Tiff 2014, pe covoras rosu si sub mai putine blitzuri

Asa cum ne-a obisnuit decateva editii incoace, TIFF-ul a inceput cu ploaie, cu modificari pe ultima suta de metri, cu covor rosu mai scurt decat era preconizat, cu vedete mai putine decat era de asteptat. Daca in alti ani clujenii au avut onoarea sa aiba alaturi nume mari din cinematografia romaneasca si politica locala, editia cu numarul 13 a TIFF-ului a lasat de dorit la ambele capitole.

In sala Casei de Cultura a Studentior, in afara de Emil Boc, elogiat din toate directiile, se mai afla un urias: Michael Kutza – asa l-a prezentat Tudor Giurgiu pe omul care face parte din juriul celui mai vechi festival din lume si care astazi la amiaza l-a invatat ca multe inventii au pornit din Chicago, inclusiv McDonanlds-ul si liftul.

„TIFF-ul este un brand de Cluj. As vrea sa spun un singur lucru: multumesc Tudor Giurgiu si intregii tale echipe pentru ceea ce faci pentru Cluj , pentru Transilvania si pentru filmul romanesc”, a spus primarul Clujului, cu tricolorul in piept si fruntea sus.

Emil Boc a benit la gala de deschidere a TIFF insotit de sotia sa, fiind si primul politician care a calcat pe covorul rosu al festivalului de film. Dupa cateva minute, si-a facuta aparitia si ministrul de la Cluj, Aurelia Cristea, neinsotita.

La randul sau, Tudor Giurgiu i-a multumit lui Boc in nenumarate randuri: pentru un oras deschis, pentu un oras incarcat de cultura, pentru cei 500.000 de lei, pentru proiectele care abia au inceput si pentru planurile lui si ale TIFF-ului de viitor.

„Vreau sa le multmesc si sponsoilor care nu mai sunt alaturi de noi. Nu imi place ipocrizia unor oameni care azi ne suna si ne cer invitatii, iar in urma cu sase luni, intrebati de sefii lor de la Bucuresti daca sustin festivalul, spuneau ca lor nu le aduce nicio vanzare. Poate se afla acum, aici, in sala”, a spus Tudor Giurgiu, preferand sa pastreze numele sponsorului anonim.  

Cu toate acestea, nu e greu de intuit care dintre numele de anul  trecut lipseste de pe afisul de anul acesta si are radacini la Cluj: Ursus.

Editia cu numarul 13 a TIFF a debutat cu un film de exceptie, Philomena, lungmetraj nominalizat si la premiile Oscar. Primarul Clujului n-a vazut, insa, nici macar o secunda din filmul care nu va rula in Romania. Boc a plecat in momentul in care discursul de deschidere s-a incheiat, asa cum au facut si alti zeci participanti la eveniment.

Foto: Eugen Olariu

Adauga comentariu