In vizor

Tișe îi face „tâmpiți” și „dobitoci” pe auditorii Curții de Conturi

Consiliul Județean pierde pe bandă rulantă procesele pe care le-a intentat Curții de Conturi, în urma controalelor efectuate de auditori. 13 milioane euro este valoarea prejudiciilor descoperite de Curtea de Conturi. Înainte să acționeze instituția în instanță, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a trimis o contestație către Curtea de Conturi. Pe marginea răspunsului primit, șeful județului a făcut diverse notițe. 

Contestația din 2016 i-a fost respinsă. În răspunsul primit de Consiliul Judeţean, Curtea de Conturi justifică motivele pentru care a respins solicitarea preşedintelului CJ Cluj, motiv pentru Tişe să facă unele însemnări pe marginea documentului, făcându-i pe auditori “tâmpiţi” şi “dobitoci”.

Auditorii Curţii de Conturi vorbeau despre situaţia Parcului Industrial Tetarom IV şi despre neconformităţile documentaţiei de proiectare şi numeroasele lipsuri ale documentaţiei de execuţie. Mai mult, aceştia spun că în 2015, pe vremea fostului preşedinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan, Consiliul Judeţean s-ar fi înregistrat la registratura instituţiei o plângere penală către DNA împotriva proiectantului Civitas Proiectare SRL, cu intenţia ca forul judeţean să se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciuşui suferit, sesizare care însă nu s-a mai transmit parchetului în cauză. “Dobitoci, e draft!”, e reacţia conducerii Consiliului Judeţean.

Ulterior, Tişe îi face “tâmpiţi” pe auditorii Curţii de Conturi care au arătat că forul judeţean a plătit către ACI 5 milioane de lei pentru nişte echipamente electrice imaginare. “La momentul efectuării misiunii de audit nu se cunoştea situaţia echipamentelor plătite şi nepuse în operă, nefiind confirmată existenţa acestora cu ocazia inventarierii”, arată Curtea de Conturi.

În octombrie 2017 Consiliul Judeţean pierde procesul intentat Curţii de Conturi pentru anularea auditului, decizia fiind definitivă.

Camera de Conturi a efectuat în perioada aprilie-mai 2016 misiunea de audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară la Consiliul Judeţean Cluj. Cu prilejul acesta s-au constat nereguli şi abateri de la legalitate.
„Abaterile de la legalitate și regularitate de natură financiar-contabilă, precum și cele prin  care  s-au  estimat  venituri  suplimentare,  respectiv  producerea  de  prejudicii  bugetelor locale, la Unitatea Administrativ Teritorială Județul Cluj s-au constatat următoarele: prejudicii – 8.761.000 lei (1,9 milioane de euro), venituri suplimentare – 9.222.000 lei (2,04 milioane euro)”, arată Curtea de Conturi în raportul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *