Testare rapidă gratuită în farmacii. Ce spun farmaciștii clujeni

Farmaciile vor putea desfășura activitatea de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19, însă farmaciștii clujeni deja și-au exprimat nemulțumirile cu privirea la acest ordin al Ministrului Sănătății.

„Farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare.”, potrivit Ordinului semnat de Ministrul Ioana Mihăilă. 

Farmaciștii clujeni consideră însă că această activitate nu ar trebui să se desfășoare în farmacii, deoarece farmaciștii sunt deja suprasolicitați. 

„Stabilirea inopinată a unor atribuții în sarcina farmaciștilor duce la împovărarea profesiei de farmacist fără verificarea prealabilă a posibilităților logistice și fără consultarea celor implicați. Unitățile farmaceutice nu pot asigura realizarea unor testări ale infecțiilor generate de coronavirus, mai ales în prezent când asistența farmaceutică este și mai solicitată de populație”, au transmis farmaciștii clujeni.

Farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării. Serviciul de testare se va desfăşura în condiţiile legii.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor.

De asemenea, condițiile în care se poate desfășura testarea în farmacii sunt destul de stricte, astfel că vor fi puține farmacii care vor putea să se adapteze și să își organizeze o zonă de testare. De asemenea, va trebui să existe un angajat care să fie în permanență disponibil pentru a se echipa și a testa persoanele interesate. 

În privința organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei.

Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje și/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei. De asemenea, farmaciile își pot organiza zona destinată activitații de testare și prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile menționate anterior și cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce privește ocuparea domeniului public.

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință.

Farmaciștii au propus organizarea unor centre de testare unde farmaciștii ar putea să se implice, voluntar.

„Principala noastră propunere este de a organiza centre de testare sau vaccinare, în care să fie implicați farmaciști în mod voluntar, chiar și cu titlu permanent”, au transmis farmaciștii.

 

 

Adauga comentariu