOMESUL CALD PRODUCTIE SRL                                                                                     11 926 353 lei

 

Vezi explicatiile de la locul 25.

 

32 SYKES ENTERPRISES EASTERN EUROPE SRL –                                                         11 149 123 lei

 

Sykes este o firmă de suport prin telefon de tip Call Center care, în ultimii 5 ani, a strâns undeva la 10 milioane de dolari profit. Firma a crescut pas cu pas și astăzi este un mare angajator cu peste 1100 de salarii lunare plătite.

 

 

33. PRODVINALCO SA                                                                                                                 10 989 651 lei

 

La Prodvinalco se cuvine să remarcăm în principal trei chestiuni: revenirea în fruntea CA-ului a lui Mircea Todea, după niște jocuri de cabană ale acționarilor care au vrut să-i facă felul în anii precedenți; secundo, profitul istoric pe care l-a marcat Prodvinalco, nemaiîntâlnit în toată istoria sa și noua linie de business care sunt imobiliarele și care au contribuit la acest profit. Trebuie să se gândească serios, atât Todea, cât și acționarii cum poate fi resuscitat businesul de alcool, având în vedere anii slabi 2014 și 2015.

Mircea Todea

 

34. AGRESSIONE GROUP SA                                                         10 470 060 lei

 

Agressione. La aniversarea din acest an a 20 de ani de la înființare, ar fi trebuit să se bucure împreună fondatorii acestui brand local, care este una dintre cele mai frumoase povești de business din Cluj. Agressione a devenit, în timp, un lider național în furnizarea de hârtie, papetărie și birotică, dar, ca în filmele cu proști, atunci când le era cel mai bine, acționarii Marius Ștef și Cosmin Pavel s-au certat.

Lucru care s-a lăsat cu sângerări financiare, așa cum ne arată niște documente de la Registrul Comerțului, care ne spun că, în iunie 2015, Cosmin Pavel a fost de acord să degajeze, dar numai după ce a primit 2 milioane de euro, cel puțin oficial, pentru acțiunile deținute. Astăzi, se pare că Marius Ștef a făcut un deal bun, fiindcă, de când este singur la butoanele Agressione, adică în ultimii 2 ani, a făcut 4 milioane de euro profit.

Cosmin Pavel

 

35  ASA CONS ROMANIA SRL                                                         10 073 091 lei

 

Dacă o vedeți aici, in acest top, înseamnă că este cea mai puternică firmă din Turda. Ea este administrată în acest moment de domnul Bogdan Bulgaria, care chiar cu Bulgaria seamănă. Știți povestea: bulgarilor le place mai mult Rusia decât Uniunea Europeană… Așa și cu Bogdan, îi plac mai mult acționarii unguri de acum, decât francezii.

Balcanic ca un bulgar, domnul Bulgaria face și podul din picioare dacă trebuie, atat in afaceri, cat și în politică. Când era Ștefănie la putere, îl sprijinea cu tot avântul; când s-a schimbat calimera, s-a îndreptat cu 200 la oră spre mana lui Cristian Matei. Să nu ne mai aducem aminte momentul în care domnul Bulgaria i-a aburit pe fraierii de la formațiunea de hipsteri T9 că va merge la primărie și că va face și va drege, lăsându-i cu buza umflată.

Bulgaria este ca Albania în război: participă, dar nu se bagă. Poza de mai jos este relevantă pentru Bulgaria, stă întotdeauna cu interesul în doua luntri. Si o să vă spunem noi ce are să se întâmple cu profitul din 2016: are să-l dea Asa Cons la echipa de handbal Potaissa, fiindcă așa spune Cristi Matei.  Mai bine un primar hotărât ca Matei, decât unul care se preface că ajută sportul, așa cum e Emil Boc.

Bulgaria, asezat mereu strategic. Din doua funduri, poate oricand pupa unul. Dar daca ii iese faza cu amandoua?

 

36. IRROM INDUSTRIE SRL                                                                                     9 961 249 lei

 

Irrom Industries este o firmă care produce radiatoare și cazane, deținută de niște italieni. În ciuda profiturilor realizate și care, în ultimii 5 ani, au fost de peste 5 milioane de euro, pe genul acesta de oameni de afaceri n-o să-i vedeți niciodată interesați să sprijine evenimente locale, culturale sau sportive. Mentalitatea lor este miserupistă și-i consideră pe clujeni niște fraieri.

 

 

37 YONDER SRL                                                                                      9 872 300 lei

 

O altă firmă fantomă din punctul de vedere al implicării în comunitate este Yonder, care crede că CSR este să sponsorizezi maratoane. În general olandezii sunt zgârciți, dar să mimezi implicare socială cu niște postări pe FB, mi se pare grețos. În ultimii 6 ani, proprietarii lui Yonder au excavat peste 7 milioane de euro profit din România.

Yonder si marketingul, Batman si baletul. Tehnici de marketing de aprozar din anii Fortranului

 

38. SOFTVISION SRL                                                                                     9 694 909 lei

 

Softvision a fost mereu o companie puternică în IT, iar această declarație de intenție s-a văzut mai ales în ultimii 3 ani. Față de 2014, Softvision și-a cvadruplat cifra de afaceri, iar profitul s-a mărit de 90 de ori. Laurențiu Russo a făcut și o mișcare îndrăzneață făcând un rebranding foarte interesant la Softvision.

 

39. VIRES CONSTRUCT SRL                                                         9 587 388 lei

 

Vires Construct face parte din categoria de firme pe care le-am descris ca fiind puse pe căpătuială în Cluj-Napoca. Este vorba despre niște acționari spanioli, ascunși după niște firme spaniole. În acest caz este vorba de Javier Diaz Sanchez Bravo, cetățean spaniol născut în 5 februarie 1969 la Madrid. În fapt, nenea Sanchez Bravo se ascunde în spatele acestei denumiri mascând denumirea de Grupo Herce, cea care a construit inițial complexul VivaCity din Gheorgheni. În ultimii 3 ani, spaniolul ăsta a făcut 5 milioane de euro profit, cu 5 angajați în medie. Si asta nu atrage atenția nimănui de la ANAF.

 

40.  PROPERTY SHARK SRL                                                         9 444 444 lei

 

Property Shark SRL este denumirea comercială a firmei de IT Yardi care, în acest moment, are 300 de angajați. În ultimii 3 ani, administratorul Morrell Gordon a dus înspre America, din România, peste 5 milioane de euro profit curat.

Implicare în comunitate mai puțină, că așa e frumos: să nu-ți bați capul cu acte culturale sau academice ori cu susținerea unor proiecte de caritate adevărate.

Ne plac, în mod deosebit, sponsorizările făcute unor evenimente penibile precum Zilele Marketingului, sau postările stupide de pe propria pagină de FB, despre câte zile au mai rămas dacă vrei să aplici pentru nu știu ce post, postări care atrag incredibila cifră de 6 like-uri. 

Când au să se coboare din turnul de cristal, cei din managemnentul Yardi o să afle că în acest oraș există nevoi reale pentru care comunitatea ar avea nevoie de o mână de ajutor.

 

 

41 BETFAIR ROMANIA DEVELOPMENT SRL                                                         9 133 960 lei

 

Betfayr este o companie de IT aflată sub comanda lui Bogdan Tomșa și care se comportă ca și cum nu ar face banii din viciul pariurilor, de parcă s-ar ocupa numai cu editarea de Biblii electronice. În ultimii 5 ani, Betfayr România a produs peste 8 milioane de euro profit. În afară de Cupa Corporațiilor și Concursul de Puzzle la Zilele Clujului, ne-am bucura să știm că BetFayr ar avea disponibilitate să se implice în renovarea Teatrului Național sau în dotarea cu aparatură a unei secții de Pediatrie. Hai să nu o mai ardem cu mimatul CSR-ului și să facem ceva!

 

42. PRITAX INVEST SRL                                                                                     8 889 203 lei

Pritax Invest este de acum proprietatea sibianului Dumitru Ghișe, proprietarul benzinăriilor Ana Oil din Sibiu și al Hotelului Golden Tulip Ana Dome. Lui nu avem ce să-i spunem, fiindcă știm că-l doare-n cot de Cluj. Nici nu știm dacă e prin oraș sau e la pârnaie, din cauză că în 2016 Dumitru Pavel Ghișe a fost condamnat la 7 ani de pârnaie într-un dosar care îl avea ca țintă principală pe Sorin Blejnar. Se numea, evident, dosarul „Motorina”.

Dumitru Ghise

 

43. AGROMEC UNU SA                                                               8 775 246 lei

 

Agromec Unu este cea mai nouă găselniță imobiliară a omului de afaceri Dorin Bob, unul dintre cei mai serioși constructori din Cluj. Pentru Bob nu este o surpriză să facă profit pe asemenea companii, el fiind proprietarul și al altor afaceri de succes. Gen Arovit, producatorul de conserve din fructe si legume.

 

Dorin Bob

 

44 ACCENT JOBS FOR PEOPLE ROMANIA SA                              8 731 436 lei

 

Accent este rețeta clasică cu oameni de afaceri străini care fac o firmă în Cluj, fac o tonă de bani – în cazul Accent din plasarea forței de muncă în străinătate – și li se fâlfâie de problemele comunității cu ajutorul căreia fac profit.

Philip Cracco​

 

45. C I A ABOLIV SRL                                                                                    8 381 302 lei

 

CIA Aboliv este o companie care se ascunde bine mersi în comuna Mihai Viteazu, deși este cea mai mare fabrică de preparate din carne din județul Cluj. Cu peste 200 de produse la sortimentatie, Olivian Bogdan s-a specializat mai mult în producția de private label, intrând cu succes în marile rețele de supermarketuri. Mai cunoscute sunt mărcile Brio și Apetit, iar noi la firmă ne declarăm fani ai cârnaților Brio.

 

Olivian Bogdan

 

46  ZIPPER SERVICES SRL                                                                                     8 169 527 lei

 

Zipper face parte din puternicul Grup Tipoholding, celebru pentru activitățile de tipar. Dar Zipper și-a construit un bun renume în ultimii ani din activități de servicii și managementul bazelor de date.

 

 

 

47. GRAND HOTEL SRL                                                                                     7 988 702 lei

 

Este vorba despre societatea care se ocupă de managementul Grand Hotel Italia și care, prin cifrele de pe 2016, devine cu siguranță cel mai profitabil hotel din Cluj. Rezultatul se datorează muncii lui Simion Prunean, administratorul care a primit încredere totală acum mulți ani de la Antonio Batani, un important om de afaceri din industria hotelieră din Italia, decedat în decembrie 2015. Interesant este faptul că nu a învățat nimic din greaua încercare prin care a trecut, Simion Prunean se ține de cioace, punându-i bețe în roate unui dezvoltator imobiliar care vrea să construiască, în limite legale, un complex rezidențial în fața hotelului.

Antonio Batani

 

48. CH TRANSBETON CONSTRUCTII SRL                                                         7 428 206 lei

 

Transbeton îl are ca și artizan pe regele apartamentelor din Cluj, Chimu Căpușan, considerat a fi unul dintre cei mai serioși constructori din oraș.

 

 

49. LUXOR RESIDENCE SRL                                                         7 155 295 lei

 

Ionaș Feurdean, actualul administrator al firmei, este un paravan penibil al omului de afaceri Emil Cibu, care a construit Complexul Luxor din Florești. Domnul Cibu a apelat la acest subterfugiu deoarece ANAF-ul ne-a arătat anul trecut că domnul Cibu și soția Loredana Anamaria au de plătit împreună peste 7 milioane de euro la Fisc. Nu contează că ai dat țeapă statului, contează să-ți pui un interpus și să construiești mai departe.

 

50. SKYLINE SOFT SRL                                                                                     6 880 065 lei

 

Sky Line este o firmă de soft și, din câte se pare, aparține fiului lui Arpad Paszkany, Robert, care a împlinit 18 ani și s-a apucat de afaceri și, se pare, cu mult succes.

 

Ti-a placut ancheta mea? Da Share pe Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *