Editorial

Toate drumurile duc la uimitoarea Elena Botezan

Azi inculpații din dosarul Mită la Consiliul Județean și-au primit pedepsele definitive. Pe la prânz am apucat să citesc soluția pe scurt, prin care judecătorii Valentin Chitidean și Claudia Ilieș au decis ca Uioreanu Horea, Ioan Bene și Vasile Pogăcean să intre în pușcărie.

Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost anunțul făcut de fosta șefă a DNA Cluj, Elena Botezan. Anul trecut, din poziția de judecător la Curtea de Apel Cluj a acordat un interviu celor de la Clujust și răspunzând la afirmația ”Acum, mai așteptați să vedeți finalul în dosarul Uioreanu”, aceasta confirma că ”Da. Este corect. Din perioada cât am fost procuror mai sunt două rechizitorii pe rolul instanțelor și este firesc până la urmă, aștepți confirmarea finală pe muncă”.

Apoi mi-am amintit că subiectele pe care le-am urmărit de când Botezan a devenit judecător la CA Cluj nu se intersectau cu dosarele judecate de aceasta. Și am căutat.

Și am găsit.

Judecătorul Valentin Chitidean, cel care i-a condamnat definitiv pe inculpații mai sus menționați face parte din două complete de judecată: completul 12 A – cel împreună cu magistratul Claudia Ilieș și completul 11 A- în care Chitidean face echipă cu magistratul Elena Botezan. Și ca să fie și cireașă la acest tort, completul 10 A e format din Elena Botezan și Claudia Ilieș. 

Dovada: 

Când Tribunalul Cluj a dat sentința de fond, lumea făcea glume de tipul: ”dacă e dosar de ordin o să pice la Elena Botezan”. N-a picat. A ajuns la următorul complet, format din colegii ei.

Și nu ne-am prins. Nimeni nu cred că s-a prins. Cel puțin nu până când a venit ”Ziua în care DNA a îngenunchiat Curtea de Apel Cluj”. Pe scurt, e acel moment în care Chitidean convinsese pe toată lumea prezentă la proces că îi va audia simultan pe denunțătorii Răzvan Pop și Ion Ursache (martor cu identitate protejată). Asta pentru că avocații de top ai Clujului au cerut-o, pentru că exista suspiciunea că DNA Cluj, prin Elena Botezan, a folosit un sifonar prezentat cu două identități. Chitidean a fost de acord. A încuviințat cererile apărării.

Doar că, în ziua cu pricina, Ursache a fost audiat în sediul DNA prin videoconferință blurată, iar Răzvan Pop a lipsit până a terminat de vorbit Ursache. Apoi a apărut, invocând ca scuză că a uitat ceva acasă și de asta a întârziat.

Mă tot gândesc: proba cu tabelul lui Răzvan Pop nu se ia în seamă (că Pop avea un tabel întocmit într-un program ce ar fi apărut în anul următor); proba cu Ursache că e unul și același cu Pop a fost ignorată și ea; proba cu implicațiile lui Răzvănică la construirea altor dosare-emblemă pentru Botezan este doar încă un aspect ce n-a fost luată în seamă  (vorbim de dosarul Fany, care, apropo…, Cadar a ieșit acum din Penitenciar. Mă gândesc că Botezan mai așteaptă doar soluția din dosarul lui Rareș Pop șeful de la ISCTR IT 4, că doar e pe rol. Să nu uităm că şi cumnățelul Hilarion Botezean trebuia susținut la ISCTR și că exista suspiciunea că de aceea s-a forțat acest dosar).

Zilele trecute publicam un material despre cum doi judecători, care în 2011-2012 decideau măsuri preventive, azi judecă apelul inculpaților și resping pe bandă rulantă vreo 200 de cereri de administrare de probe.

Mă tot întreb, în dosarele acestea lansate ca pradă opiniei publice, de ce tot timpul trebuie să existe suspiciunea că suspecții, deveniți apoi inculpați ajung să fie condamnați fără un proces drept și echitabil?

Murea lumea dacă intra la cauză un judecător ca Adina Daria Lupea Aghiniță (e primul nume venit în minte, dar putea fi și altcineva)? Și dacă o puneați pe Siserman la înaintare, nu era atât de bătător la ochi, că despre ea lumea deja știe cum judecă.

Dar nu, a fost nevoie ca Elena Botezan să își găsească “chemarea” de judecător, după ce îi trimite în judecată pe Bene, Uioreanu, Pogăcean, Davidescu și Petran. A fost nevoie ca această chemare să îi facă loc la Curtea de Apel Cluj, la fel cum a fost nevoie ca apelul în dosarul respectiv să fie judecat de colegii ei de complet: Valentin Chitidean şi Claudia Ilieş.

Eu cred că dacă tot e de tupeu, acum cât nu e promulgată legea răspunderii magistraților, acum cât Rareș Pop a trecut de fond și se îndreptă spre apel la sentință, să intre ca judecător în acest dosar tot Elena Botezan.

Eh, la ce șefi a avut DNA Cluj poate mai spală din păcate procurorul Anca Mărincean, aparent o simpatică la care i se citește pe față uneori cum le poartă de milă celor mai sus menționați.

Închei cu formula ”și dacă ramuri bat în geam, mai bine tai copacul” că pune prea multe întrebări… 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *