Reportaj

Timp de o săptămână, strada Potaissa le arată clujenilor povești cu parfum de flori colorate

Cel mai colorat și parfumat loc din Cluj-Napoca este, în această săptămână, strada Potaissa. Pietonala cu iz istoric are acum parfum de flori. Tarabe cu aranjamente inedite, elemente decorative, flori de toate soiurile și culorile îi așteaptă pe clujeni. 

Strada Potaissa a înflorit, la propriu. Un eveniment inspirat din conceptul Street Delivery are loc începând de luni, 19 iunie. Timp de șapte zile artiștii florali le prezintă clujenilor buchete și aranjamente în cadrul primei piețe de flori din Cluj-Napoca. Clujenii curioși au venit la eveniment încă din primele minute de la startul oficial al evenimentului. 

Parfumul florilor și al plantelor aromate se simte peste tot, iar discuțiile și râsetele fac strada să vibreze. Floriști, designeri florali, mici producători au intrat într-o competiție fair-play în care fiecare vrea să vândă cât mai multe flori și să testeze gusturile clujenilor în materie de artă florală. 
Tinerii sunt atrași de aranjamente inedite, precum cănile cu flori. Cei mai în vârstă preferă buchetele clasice și florile în ghiveci.

piata de flori

Majoritatea comercianților din piață sunt tineri, creativi și foarte entuziaști. Exact pe gustul iubitorilor de flori. Oamenii socializează cu vânzătorii de flori și pun întrebări despre buchete și aranjamente. Producătorii de lavandă și vânzătoarea de flori în ghiveci sunt în centrul atenției vizitatorilor. 
“Foarte frumoase. Se vede că sunt îngrijite….Petunia aia, vai de mine”, exclamă o doamnă în vârstă,  care nu își poate lua ochii de la petuniile și begoniile Laurei, un producător care a moștenit pasiunea pentru flori de la bunica ei. Tânăra a adus cu ea și o stropitoare, care are o valoare neprețuită și tocmai de aceea nu este de vânzare.

“Aceea este o stropitoare neprețuită, e stropitoarea lui maica, bunica mea. Are vreo 30 și ceva de ani stropitoarea asta. Maica ne-a inoculat spiritul muncii și pentru frumos. Sunt flori produse de mine”, punctează Laura.  

Lavanda este un alt produs la mare căutare. Producătorii care vând lavandă își spun, pe scurt, povestea din spatele acestui mic business.
“E o cultură din 2014, din Cojocna. Cultivăm soiul acela mai mare. Lavanda are 39 de soiuri și vreo 400 de varietăți. Aici avem trei soiuri. Este primul meu târg, e un hobby. Lucrez în cu totul alt domeniu. E ceva mai inedit și am zis: hai că încerc, să vedem cum merge”, afirmă producătorul Simona Persecan. 

piata de flori

De la clasicii trandafiri roșii, la cale negre și alte flori exotice – la piața de flori găsim tot ce mâna unui producător și artist floral a putut aranja. Fetele de la Iooi Flowers au o idee trăsnită și speră să prindă la clientelă. 

„Noi suntem Sanda și Flo. Vrem să oferim niște aranjamente florale puțin diferite față de ce găsim în florării. Am coborât pe Potaissa ca să ne cunoască lumea și să vadă un mic laborator al nostru. Până acum, aici, la târg au trecut bujorii și amaryllis. Am vrea să treacă florile puțin mai exotice. Avem o combinație cu maci și scaieți. Buchetul preferat de clienți este cel cu cale negre. Un buchet cu 9 cale ar veni undeva la 180 de lei. Am vrea ca fetele să înceapă să ofere flori băieților”, spun floristele îndrăznețe.

Nu sunt singurele care au idei ieșite din tipare. Cei mai mulți producători de flori au acceptat invitația organizatorilor de a veni la piața de flori doar ca să testeze cum reacționează clujenii la oferta lor, ce tip de flori le plac. În acest scop, au adus buchete și aranjamente pentru toate gusturile și buzunarele.

 “Noi suntem florăriile Păpădie și avem o variație mare de flori. Am venit să testăm piața. O să vedem pe ce se merge, nu știm la ce să ne așteptăm, am venit cu câte puțin din fiecare. De la clasicii trandafiri care nu se vor demoda niciodată, la flori exotice”, își prezintă marfa artista de la Păpădiile.

piata de flori

Ca să atragă clienții, toți vânzătorii au făcut cel puțin un buchet sau un aranjament inedit: găsim expuse flori în cornet, care arată ca o înghețată colorată; guler floral, coronițe. De asemenea, obiecte banale, precum un scaun vechi sau o motoretă, au fost îmbrăcate în flori care atrag toate privirile. 

În piața florală există și o zonă amenajată pentru relaxare, cu scaune și șezlonguri unde oaspeții pot face o pauză de o gustare sau o băutură răcoritoare. Organizatorii nu au uitat nici elementul acvatic, care întregește peisajul pieței – o fântână arteziană temporară. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *