Din oras

Terasa din curtea Muzeului de Arta, evacuata fara preaviz cand “interesul local o impune”

Sefii de la StudCard au castigat licitatia pentru amenajarea unei terase in curtea Muzeului de Arta din Cluj-Napoca. Iancu Serbanescu si Sorin Buiac isi vor deschide terasa in 1 mai, insa, potrivit contractului, oficialii Muzeului pot s-o inchida oricand, fara preaviz. Intre timp, curtea Palatului Banffy, care adaposteste Muzeul de Arta, s-a transformat intr-o parcare improvizata.

Terasa urmeaza sa functioneze din 1 mai pana in 31 august 2014.

“Daca ne ajuta vremea, deschidem terasa in 1 mai si o tinem pana la finalul lui august. Depinde doar de ploi”, s-a limitat sa declare Iancu Serbanescu.

Chiria pentru cei 736 de metri patrati din curtea Muzeului de Arta, Turism Development SRL, firma celor doi sefi de la StudCard, este de 32.614 lei in 4 luni. Un metru patrat inchiriat in curtea Muzeului costa, pe zi, 36 de bani.

Intre timp, curtea Palatului Banffy, care adaposteste Muzeul de Arta, s-a transformat intr-o parcare improvizata. Astazi, in jurul amiezei, in spatiul care va fi transformat, intr-o saptamana intr-o terasa eleganta, tronau 6 masini. Conducerea Muzeului nu a putut fi contactata pentru o pozitie in acest caz.

„Conditii dubioase”

Potrivit conditiilor impuse, Turism Development va trebui sa depuna, la Muzeul de Arta un tabel cu datele de identificare ale angajatilor sau colaboratorilor. Tot la capitolul siguranta, “pentru asigurarea ordinii in timpul desfasurarii programului cultural educativ aprobat de conducerea Muzeului, titularul de abonament va asigura personalul de mentinere a ordinii, avizat de Politie”. O alta clauza interesanta prevede inchiderea terasei fara somatie si fara preaviz, atunci cand “interesul national sau interesul local o impune”.

Firma care a castigat licitatia trebuie sa instiinteze inainte cu o luna daca doreste sa plece din curtea Muzeului, insa poate fi aruncata in strada in doar trei zile. De asemenea, chiria inceteaza cand Consiliul Judetean Cluj pierde dreptul de proprietate asupra imobilului. Potrivit normelor, “programul general de activitate va fi prezentat conducerii muzeului”. 

De asemenea, castigatorii licitatiei trebuie sa depuna o garantie de 2.000 de lei.

Potrivit proiectului cultural depus, Turism Development se obliga sa organizeze cvartete, prezentari de moda, concerte de swing si dansuri, pentru ca “nu se considera program cultural difuzarea de muzica inregistrata cu exceptia prezentarii de discuri in cadru organizat” si nu se pot difuza reclame sau emisiuni radiofonice.

Iancu Serbanescu s-a plans in repetate randuri de “conditiile dubioase” impuse de catre proprietarul cladirii, insa astazi a refuzat sa faca orice comentariu pe marginea subiectului. Cu alta ocazie, el a reclamat activitatile muzeului care vor avea prioritate, precum si durata scurta pentru care a fost incheiat contractul, adica un an.

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *