Terenul “Akademia Center”, luat din nou in vizor de autoritatile judetene

Locul unde trebuia sa se inalte un mall pentru studenti s-a transformat intr-o padure care e tot mai deasa de la an la an. Consiliul Judetean (CJ) Cluj are in calcul preluarea si transformarea zonei in cadrul unui proiect “integrat in peisajul clinicilor”. 

In prezent, peste gardul inalt care imprejmuieste terenul parasit se inalta coroane bogate de copaci, iar la o privire prin crapaturi vezi ca vegetatia este din ce in ce mai variata, alternand cu piloni de metal mancati de rugina si bucati de fier-beton. 

Gardul a fost fortat in zona de sus a strazii Bogdan Petriceicu Hasdeu si privelistea din “gradina” se poate vedea in toata splendoarea ei, asezonata cu cateva carpe aruncate la intamplare.

Mai sus, gunoaiele sunt la ele acasa aruncate de pe un morman de moloz plin, la randul sau, de afise mototolite si alte deseuri. 

Potrivit arhitectului-sef al judetului, Claudiu Salanta, o zona aflata in discutie in aceasta perioada in cadrul CJ Cluj este “spatiul de pe Clinicilor unde trebuia sa se construiasca Akademia Center, care nu s-a mai pus in practica, iar zona a ramas in paragina”.

“Pe locul padurii vom analiza ce se poate face, sa integram cumva locul in peisajul clinicilor. Momentan, trebuie clarificata situatia juridica a acelui lot care are ca proprietar un creditor. Trebuie sa vedem ce e de facut cu el", a precizat acesta. 

Despre acest spatiu s-au vehiculat de-a lungul anilor o multime de variante de utilizare. S-a propus construirea de camine noi in acel loc, in cadrul unui parteneriat public-privat cu universitatile clujene. 

Mall-ul trebuia sa fie construit exact in perioada cand a inceput criza financiara. Astfel, in mai 2010 SC Nisco Invest semna cu CJ Cluj un act aditional la contractul de concesiune al terenului care prevedea ca firma sa se apuce de lucru in maxim 10 luni si sa termine proiectul in 30 de luni, la data semnarii acestui act aditional reprezentantii CJ Cluj au declarat, in sedinta publica, ca administratia judeteana va rezilia contractul daca nu vor respectate termenele asumate, potrivit gazetadecluj.ro. 


 

Mai exact, Societatea Nisco Invest a cistigat in 2006 licitatia privind concesionarea terenului din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, in suprafata totala de 11.200 de metri patrati, si s-a angajat sa finalizeze lucrarile la centrul multifunctional Akademia Center, insa a fost turnata doar fundatia. La scurt timp de la incheierea contractului, concesionarul a primit, printr-un act aditional, o suprafata suplimentara de teren de 2.979 de metri patrati, iar din cauza majorarii investitionale, redeventa a crescut la 13.960 de euro. 
 
Potrivit aceleiasi surse, in timpul lucrarilor de forare la Akademia Center, Spitalul de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” a fost inundat. Curtea spitalului a fost inaccesibila pentru ambulante, iar inundarea beciului a afectat centrala termica. Canalizarea, aflata pe un drum de acces comun terenului concesionat si spitalului, a fost infundata cu noroi. Conducerea spitalului a sesizat autoritatile, iar Nisco Invest a fost amendata de Politia Comunitara.

Investitia fusese estimata initial la era estimata la 30 de milioane de euro, potrivit ziuadecj.realitatea.net. Nisco Invest a contractat un credit ipotecar foare mare, de 25,5 de milioane de euro, de la BCR, insa in cativa ani a intrat in insolventa si apoi in faliment, asa incat BCR a preluat terenul si fundatia construita acolo. 

“Acesti piloni au reprezentat practic „ghinionul" pe care l-a avut CJ Cluj, si implicit contribuabilul judetului, fiindca aceste bucati de otel si beton au dus practic la un blocaj juridic specific romanesc, iar forul judetean nu si-a mai putut folosi terenul”, arata sursa citata. 

O alta propunere pentru utilizarea acelui spatiu a fost trasformarea in parking si in parc de agrement. Toate spitalele din jur, chiar si cei de la Institutul Oncologic “I. Chiricuta” si cei din Campusul Hasdeu si-au pus sperantele in construirea unei parcari de amploare care sa decongestioneze traficul in zona strazii Ion Creanga-Pasteur-Victor Babes.

Adauga comentariu