Terenul de pe Valea Garbaului ramane la Primarie in urmatorii patru ani

Ministerul Apararii Nationale va prelungi termenul de folosinta pentru terenul de pe Valea Garbaului de catre Primaria Cluj-Napoca de la trei la sapte ani, se arata intr-un raspuns oficial transmis Ziar de Cluj. Parcela de peste zece hectare, unde a avut loc anul acesta Festivalul Peninsula, a fost disputata si de Consiliul Judetean Cluj, care s-a laudat ca este la un pas de a obtine dreptul de folosinta in urmatorii ani. Suprafata de peste 125.000 de metri patrati din Valea Garbaului a fost transferata in administrarea Primariei de catre Ministerul Apararii Nationale in 2010,  “in vederea sistematizarii zonei, realizarii unor obiective de interes public si construirii unui număr de minim 2.300 de unitati locative si functiuni complemantare spatiilor de locuit, prin programe derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, potrivit legislatiei in vigoare”, dupa cum se arata in raspunsul Ministerului Apararii Nationale. Termenul de folosinta a fost dat pentru trei ani, expirand in 30 iunie 2013. In acest  timp, Primaria Cluj-Napoca nu a construit cartierul ANL, in schimb a transformat zona intr-un teren numai bun pentru organizat evenimente. In perioada 18-21 iulie a avut loc aici Festivalul Peninsula. Imediat dupa eveniment, Consiliul Judetean Cluj, prin vocea presedintelui Horea Uioreanu s-a laudat ca este la un pas sa obtina dreptul de administrare a terenului, deoarece Consiliul Local nu si-a indeplinit obligatiile luate.
 „Normal ca sunt sanse mari sa preluam acest teren si avem tot deptul sa-l cerem. Am vorbit cu lideri importanti de la Bucuresti care mi-au spus sa trimit o notificare oficiala. Am incredere ca vom castiga, pentru ca am in plan să fac acolo o zona de agrement, cu parcuri, terenuri de sport, spatii pentru picnic si asa mai departe", a comentat Uioreanu la sfarsitul lunii iulie.
Intre timp, insa, Primaria Cluj-Napoca a cerut Ministerului Apararii Nationale prelungirea termenului de folosinta, de la trei la sapte ani.
Intr-un raspuns solicitat de Ziar de Cluj, MApN arata ca “s-a analizat solicitarea Primariei Municipiului Cluj-Napoca si, in conditiile stabilirii unor noi obiective, este posibil sa dea curs solicitarii”.  
Conform Hotararii de Guvern din 2010, revine in responsabilitatea Consiliului Local Cluj-Napoca realizarea locuintelor si transmiterea in domeniul public al statului şi in administrarea M.Ap.N. a 40 la suta din numarul de locuinte construite pe terenul aferent parţii din imobil, dar nu mai putin de 920 de unitati locative, impreuna cu terenul aferent acestora. Desi autoritatile locale au intocmit documentatia si au obtinut avizele necesare derularii investitiei, programul nu s-a realizat. Emil Boc declara la sfarsitul lunii iulie ca asteapta prelungirea termenului de administrare si abia apoi institutia va demara procedurile pentru realizarea studiului de impact si de fezabilitate. Boc a mai afirmat ca, pana la construirea cartierului de locuinte, locatia de pe Valea Garbaului poate ramane loc de agrement, ulterior putand fi gasit un alt spatiu pentru organizarea Festivalului Peninsula.    

Adauga comentariu