Teparul Razvan Micul a fost retinut, alaturi de doi complici, de IPJ Buzau, pentru aceleasi escrocherii cu primariile. Va fi sau nu arestat?

Razvan Micul, satmareanul de 31 de ani despre care Ziar de Cluj scria anul trecut, descriind tepele pe care le-a dat mai multor primarii din judetul Cluj, a fost prins, ieri, intr-o comuna din judetul Buzau. Dupa aceeasi reteta, Razvan Micul s-a prezentat, ieri, la primaria din locatitatea Unguriu, dandu-se drept reprezentant al Corpului de Control al Guvernului. Dupa ce Micul i-a amenintat pe angajatii institutiei, primarul comunei buzoiene a alertat Politia si Prefectura. Prins asupra faptului, Razvan Micul a incercat sa fuga cu masina sa, insa a fost dat in urmarire si a fost retinut aseara, alaturi de alti doi complici.

Anul trecut, Ziar de Cluj dezvaluia escrocheria pusa la cale de Razvan Micul. Atunci, jurnalistul Liviu Alexa a aratat cum satmareanul a reusit sa tepuiasca noua primarii din judet si a descris cu exactitate reteta aplicata de jurist. Primarii din comunele Iclod, Cornesti, Bontida, Borsa, Jucu, Alunis, Bobalna, Vultureni, Dabaca au cazut in plasa acestuia. Edilii au fost contactati telefonic, cu numar ascuns, de catre o persoana care pretindea ca suna din partea Guvernului Romaniei, de la Ministerul de Finante, din cadrul "Programul de eficienta fiscala si disciplina bugetara" si care ii anunta ca a doua zi urmeaza sa fie efectuat un control din partea "Programului de eficienta fiscala si disciplina bugetara" referitor la modalitatea de colectare a debitelor.
Probabil ca au fost mai multi primari contactati in acest fel, dar sursele Ziar de Cluj spun ca primarii din comunele nominalizate sunt singurele victime care au "muscat-o".

O teapa rafinata de un domn imbracat in negru

Invariabil, a doua zi s-a prezentat la sediul primariilor "Controlul", adica o persoana sau, in alte cazuri, doua persoane, care intrau cu tupeu in primarii, fara sa se prezinte, fluturand legitimatii si purtand insigne cu insemne similare celor guvernamentale si care cereau imperativ sa discute cu primarul si cu persoanele responsabile in cadrul departamentelor contabile legat de gradul de recuperare a creantelor de catre comune.
Potrivit declaratiilor primarilor contactati de Ziar de Cluj, persoana sau persoanele respective detineau date concrete despre modul de colectare a creantelor bugetare de catre comune, date care, cel mai probabil, erau obtinute de pe internet.
Cu aroganta, primarii erau luati la trei pazeste si certati de catre falsii reprezentanti guvernamentali despre modul de colectare a creantelor bugetare de catre angajatii primariilor.
Proferand amenintari despre sesizari ale Curtii de Conturi pe care escrocii ar fi urmat sa le faca, amenintand cu inchisoarea sau cu plangeri penale impotriva primarilor, teparii le bagau sub nas acestora un Proces-Verbal de implementare a programului de eficienta fiscala si disciplina bugetara.

Intreaga ancheta publicata de Ziar de Cluj o puteti reciti aici. Publicatia noastra a aratat, apoi, si faptul ca mai multe primarii din intreaga tara au cazut in plasa satmareanului. Dupa publicarea anchetelor, Ziar de Cluj a solicitat DIICOT Cluj sa se sesizeze de indata pentru verificarea aspectelor semnalate.

Razvan Micul revine, dupa patru luni, in Buzau

La nici patru luni dupa publicarea anchetelor de catre Ziar de Cluj, Razvan Micul a actionat din nou, dupa aceeasi reteta, insa in mai multe comune din judetul Buzau.

Ieri, acesta a fost retinut, alaturi de alti doi complici, de catre politistii din Buzau. Razvan Micul a fost prins asupra faptei de catre primarul comunei Unguriu, care aflase despre “Operatiunea Programul de eficienta fiscala si disciplina bugetara" din Ziar de Cluj. Primarul Ciprian Tirizica este cel care a alertat autoritatile despre prezenta lui Micul la primaria din Unguriu.

“Sunase cu o zi inainte (marti, 27 ianuarie, n.r.) ca se prezinta la noi, ca sunt din partea Corpului de Control al Guvernului, sa verifice baza de date, debite restante, situatii contabile, un fel de audit. Eu nu am fost la acel moment in sediul primariei, iar ieri, cand a venit, eram in drum spre Constanta, si de acolo am alertat Politia si Prefectura”, spune edilul din Unguriu.

Primarul povesteste ca Razvan Micul s-a prezentat singur la sediul primariei din Unguriu, ieri, in jurul orei 11.

“Eu personal nu l-am intalnit, am avut doar o conversatie telefonica cu Razvan Micul. M-a amenintat ca sunt incompatibil, pentru ca sunt membru in doua Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara si nu am aratat acest fapt in Declaratia de Interese. Dupa ce am avut aceasta discutie telefonica cu el, s-a comportat foarte ciudat pentru un functionar cu raspundere de control. I-am cerut sa se legitimeze in fata colegilor, el nu a vrut”, povesteste Ciprian Tirizica.
“El s-a prezentat la primarie ca fiind reprezentant al Corpului de Control al Guvernului. I s-a cerut sa se legitimeze cu legitimatie, ordin de control si tematica de control. Mi-a spus ca vrea sa verifice baza de date a primariei si l-am intrebat in baza carei legi are dreptul sa faca asta. Atunci a inceput sa ma ameninte pe mine. Imediat cum am incheiat conversatia, am sunat prefectul si am alertat Politia la 112”, spune el.

Primarul povesteste ca Razvan Micul a fugit in momentul in care secretarul comunei i-a cerut legitimatia. “A spus ca merge pana la masina si a fugit”.

Satmareanul s-a urcat intr-un autoturism Logan, de culoare albastra, cu numere de inmatriculare B-71-MSP, insa autoritatile l-au dat in urmarire atat pe el, cat si autoturismul.

“Din cate stiu eu, aseara au fost retinuti trei. Nu stiu cum se numesc ceilalti doi complici, banuiesc ca si-au impartit primariile intre ei”, mai arata primarul din Unguriu. El a adaugat ca angajatii primariei au fost chemati pentru declaratii si recunoastere la Politie.

Contabila primariei din Ungureni, Simina Enachescu, a declarat pentru Ziar de Cluj ca Razvan Micul s-a comportat extrem de agresiv atat la telefon, cu o zi inainte, cat si in momentul sosirii la sediul primariei.

“De la inceput nu mi-a inspirat incredere, mai ales ca ne tot ameninta cu DNA-ul si cu DIICOT-ul. Apoi, a vrut sa se uite pe calculatoarele noastre, dar eu am refuzat sa il las. I-am cerut incontinuu legitimatia si ecusonul de la ANAF sau de la Guvern. Mi le tot arata si apoi si le lua inapoi. In momentul in care secretarul primariei i-a smuls ecusonul si s-a dus sa verifice, s-a agitat, fiindca secretarul a gasit pe Google ancheta dumneavoastra si atunci a fugit. Am alertat de indata Politia si alte primarii”, a aratat aceasta.

Atat contabila, cat si primarul spun ca Razvan Micul a fost recalcitrant si amenintator.

“A fost recalcitrant inclusiv cu mine, nu doar cu angajatii primariei. M-a amenintat ca voi raspunde penal pentru fals in declaratii, inchisoare de la un an si jumatate la doi ani. Era foarte bine documentat, atat in ceea ce priveste comuna cat si in ceea ce ma priveste, personal. Mi-am dat seama ca este ceva in neregula dupa comportamentul sau”, spune Ciprian Tirizica.

Din informatiile obtinute de Ziar de Cluj de la surse din cadrul IPJ Buzau, Razvan Micul a fost cercetat de Serviciul de Investigatii Financiare, impreuna cu alte doua persoane, dar a fost lasat sa plece, din lipsa de probe. Complicii lui Razvan Micul ar fi fost retinuti.

 

 

Adauga comentariu