Sex

Timpul petrecut cu partenerul

Multi oameni nu se gandesc la ce vor sa realizeze atunci cand sunt impreuna cu partenerul de viata. Ei isi spun ca e suficient sa “fie alaturi”. Ei bine, nu e asa: exista diverse modalitati in care va puteti petrece timpul petrecut impreuna, fiecare avand un scop diferit.

Daca nu puteti petrece mult timp alaturi de partenerul dvs., profitati din plin de clipele de care dispuneti. De pilda, luati micul dejun impreuna, vorbiti la telefon in miezul zilei si seara, fata in fata, impartasiti-va parerile despre evenimentele zilei la care ati participat.

Da, este foarte adevarat: cu totii suntem ocupati cu rezolvarea a tot felul de activitati planificate pentru firma la care lucram, pentru familie, pentru noi. Dar nu gasim timpul necesar de a discuta mai pe indelete unele treburi cu partenerul de viata. Cand avem ceva important de intrebat, el tocmai are o alta treaba de rezolvat.

Timpul trece pe langa noi, noi ne vedem de treburile zilnice. Mai vorbim cateodata cateva minute, iar seara cadem obositi in pat. Revenim a doua zi la aceeasi rutina, uitand de celalalt, de problemele lui care se tot aduna. Si intr-un moment de ragaz te intrebi: “Cat timp am petrecut cu partenerul pentru a ma distra, pentru a lua o hotarare majora sau pentru a face ceva in comun?” Putin, foarte putin. Majoritatea cuplurilor resimt ca nu petrec suficient timp impreuna.

Gestiunea timpului

Multe cupluri isi petrec timpul impreuna privind la televizor, vizitandu-si prietenii comuni sau colindand magazinele in cautarea unor obiecte de care nu au cu adevarat nevoie. Acest timp ar putea fi petrecut alaturi de familie. Timpul, ca si banii, trebuie gestionat, mai ales cel petrecut cu partenerul de viata. E bine sa ne rezervam in fiecare saptamana cateva ore dedicate activitatilor distractive, pentru a discuta diverse chestiuni importante ce nu mai sufera amanare.

Atunci cand va petreceti viata cu cineva, aveti de comunicat o serie de idei si ganduri, dar si sa luati o sumedenie de decizii. Unele probleme de discutat sau hotarat sunt mai marunte, altele mai importante. Este bine sa va planificati timpul pentru diferite tipuri de activitati cotidiene (cresterea copiilor, curatenia, socializarea cu rudele si prietenii, distractiile, vacantele, etc.) pe care sa il respectati. Facand acest lucru veti gasi mai mult timp de a sta impreuna.

De asemenea, daca partenerul dv. va deranjeaza cu ceva anume, este important sa gasiti timp pentru a vorbi despre acest lucru. Chiar daca este un fleac, daca nu veti gasi timpul pentru a-l discuta in liniste, sentimentele de iritare se vor acumula. Daca sunteti dispus sa ascultati ce are celalalt de spus, batalia este pe jumatate castigata si posibilul conflict va fi evitat.

Cand va programati “timpul impreuna”, tineti seama de urmatoarele aspecte:

–    Aveti grija ca momentul ales sa fie convenabil pentru amandoi.
–    Reprogramati timpul destinat a fi petrecut impreuna, daca unu dintre dvs. trebuie sa lucreze pana seara tarziu in acea zi sau daca lipseste din oras.
–    Daca trebuie sa discutati o problema mai complicata, rezervati-va un timp suplimentar.
–    Notati aceste programari in calendar sau in agenda personala.
–    De fiecare data acordati discutiei atentie si intelegere depline.

Cum sa gasiti timpul necesar pentru a sta mai mult impreuna?

Ar fi ideal sa puteti petrece mai mult timp cu partenerul dvs., desi exista in cursul unei saptamani perioade cand acest lucru pare imposibil. Poate ca lucrati in schimburi, poate lucrati pana seara tarziu, sau va culcati seara devreme… Toti avem obligatii si in afara relatiei de cuplu. Facand un mic efort comun, partenerii pot gasi totusi timp de a sta mai mult impreuna sau de a-l fructifica in folosul lor pe cel care il au deja. Iata cateva modalitati:

1.    Nu deschideti in fiecare seara televizorul sau computerul. Aveti mult mai multe sanse sa vorbiti unul cu altul daca nu va distrage nimic.

2.    Faceti o mica plimbare dupa cina. Chiar daca sunteti prea obositi pentru a discuta, va veti simti mai aproape unul de celalalt.

3.    Seara, petreceti zece minute pentru a discuta despre cum a decurs ziua fiecaruia cat timp nu ati fost unul langa altul.

4.    Mancati in fiecare dimineata si seara impreuna; faptul ca stati 10-15 minute unul langa celalalt la masa va va da senzatia ca incepeti si sfarsiti ca o echipa.

5.    Cand sunteti unul departe mai multe zile vorbiti in fiecare zi la telefon sau pe Mess; o conversatie de cateva minute intareste relatia de cuplu.

6.    Comunicati mai eficient. Pe masura ce viata de familie devine mai aglomerata, majoritatea cuplurilor are tendinta de a-si reduce conversatiile la detalii practice, legate de copii si treburi casnice. Pentru a nu inceta sa fiti un cuplu, ar fi bine sa va reamintiti, amandoi, despre momentele de inceput: primele intalniri, cum va simteati, despre ce vorbeati. Schimbati mici secrete, impartasiti-va visurile, imaginati-va viata in doi in anii urmatori. Cu siguranta, prioritatile actuale sunt altele, dar nu incetati sa va impartasiti unul altuia gandurile si sentimentele.

7.    De comun acord, alegeti o zi pe saptamana in care sa nu vorbiti decat despre voi doi, lasand la o parte copiii, parintii, casa ori serviciul.

8.    Spune intotdeauna ceea ce simti, nu iti lasa partenerul sa ghiceasca lucrurile pe care ti le doresti sau cele care te nemultumesc. Atunci cand unul dintre voi a pierdut un eveniment important din familie si se simte cumva exclus din viata de cuplu sau a familiei, nu lasa sa treaca acest moment si discutati despre cele intamplate si despre implicarea in evenimentele petrecute.

9.    Uneori merita sa cheltuiesti bani ca sa castigi timp. Daca aveti probleme cu programarea timpului petrecut cu partenerul, puteti lua in considerare angajarea cuiva pentru a stat cu copiii, a face curatenie sau a face cumparaturi…

Te simti cel mai iubit/iubita atunci cand partenerul iti ofera atentie totala. Pentru tine, sa petreceti timp impreuna nu inseamna sa va uitati impreuna la acelasi film, sau doar sa fiti impreuna in aceeasi camera. Iti place sa fii ascultat si sa simti cum partenerul tau este cu mintea si cu inima atent la tine. Un partener care te ignora sau care este superficial in timpul petrecut impreuna te face sa te simti ranit/a.

O statistica de acum cativa ani arta ca o treime din timpul petrecut impreuna oamenii casatoriti se uita la TV, alte 30 mananca si 24 indeplinesc sarcini casnice. Daca petreceti chiar si numai 20 de minute pe saptamana impreuna cu partenerul pentru a discuta ca “de la om la om”, intr-un an veti totaliza 17 ore! Asadar, petreceti mai mult timp impreuna cu partenerul!

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *