Diete

Terapia cu condimente si plante aromatice

Condimentele si plantele aromatice se folosesc din cele mai vechi timpuri, insa tainicele lor puteri vindecatoare sunt inca putin cunoscute si utilizate chiar si acum, la inceput de secol XXI. In Extremul Orient nu exista medicamente naturale care sa nu aiba in compozitia lor si condimente, dat fiind faptul ca ele favorizeaza absorbtia principiilor active de catre organismul uman.

 

 

O arta foarte subtila si rafinata, cultivata de milenii in Orient, este aceea de a influenta mintea si psihicul cu ajutorul condimentelor, care pot induce o putere de concentrare mai buna, un dinamism si o vointa mai puternice, pot fi afrodiziace sau somnifere. In zilele noastre, experienta straveche privind terapia cu ajutorul condimentelor poate fi sustinuta cu argumente stiintifice.

 

 

Condimentele au puterea terapeutica de a activa intregul organism, de a intari sistemul imunitar, de a face inofensivi anumiti germeni patogeni sau de a armoniza functionarea glandelor endocrine. De exemplu, ceaiurile indiene de condimente pot avea atat o actiune relaxanta, datatoare de liniste, cat si una invioratoare, energizanta, tonifianta.

 

 

Iata cateva plante aromatice si condimente cu proprietatile lor terapeutice in alimentatie:

 

 

Cimbrul este cultivat datorita proprietatilor sale antiseptice, cicatrizante, odorizante, calmante, rubefiante (activeaza circulatia), astringente. Proprietatile sale terapeutice il recomanda in tratarea enterocolitelor, eliminarea viemilor intestinali, stimularea functiei hepatice si chiar vindecarea tusei convulsive.

 

 

Cuisoarele. Arborele de cuisoare este una din plantele cu cele mai puternice proprietati dezinfectatnte de pe pamant; in medicina alternativa se folosesc atat frunzele, cat si fructele. Infuzia obtinuta din 2-3 cuisoare la o cana de apa se utilizeaza in cazuri de colici abdominale, disfunctii biliare sau pentru prevenirea racelilor. 1-2 cuisoare mestecate zilnic produc o antiseptizare a cavitatii bucale si pot avea un efect anesteziant in cazul durerilor de dinti.

 

 

 

Scortisoara este scoarta aromata a unui arbore din insula Ceylon (Sri Lanka). Terapia alternativa o recomanda pentru stimularea digestiei, combaterea gripei, a guturaiului, datorita proprietatilor sale antispasmodice, antiseptice, antivirale. Este folosita si pentru ameliorarea afectiunilor circulatorii si cardiace, ca afrozidiac sau pentru tratarea unor dureri interne.

 

 

Piperul negru este deosebit de eficient in tratarea unor afectiuni cum ar fi infectiile gatului, tusea, disfunctiile sexuale si unele probleme digestive.

 

 

Menta are o larga utilizare in industria alimentara si farmaceutica. Principiile active din frunzele de menta au proprietati bacteriostatice, antiseptice gastrointestinale, calmante ale colicilor hepatobiliare, antidiareice, antireumatice, sudorifice, usor analgezice.

 

 

Mararul este leac impotriva durerilor de cap si in afectiuni legate de circulatia periferica. Valoare terapeutica o au mai ales semintele de marar, care se folosesc sub forma de pulbere, cu proprietati tonifiante si digestive. Infuzia din frunze si tulpini de marar se poate folosi cu bune rezultate in cazul maladiilor cardiovasculare, in arteroscleroza si in afectiuni renale.

 

 

Chimenul se utilizeaza in primul rand pentru tratarea problemelor digestive, impotriva colicilor la copii, pentru combaterea balonarilor si stimularea poftei de mancare. Datorita proprietatilor lor de a fluidiza secretiile pulmonare si de a mari diureza, fructele de chimen se utilizeaza ca adjuvant in tratarea bronsitelor si a afectiunilor renale cronice, sub forma de infuzii.

 

 

Leusteanul. Proprietatile sale condimentare se regasesc in frunze, iar proprietati medicinale le au semintele si in special radacinile, care, datorita efectelor lor diuretice, sunt recomandate in edemele cardiorenale. Leusteanul are si proprietati hipotensive, carminative, emanogoge (ajuta la reglarea ciclurilor).

 

 

Tarhonul este utilizat atat in preparatele alimentare, cat si in terapeutica. Tarhonul are proprietati tonice, aperitive, stomahice, diuretice, vermifuge. Este un bun expectorant, dat fiind ca fluidifica secretiile bronhice.

 

 

 

Anasonul se recomanda ca expectorant in bronsite, mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza, calmeaza colicile intestinale si stomacale la sugari si copii, face sa creasca diureza si ajuta la eliminarea gazelor din stomac. Infuzia preparata din 10 g de fructe la 100 g apa fiarta ajuta la eliminarea viermilor intestinali.

 

 

 

Coriandrul activeaza digestia si secretia biliara, combate migrenele, starile de oboseala, intareste memoria si are efect benefic in cazul dificultatilor de concentrare.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *