Sanatate

Terapia medicamentoasa pentru scaderea colesterolului

Colesterolul se gaseste in oricare celula a organismului si fiecare celula are nevoie de el. Dar riscul dvs. pentru o boala cardiovasculara creste considerabil daca aveti in sange o cantitate prea mare din aceasta substanta ceroasa si grasa.

 

 

Colesterolul este numai una dintre formele de grasimi (lipide) din sange. Se vorbeste despre el ca si cand ar fi o otrava, dar fara el nu se poate trai. Este esential pentru membranele celulare, la izolarea nervilor si pentru producerea anumitor hormoni. De asemenea, ajuta, la digestia alimentelor.

 

 

Lipoproteina

Ficatul fabrica aproximativ 80 % din colesterolul organismului. Restul este asigurat din ingestia produselor animale. Ca si ceilalti factori nutritivi rezultati din digestia alimentelor, colesterolul este transportat in interiorul organismului prin intermediul circuitului sangvin. Pentru ca aceasta sa se poata realiza, organismul leaga colesterolul de o proteina.

 

 

Combinatia colesterol-proteina poarta numele de “lipoproteina”. Fractiunea de lipoproteina cu densitate scazuta (LDL) – colesterolul este considerat deseori “rau”. In timp, se poate acumula in vasele sangvine impreuna cu alte substante pentru a forma placa. Aceasta poate determina obstructie, producand atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Dimpotriva, lipoproteina cu densitate mare (HDL) este apreciat ca fiind colesterol «bun» pentru ca ajuta la “curatatrea” de colesterol a vaselor de sange.

 

 

Cum scadem colesterolul

Scaderea in greutate, o dieta saraca in grasimi si alte modificari ale stilului de viata va pot ajuta la scaderea colesterolului. Dar, cateodata, toate acestea nu sunt suficiente. Nivelul colesterolului poate inca sa va mentina ridicat riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

 

 

Din fericire, acum este accesibila o gama larga de medicamente eficiente, care pot reduce rapid nivelulcolesterolului si, ca rezultat, riscul de sanatate pe care il reprezinta.

 

 

Terapia medicamentoasa
Daca in ciuda modificarilor din dieta si a exercitiilor fizice, inca mai aveti un nivel prea mare de colesterol ”rau” sau unul insuficient de colesterol “bun”, medicul poate apela la terapia medicamentoasa. Medicamentele pot modifica nivelurile sangvine ale colesterolului sau a trigliceridelor, un alt tip de lipide din sange.

 

 

Reducand LDL-colesterolul sau alte lipide, medicamentele pot ajuta la prevenirea placii sau chiar la reducerea ei, Si, dupa cateva luni de administrare, pot contribui deja la stabilizarea placii la nivelul vaselor sangvine. Aceasta poate preveni fisurarea sau ruperea placii, si mai departe obstructia sau formarea unui cheag de sange.

 

 

Tipurile de medicamente accesibile sunt:

–    Rasini: colestiramina (Questran) si colestipolul (Colestid), amandoua cunoscute ca “rasini”, au fost utilizate timp de aproape 20 de ani. Ele scad indirect colesterolul, legandu-l de acizii biliari in tractul intestinal. Acizii biliari sunt produsi in ficat din colesterol si sunt necesari in digestia alimentelor. Prin legarea acizilor biliari, medicamentele obliga ficatul sa fabrice mai putini acizi biliari. Pentru ca ficatul utilizeaza tocmai colesterol pentru producerea acizilor, mai putin colesterol va reusi sa ajunga in circuitul sanguin.

 

 

–    Medicamente care scad trigliceridele: gemfibrozil (Lopid) sau dozele mari de niacin (acid nicotinic), o vitamina, pot reduce producerea de trigliceride din circulatie.

 

 

–    Slatinele: aceste medicamente, introduse la sfarsitul anilor ’80, devin rapid cele mai larg prescrise medicamente pentru scaderea colesterolului. Iata cele mai cunoscute: fluvastatin (Lescol), lovastin (Mevocor), simvastin (Zocor), pravastin (Pravachol) si atorvastatin(Lipitor). Administrate sub forma de tablete sau capsule, slatinele actioneaza direct la nivel hepatic, prin blocarea unei substante necesare ficatului pentru fabricarea colesterolului. Aceasta detemina scaderea colesterolului din celulele hepatice si obliga celulele sa extraga colesterolul din circulatia sanguina. In functie de doza, slatinele pot reduce LDL-colesterolul cu pana 40 %. Acesta este de obicei, suficient sa aduca nivelurile LDL in limitele valorilor normale. De asemenea, slatinele pot ajuta la reabsorbtia colesterolului din placi, reducand obstructia vaselor de sange. Slatinele sunt minerale hipolipemiante care au dovedit  ca reduc riscul de deces in bolile cardi-vasculare; s-a dovedit ca si ele reduc riscul unui al doilea infarct miocardic.

 

 

Este necesara medicatia?

Daca medicul curant cunoaste ca aveti o boala cardiovasculara (criza cardiaca, de pilda), va va recomanda medicamente si schimbarea stilului de viata imediat daca valoarea LDL-colesterolului este mai mare de 100 mg/dl. Decizia este mai putin categorica daca aveti valori ale colesterolemiei, dar nu sunteti diagnosticat cu o boala cardiovasculara.

 

 

Initial, medicul v-ar putea recomanda numai exercitiul fizic, o dieta saraca in grasimi si alte schimbari. Dar daca acestea nu sunt eficiente, terapia medicamentoasa devine o optiune, mai ales daca aveti si alti factori de risc pentru boala cardiovasculara.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *