Toni Dobos, fostul presedinte al FC Universitatea Cluj, urmarit penal in dosarul “Valiza”

Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala fata de Anton Dobos, la data faptelor presedinte al clubului “Universitatea Cluj”, pentru luare de mita si complicitate la dare de mita. Dobos este cercetat in dosarul “Valiza”, in care au fost trimisi in judecata si condamnati George Becali si Teia Sponte, pentru dare de mita.

 

Prin rechizitoriul nr. 95/P/2006 din 16.12.2008, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor George Becali si Teia Sponte, pentru dare de mita. Atunci, procurorii DNA  au aratat ca Becali, in calitate de finantator si actionar al F.C. Steaua Bucuresti S.A. a oferit, in perioada 04.05.2008 – 07.05.2008, suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de fotbal din cadrul clubului Universitatea Cluj, aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului National de Fotbal – Liga I (aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare), in scopul indeplinirii indatoririlor de serviciu prevazute in contractele de joc, Regulamentul intern si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal privind „Statutul si Transferul jucatorilor de fotbal”, constand in apararea corecta a sanselor de joc si realizarea obiectivelor de instruire – performanta stabilite de club, pentru obtinerea unei victorii in meciul cu echipa C.F.R. – 1907 Cluj din 07.05.2008.
De asemenea, inculpatul Teia  Sponte l-a sprijinit pe Becali, prin aceea ca, in perioada 06.05.2008 – 07.05.2008, s-a deplasat la Cluj Napoca avand asupra sa suma de 1.700.000 de euro, pentru a garanta astfel atat existenta banilor, cat si posibila remitere a acestora in functie de rezultatul meciului din 07.05.2008.
Cei doi au fost condamnati definitiv in iunie 2013, de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

La sfarsitul anului 2008, procurorii au decis disjungerea cauzei fata de Toni Dobos, insa acesta nu a putut fi cercetat, deoarece in luna august al aceluiasi an a intrat in coma, in urma unui accident rutier.

Acum, procuroriii DNA au inceput urmarirea penala pe numele fostului presedinte al clubului de fotbal, pentru luare de mita.

"La 07.05.2008 urma sa se desfasoare etapa a 34-a a Campionatului National de Fotbal – Liga I. inainte de aceasta etapa, echipele C.F.R. 1907 Cluj si Steaua Bucuresti se aflau pe primele doua locuri ale clasamentului, in aceasta ordine, la o diferenta de un punct una de cealalta.  Tinand seama de sistemul de punctaj, Steaua ar fi fost propulsata pe primul loc al clasamentului, daca in ultima etapa, C.F.R. 1907 Cluj termina meciul la egalitate sau pierdea. In ultima etapa, C.F.R. 1907 Cluj urma sa joace cu Universitatea Cluj, iar o victorie a C.F.R. 1907 Cluj in meciul cu Universitatea Cluj ar fi dus la clasarea echipei de fotbal Steaua pe locul 2 al clasamentului, chiar daca Steaua Bucuresti ar fi castigat meciul din ultima etapa a campionatului.
Pentru Steaua Bucuresti, miza meciului din ultima etapa implica interese duble, respectiv de ordin sportiv, care tin de palmaresul fiecarui club de fotbal, precum si de ordin financiar, echipa de pe primul loc avand acces in cea mai prestigioasa competitie europeana inter-cluburi si anume in Liga Campionilor Europeni, precum si avantaje financiare de peste 5,5 milioane de euro, reprezentand drepturi financiare acordate de UEFA pentru fiecare echipa calificata in grupele Ligii Campionilor. Alte avantaje materiale s-ar fi putut obtine din vanzarile de bilete pentru meciurile jucate pe teren propriu si din atragerea unor sponsori importanti", explica DNA Cluj contextul savarsirii infractiunilor.

 In aceste conditii, in perioada 04.05.2008-07.05.2008, Becali George, in calitate de actionar al clubului Steaua, i-a contactat, atat direct cat si prin persoane interpuse, pe membrii conducerii clubului Universitatea Cluj si pe jucatorii de fotbal ai acestei echipe, carora le-a oferit sume de bani pentru ca echipa sa castige sau sa obtina un meci egal cu a C.F.R. 1907 Cluj. Becali George a fost ajutat de doua persoane, respectiv de Dobos Anton care a transmis jucatorilor oferta referitoare la suma de 1.700.000 de euro si Sponte Teia care a transportat banii de la Bucuresti la Cluj Napoca.
Din probatoriul administrat in prezenta cauza a rezultat ca suspectul Dobos Anton ar fi acceptat sa il ajute pe Becali George in sensul de a-i convinge pe fotbalisti, prin prezentarea ofertei, sa joace meciul astfel incat sa castige.

 

Comentarii

Radu

22.10.2014 16:28

Asa se intampla cand te amesteci cu ciobanii albanezi puscariasi Fecali!

Adauga comentariu