Din oras

TIFF-ul de anul acesta, mai sarac si mai scump pentru public

A 12-a editie a TIFF vine cu un buget mai mic cu 300.000 de euro, fapt care a dus la reduceri de costuri din partea organizatorilor, dar si la bilete mai scumpe. Directorul festivalului, Tudor Giurgiu, a criticat dur Ministerul Culturii si institutiile subordonate pentru lipsa de interes si sustinere pentru festivalul de film clujean.

Bugetul TIFF pentru 2013 este de 1,4 milioane de euro, cu 300.000 de euro mai mic decat anul trecut. Reducerea bugetara se datoreaza, potrivit lui Giurgiu, lipsei de sustinere financiara din partea Ministerului Culturii, a Centrului National de Cinematografie si a Institutului Cultural Roman.

Asta inseamna mai putine filme pentru publicul festivalier – 155 de filme de lung metraj fata de 193 cate au fost incluse in programul de anul trecut –,  reduceri de cheltuieli la mai multe capitole, dar si bilete mai scumpe cu 2 lei.

Astfel, un bilet fara reducere cumparat in avans va costa 10 lei, iar cumparat in aceeasi zi va fi de 12 lei. Studentii vor plati 8 lei pentru un bilet.

“Cu toata reducerea bugetara, am vrut sa propunem aceeasi structura de program si am incercat sa ne gospodarim altfel. Am operat reduceri de costuri peste tot, incercam sa lucram cu mai putini oameni. Am mai redus si numarul de filme. Cred ca festivalul este in continuare prietenos cu publicul, chiar si in formula in care pretul este mai scump cu 2 lei. Cred ca publicul se va bucura in continuare de festival”, a punctat Giurgiu.

Directorul TIFF a criticat, insa, lipsa de implicare a Guvernului pentru sustinerea TIFF, in detrimentul altor evenimente.

“E nevoie de mai multa sustinere pentru acest festival, sa ii gestionam bine viitorul. In momentul de fata va fi o discutie pentru anii urmatori in ce fel TIFF va putea sa devina o miza importanta, mai ales pentru oras, apropo de candidatura Clujului la Capitala Culturala Europeana. Pentru un eveniment care dureaza o zi, Gala Uniter, Consiliul Judetean Iasi a acordat 40.000 de euro. Paradoxuri de genul acesta se intampla. Cred ca va trebui facuta o dezbatere, apropo de mizele cultural ale orasului, apropo de strategia nationala. De exemplu, pentru Ministerul Culturii, pariul major este Festivalul George Enescu, care cheltuie 9 milioane de euro. Am ras la un moment dat, stiind ca bugetul intregii cinematografii din Romania de anul acesta, este la peste opt milioane de euro. Un festival cum e George Enescu cheltuie mai mult decat toate filmele si festivalurile la un loc. Sunt anomalii care genereaza semne de intrebare”, a criticat Giurgiu.

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) se va desfasura, la Cluj-Napoca, in perioada 31 mai – 9 iunie. Ca in fiecare an, vor fi 12 filme inscrise in competitie, iar Zilele Filmului Romanesc va veni cu 11 pelicule nationale de lung metraj si 20 de scurt  metraj. Printre ele, “Experimentul Bucuresti”, un “must see” punctat de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

“Este un film regizat de un DJ britanic, Tom Wilson, care traieste in Bucuresti de 15 ani. Este mica mea revelatie din acest an. Vorbeste despre un experiment care ar fi avut loc in Bucuresti in anii ’90 si explica cum s-a produs spalarea de creier a mentalitatii comuniste in cea capitalista”, a punctat Chirilov.

Campania de imagine a TIFF este semnata de regizorul Cristi Puiu, care a filmat, in jurul actritei Luminita Gheorghiu, un personaj in zece filmulete scurte. Publicul festivalier va avea ocazia sa vizioneze cate un spot in fiecare seara de festival, filme care se leaga intre ele si care dezvaluie, la sfarsit, un tot unitar. De altfel, “Pozitia copilului”, care a castigat anul acesta Ursul de Aur, va fi proiectat la festival.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *