In vizor

Testele COVID pentru călătorie: o cursă contra cronometru

Câte autorități, atâtea păreri. Câte centre de testare, atâtea opinii. De când se scurg cele 72 de ore ale valabilității unui test molecular (negativ): din momentul recoltării, din clipa prelucrării în laborator ori de la eliberarea rezultatului? Unde poți traduce rezultatul testării într-un termen atât de restrâns? Sau sub ce formă trebuie să deții și să prezinți poliției de frontieră rezultatul negativ al testului molecular necesar pentru călătorie: e suficient să-l ai pe telefon ori trebuie să îl prezinți în format scriptic, abordarea clasic românească a foii A4 pusă la păstrare în folie?

Tot mai mulți clujeni și-au exprimat nemulțumirea în privința informațiilor trunchiate furnizate de autoritățile liberale în cazul testării moleculare devenite obligatorii în cele mai multe dintre statele Uniunii Europene. 

În timp ce clinicile private ori centrele de recoltare acreditate de Ministerul Sănătății sunt asaltate de românii dornici să plece în concedii, infromațiile clare și precise lipsesc. 

Numărul foarte mare de solicitări vine ca urmare a restricțiilor tot mai multor țări impuse cetățenilor români, care nu pot intra pe teritoriul anumitor state dacă nu prezintă un test molecular negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte. Ori, după cum este precizat în cazul anumitor state, precum e cazul Austriei, românii trebuie să dețină și să prezinte „un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile.

 

De când numărăm cele 72 de ore?

Din informațiile furnizate de un operator al Clinicii Regina Maria, termenul de 72 de ore, adică termenul legal pentru valabilitatea unui test molecular, este valabil din data recoltării:

„Valoarea unui test este de 340 de lei, iar rezultatele apar după 72 de ore de la recoltare. 
Pentru străinătate… valabilitatea este de două zile. 
De exemplu: suntem în data de 15. Astăzi ies analizele, sunteți negativ și acestea sunt valabile doar până în data de 17”.

Cele 72 de ore se calculează de la data recoltării sau…?

„De la data trimiterii analizelor în laborator”. 

Să presupunem că aveți zborul în data de 25 iulie, sâmbătă.

Sunteți programat, ipotetic, în data de 23 iulie, într-o zi de joi, pentru recoltare. Iar aceasta tocmai pentru a vă încadra în termenul vehiculat de Guvernul liberal, de 72 de ore. 

Puteți obține rezultatul într-o zi de sâmbătă?

„Dacă sunteți programat în 23, care este joi, atunci analizele ar ajunge pe luni. Cel târziu marți. Sâmbătă și duminică nu se eliberează. Sunt închise punctele. 

Dacă se recoltează în 23, rezultatele ar sosi în data de 26 sau 27”, a declarat operatorul telefonic. 

Prin urmare, cele 72 de ore se scurg de la data trimiterii analizelor în laborator. 

Pot fi aceste rezultate eliberate direct într-o limbă de circulație internațională, să spunem engleza? 

„Da, trebuie să precizați acest lucru în momentul în care vă aflați la locul de recoltare”, a adăugat operatorul Clincii Regina Maria. 

În privința formatului în care poate fi deținut și prezentat poliției de frontieră ori autorităților dintr-un alt stat, cel mai probabil, certificatul medical negativ la testul molecular trebuie prezentat în format scris, printat.

„Cred că trebuie să-l aveți în format printat”.   

În concluzie, dacă veți face testul (recoltarea) într-o zi de joi, veți obține rezultatul în săptămâna următoare, luni sau marți, iar asta întrucât zilele de weekend nu intră în calcul, fiind socotite doar 72 de ore pentru prelucrare, adică trei zile lucrătoare. Iar din clipa în care ați obținut rezultatul, valabilitatea acestuia pentru străinătate este de 48 de ore, adică două zile. 

Cum sunt realizate testele moleculare în cazul clinicii Synevo?

Synevo recoltează probe pentru testele moleculare pentru depistarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV2 în 50 de centre din 36 de orașe din țară. 

Testele se pot realiza doar cu programare online.

„Rezultatele pot fi accesate online și sunt raportate către autorități, conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), indiferent dacă sunt negative sau pozitive. Timpul de eliberare al rezultatelor este de maximum 72 de ore de la momentul recoltării. Costul unui test Real Time PCR în rețeaua Synevo este de 285 de lei. 

Buletinul de analize poate fi eliberat în limba engleză, dacă se face o solicitare în recepție, în momentul recoltării. 

În acest moment, testele Real Time PCR sunt obligatorii pentru pacienții care au nevoie de internare, pentru călătoria în anumite țări sau pentru contacții cazurilor confirmate, personalul medical sau persoanele expuse frecvent, prin natura profesiei, la agenți infecțioși”, arată reprezentanții Synevo într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI: La Cluj, laboratoarele Synevo, Regina Maria și Sante, BLOCATE de cererile de teste pentru COVID-19

Ziar de Cluj a luat legătura cu reprezentanții biroului de presă al Ministerului Afacerilor de Externe al României, pentru a obține mai multe informații în privința călătoriilor în străinătate și a necesității efectuării testelor moleculare (cu rezultat negativ) solicitat de tot mai multe țări din Uniunea Europeană. 

Din păcate, în stilul birocratic românesc, devenit deja clasic, ministerul condus de liberalul Bogdan Aurescu, nu furnizează informații în timp real, ci doar în scris, cu răspuns „la întrebări punctuale” în termen maxim admis în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, adică 30 de zile. 

În acest sens, am fost redirecționați spre departamentul „relații cu publicul” prin intermediul Tel Verde care funcționează la nivelul ministerelor pentru furnizarea de informații de ultimă oră în condițiile pandemiei de Sars-Cov-2.

Necesitatea deținerii și prezentării certificatului medical (cu rezultat negativ) în format printat a fost reconfirmată și aici. 

În schimb, valabilitatea de 72 de ore a certificatului medical a fost apreciată de la data eliberării rezultatului:

„De când ies rezultatele de la test”, a susținut operatorul Tel Verde. 

În mod firesc, conform acestuia, valabilitatea certificatului medical se calculează de la data obținerii rezultatului, dar…

„Normal ar fi din data în care aflați rezultatul.

Dar nu este o reglementare, asta nu ține de autoritățile române, nu-i scris undeva, de când e valabil. 

Pentru că în privința asta ne verifică autoritățile altor țări, nu le verifică România și nu avem nici o lege sau ceva concret”

Prin urmare, testele sunt în cazul multor state, obligatorii, acestea se plătesc, dar nu există nici o formulă standard pentru calcularea celor 72 de ore…

„Păi asta vă spun, că nu există ceva uniform. Depinde unde vreți să ajungeți (în ce stat -n.red.) și care regulă contează. 

Trebuie să întrebați ambasada României de acolo”.

Centrele unde pot fi efectuate testele moleculare Sars-Cov-2:

Testele moleculare necesare pentru călătorie în contextul pandemiei cu noul tip de coronavirus pot fi efectuate doar într-un număr limitat de centre. 

Lista centrelor acreditate a fost publicată recent de Ministerul Sănătății:

Lista poate fi consultată aici: CENTRE TESTARE

„Acele centre sunt recunoscute de țările străine.

Deci dacă nu sunt recunoscute de țările străine, vă pot spune că acel rezultat nu contează. Pentru că nu e centru acreditat. 

Cele publicate pe site-ul Ministerului Sănătății sunt acreditate de stat și au valoare pentru orice autoritate europeană. Centrele care nu sunt acreditate, NU. 

În România puteți merge cu un rezeltat de la un centru care nu este acreditat, dar în străinătate sunt doar cele validate și certificate de minister”.

În ce formă trebuie să deținem rezultatul?

„Printat, pe foaie”, a adăugat operatorul Tel Verde.

Prin urmare, dacă doriți să călătoriți în străinătate, într-un stat membru al Uniunii Europene sau din afara spațiului comunitar, sunt valabile câteva recomandări:

Consultați site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe

Luați legătura direct cu ambasada ori consulatul țării de destinație.

Verificați condițiile cu caracter obligatoriu ori de recomandare care figurează pe teritoriul acelui stat. 

MAE. Secțiunea Condiții de călătorie.

Faceți-vă o programare prealabilă pentru testul molecular (care trebuie să fie cu rezultat negativ) și asigurați-vă că veți obițe rezultatul înainte de a urca în avion. 

Precizați, în momentul recoltării, necesitatea eliberării rezultatului în limba în care aveți nevoie, de obicei engleză sau germană. 

Asigurați-vă că puteți printa în timp util cel puțin un exemplar al rezultatului negativ la testul molecular Sars-Cov-2. 

Începeți pregătirile din timp, și cu 14 zile înainte, astfel încât chiar dacă veți pierde din timpul dumneavoastră, să aveți fixați clar toți pașii pe care trebuie să îi respectați pentru a obține rezultatul și a ajunge în siguranță în țara de destinație. 

Apelați pentru certificatul medical doar la centrele acreditate și care figurează în lista publicată pe site-ul Ministerului Sănătății. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *