Tișe, făuritorul de spitale, va construi Centrul Integrat de Transplant, unic în România și în galaxie. Spitalul Regional și Spitalul Monobloc Pediatric merg strună și au sute de mii de pacienți

Spitalul Regional este gata construit, la fel și noul sediu al Spitalului de Copii. Ambele proiecte au fost puse pe roate sub magheta magică a lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, care a reușit minunea să facă rost de teren, bani și constructori serioși pentru aceste două proiecte de o importanță vitală pentru sistemul sanitar. Cât ai clipi, aceste două mari proiecte au fost construite. Acum, fiind deja în funcțiune cele două spitale, autoritățile județene sunt puse din nou pe fapte mari: Alin Tișe va construi un Centru Integrat de Transplant, unic în România și printre puținele astfel de centre din Europa. Cu ocazia aceasta, va scăpa și Institutul de Transplant Renal de sediul mic și amărât de la mansarda Clinicii ORL. Se va muta în Centrul Integrat de Transplant. 

Nu știm de unde sau cum i-a venit președinteului Consiliului Județean Cluj ideea nemaipomenit de năstrușnică. Poate peste noapte, poate a copt-o demult în cuptoarele minții...Cert este că marți dimineața, presa a fost convocată la o conferință de presă pentru a face acest anunț. Pentru a fi cât mai convingător i-a chemat alături și pe directorii Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutului de Transplant Renal și Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie. 

Potrivit viziunii și dorinței președintelui, peste cinci ani, ar urma să fie gata clădirea în care se vor face transplanturi de rinichi, ficat, inimă. Locul ales este chiar în buricul târgului: pe strada Victor Babeș, în locul unde trebuia să se construiască Akademia Center, un mall și care între timp a ajuns o ruină.

“Am dobândit proprietatea acelui teren, am expertizat acele clădiri, dorința noastră de la început a fost să nu facem un mall acolo, ci să facem un centru integrat de transplant. Acest centru va încorpora atât partea de transplant rinichi, inimă cât și ficat. Este o construcție care va fi finanțată cu bani de la Consiliul Județean, UE și fonduri norvegiene, iar peste câțiva ani va fi un centru de referință în România. Acolo avem 15.000 mp, din care 7.000 de mp va fi suprafața construită.Vom face tot ce ține de noi pentru a obține acești bani. Institutul de Transplant Renal se va muta în întregime aici”, a declarat Alin Tișe. 

Costurile acestui proiect urmează să fie stabilite în urma studiului de fezabilitate, care ar trebui să fie gata anul acesta, potrivit ambițiilor lui Tișe.

“Deja am dat drumul la concursul de soluții pentru tema de proiectare, urmează ca în februarie să dăm rezultatele. Anul acesta vom pregăti documentația tehnică, iar studiile ne vor spune care sunt costurile estimate ale acestui centru”, a mai spus Tișe.

Deși visează frumos la Centrul de Transplant Integrat, parcă nici lui Tișe nu îi vine să creadă că peste cinci ani va fi gata clădirea.  

Construcția ar putea fi gata în maxim 5 ani, dar întotdeauna când vorbești de termene și constructori trebuie să fii precaut. Pot apărea oricând evenimente”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj. 

Singurul manager de spital care a ținut să spună câteva cuvinte frumoase a fost Vasile Mureșan de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. 

“Acest centru integrat de transplant multiorgan este unic în România și în UE sunt foarte puține centre care să concentreze toate tipurile de transplant. Va fi un câștig mare și pentru corpul medical. Se vor perfecționa sute de medici, deja am fost contactați în acest sens. Pe lângă activitatea medicală, se va face și cercetare. Toată lumea va avea de câștigat din acest centru”, a afirmat Mureșan.

Așteptăm cu mult interes următoarele proiecte pe care le va mai face Alin Tișe. În ritmul acesta, în curând ar putea să își extindă ideile la nivel național.  

Citește și: 

Spitalul Pediatric Monobloc bate pasul pe loc. TIȘE: “Anul viitor, sper eu, vom demara, în sfârșit, o clădire pentru Spitalul de Copii. Aveam 10 milioane de euro pregătiți, dar nu am găsit clădirea”

După marele fâs cu Spitalul Regional, mai urmează unul cu Spitalul Pediatric Monobloc? Până și cea mai pricăjită Opoziție de pe planetă râde de Tișe

Adauga comentariu