In vizor

Tișe și RADP formează echipa ideală care va rezolva problema gunoaielor din întreg județul Cluj

Nici măcar acum, în al doisprezecelea ceas Tișe nu poate să gestioneze de unul singur colectarea deșeurilor din județ. După ani de zile în care a pompat zeci de milioane de lei în acest proiect, Tișe încă trebuie să se bazeze pe ajutorul RADP pentru a putea da în funcțiune prima celulă a CMID. O mână spală pe alta. Tișe va avea un centru funcțional, RADP rămâne cu banii și rezolvă și problema gunoaielor de la rampa temporară.

Alin Tișe și Regia de Administrare a Domeniului Public colaboreză strâns pentru ca Centrul de Management Integrat al Deșeurilor să fie funcțional în acest an. După ce Tișe i-a asigurat RADP-ului un venit important prin contractul de finalizare a CMID, RADP contribuie cu stația de piroliză achiziționată de Primărie. Această siombioză perfectă este menită să rezolve problema gunoaielor. Tișe își menține declarațiile potrivit căruia Centrul de Deșeuri va fi funcțional în acest an, dar se bazează pe stația de Piroliză a RADP-ului pentru a putea da în funcțiune prima celulă din CMID.

”Am cerut Agenției de Mediu Autorizarea și darea în funcțiune parțială a acestui centru. Stațiile de transfer sunt gata în totalitate. Stația de piroliză a Primăriei va fi integrată în acest Centru de Management Integrat al Deșeurilor, astfel încât odată cu obținerea acestor avize, împreună cu proiectanții în acest an așa cum am spus să dăm în funcțiune acest centru. Asta înseamnă că va fi folosită celula care are trei subcelule, celula administrativă, drumuri de acces și stația de piroliză și stația de osmoză care împreună vor fi folosite până la finalizarea proiectului anul viitor. Pentru a se da în funcțiune în acest an este nevoie de avizele de la Mediu. Chiar mâine se discută proiectul nostru. Dorința noastră este să dăm în funcțiune cât mai repede prima celulă”, potrivit lui Tișe.

Stația de piroliză, elementul esențial pentru ca prima celulă să poată funcționa

Alin Tișe recunoaște că cea mai importantă parte odată ce va fi dată în funcțiune noua celulă este pprelucrarea fracției umede în stația de piroliză.

”Discutăm de o singură celulă care are trei subcelule. Practic gunoiul va fi prelucrat în stația de piroliză, stația Primăriei, care va fi parte componentă a acestui proiect, după care gunoiul rămas după ce se va preselecta și va fi procesat, ultimul rest care rămâne va fi procesat în prima subcelulă. Cele trei subcelule pot depozite timp de 20 de ani ceea ce iese dintr-o stație de piroliză din tot județul. Stația odată încorporată în acest proiect să funcționeze cu stațiile noastre și doar ce rămâne după preselectare va ajunge în aceste gropi ecologice”, menționează Tișe.

Fracția umedă, transformată în gunoi vegetal

Fracția umedă va fi transformată în gunoi vegetal care ulterior va fi depus în prima celulă. Acesta reprezintă doar o mică parte din totalul de gunoi adunat din județul Cluj.

”Stația de piroliză transformă printr-un proces chimic deșeurile într-un rest asemănător cu rășina sau cu pământul pentru plante. Un fel de gunoi vegetal, care este o cantitate foarte mică din totalul de gunoi și doar acesta se va depozita în aceste gropi. Nu se depozitează tot gunoiul pe care îl culegem din tot județul în aceste gropi. Piroliza împreună cu stația de osmoză vor prelua gunoiul brut care va fi preselectat. Celelalte fracții, PET, sticlă, hârtie vor fi valorificate, iar fracția umedă va intra în piroliză”, explică Alin Tișe.

Platforma de stocare temporară operată de RADP Cluj Napoca dispune de o instalație de sortare și tratare mecanică a deșeurilor (capac. 120 mc/h) și 3 instalații de tratare termică prin piroliză (capac, totală de 0,8 t/h). Instalația de sortare și tratare mecanică poate prelucra deșeurile colectate în amestec care ajung pe platformă în vederea recuperării materialelor reciclabile (care se predau reciclatorilor) și a materialelor valorificabile energetic (care intră în instalațiile de piroliză). Instalațiile de piroliză pot trata, pe lângă reziduurile de la instalația de sortare și tratare mecanică, și deșeuri de lemn și plastic din deșeurile municipale (altele decât amblajele) precum și anvelope uzate, în vederea obținerii de syn-gaz, ulei și combustibil solid.

Citește și:

Drumul milioanelor de euro dispărute ca prin minune în Centrul de Management al Deșeurilor, un proiect ratat cu iz penal, marca CJ Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *