Toaletele publice - un lux pentru clujeni. Orașul cu o populație de peste 350.000 de locuitori are doar 8 WC-uri pentru turiști

″Orașul sigur″, ″orașul sănătos″, ″orașul diferit″ - toate acestea sunt ″dimensiuni strategice″ din cadrul Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca 2014-2020. Mai toate se regăsesc în ″planificarea″ realizată pe hârtie și ținută la sertar. Numărul wc-urilor publice care funcționează în orașul ″sănătos″, sunt în număr de 8. Raportat la numărul total de locuitori, precum și al turiștilor care vizitează orașul (cu care ne mândrim nevoie mare), se poate spune că preocuparea municipalității cu privire la confortul clujenilor, este egală cu zero. 

Ca să vă faceți o idee cu privire la eficiența și promptitudinea cu care răspund autoritățile nevoilor clujenilor (″nevoi″ la propriu), reamintim faptul că încă din anul 2013 am semnalat problema toaletelor publice din municipiu:

 

CITEȘTE ȘI: Ce faci daca "te trece" in Cluj? In zona garii, optiunile sunt limitate si mizere

 

Iar aspectele menționate atunci, au rămas valabile și în prezent (adică după scurgerea a 5 ani de zile): WC-uri puține, ascunse care pe unde, murdare. Iar ″soluția″ a rămas aceeași: ești nevoit să apelezi la bunăvoința personalului din barurile și restaurantele orașului, te poți ″deghiza″ în student și încerca astfel, serviciile unei instituții de învățământ superior sau, în cazuri extreme, îți încerci norocul pe unde apuci. Iar exemplul cel mai elocvent în acest sens l-am semnalat aici: incidentul a avut loc la mijlocul lunii aprilie, atunci când ziua-n amiaza mare, un ″cetățean″ a fost surprins într-un moment de ″ușurare″ pe zidul unei biserici din centrul orașului.


CITEȘTE ȘI: Vânător de nesimțire: veni, vidi, piși

 

În urmă cu un an, aminteam de faptul că nu doar străduțele din cartiere, ci și străzile centrale sunt folosite pe post de veceu public. Dintre toate cartierele orașului, toalete publice există doar în Mănăștur, însă acestea, conform numărului de bilete vândute anul trecut, se dovedesc „nerentabile”.

În schimb, wc-urile publice din zona centrală se dovedesc a fi neîncăpătoare și puține. 


Cele 8 toalete publice existente în municipiul nostru sunt administrate de „Formația Prestări Servicii WC-uri Publice” din cadrul RADP. Clujul pute și din cauza lipsei de civilizație, rațiune care nu justifică însă faptul că nu avem mai multe toalete în oraș. În ciuda țărănușilor de oraș și a vandalilor, oamenii civilizați ar trebui să poată beneficia de un spațiu curat și special amenajat, și nu de cel mai apropiat boschet ori de zidul cel mai la îndemână, cum se întâmplă în prezent.

Tot anul trecut, Albert Rarău Daniela, șefa Formației Prestări Servicii WC-uri Publice, declara că wc-urile publice vor fi tot mai multe, deoarece există un ″proiect″ al Primăriei în derulare în acest sens:

″Primăria, așa am înțeles de la dânșii, că or să extindă, în viitorul apropiat, în funcție de buget, or să extindă, or să deschidă mult mai multe. Este un proiect″.

 

CITEȘTE ȘI: De ce pute Clujul? Puținele toalete publice sunt escaladate de cultura buzii din fundul curții, greu de scos din mentalitatea clujenilor


Chiar dacă aceste probleme legate de curățenia orașului, dar și de confortul cetățenilor, au fost semnalate în repetate rânduri, nu au fost rezolvate nicicum. Spre rușinea Orașului-Comoară.

Dacă ne gândim și la evenimentele culturale de anvergură care au loc în oraș, această problemă devine mai acută și mai jenantă. În acest sens, am făcut o solicitare către Primărie, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, cu intenția de a afla ce s-a ales din acel ″proiect″? Vor mai fi deschise alte wc-uri publice ori se dă liber la inventivitatea cetățenilor? 

 

CITEȘTE ȘIVIDEO Imaginea statuii lui Constantin Daicoviciu umbrită de toaletele ecologice

 

 

Comentarii

mica

08.05.2018 09:49

@Mica, este suficient să te lăsăm pe tine așa umflată și dizgrațioasă cum ești cu gura căscată la colț de stradă și lumea clar va ști să se cace și să se pișe în gura ta. Iar când va trage apa va arunca și un Xanax să fii mulțumită și să nu râgâi alt comentariu.

mica

08.05.2018 18:00

Dacă are careva o diaree e @Mica cu gura căscată și așteaptă. Dar să nu uitați să-i aruncați și un Xanax în gură atunci când trageți apa. 

lulu

09.05.2018 13:44

toaletele publice ,cele ..,,ecologice,, sunt absolut infecte si insuficiente. S+ar putea rezolva printr+o curatenie zilnica a acestora si prin sporirea nr acestora.E ATAT  DE GREU????? PE CELE DN PARCURI PUR SI SIMPLU NU LE PTI FOLOSI , EXCEPTIE FACND CELE DIN CHIOS. 

ceco

19.05.2018 14:03

Bucurestiul sta si mai prost. La piata unirii cap tramvai 21 erau doua wc ecologice, le-au furat constructorii si pe alea. I-am dorit doamnei Firea o diaree zdravana in mijloc de Bucuresti. La nii nu te primesc la restaurant, trebuie sa consumi iar la mec trebiie sa consumi si sa ai codul de pe bon. D-na Firea, wc-urile. Sa nu ne uitati.

Adauga comentariu