Editorial

TEORETIC, ROMÂNII SUNT DEȘTEPȚI. PRACTIC…

Credem despre noi că suntem foarte deștepți. Cei mai deștepți. Doar asta ne-au repetat părinții de mici: „deșteptu lu mama, ce copil deștept am știut face, nimeni nu-i mai deștept ca tine!”

Sigur, nu-i rău să motivezi un copil, să-i dai încredere, dar, pe de altă parte, credința asta că suntem mai deștepți decât prevede legea a născut o generație care se pricepe la toate. O generație de specialiști și experți pe probleme, care dețin inteligența necesară atât pentru rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu, cât și pentru repararea unui reactor nuclear. O generație expertă în microbiologie, care acum își dă doctoratul în coronavirus.

Faptul că suntem descurcăreți și putem repara o Dacie cu o sârmă ne-a făcut să credem în steaua noastră de popor ales al zeului inteligenței. A existat, la un moment dat, chiar și o campanie a unui baton de ciocolată, care spunea chiar asta: „românii sunt deștepți”. Păi dacă părinții ne-o spun, prietenii ne-o spun, chiar și o ciocolată ne-o spune, n-are cum să nu fie adevărat! Plus că ne tragem din daci, cea mai avansată civilizație pe care a cunoscut-o planeta, deci clar îi batem la inteligență pe toți

Problema noastră e că am ajuns să confundăm a fi descurcăreț cu a fi deștept. Nu zic că suntem cei mai proști din curtea școlii, dar nu suntem nici cele mai ascuțite creioane din penar. Peste 40% dintre români sunt analfabeți funcțional. Adăugând la asta că de 30 de ani votăm aceiași oameni care își bat joc de noi, poate nu suntem chiar cei mai rapizi pești din acvariu.

Cel mai amplu studiu cu privire la scorul de inteligență al românilor ne readuce, puțin, cu picioarele pe pământ. Realizată pe 12.000 de români, născuți de-a lungul a 80 de ani, cercetarea arată că IQ-ul românilor este în prăbușire după Revoluție. Practic, după ce am scăpat de comunism și am dat de libertate, nu ne-a mai pasionat prea tare treaba asta cu gânditul, că e cam dificilă. I-am lăsat pe alții să gândească pentru noi și iată ce bine am ajuns!

Nu știu cum să o spun mai bine, ca să înțeleagă toți specialiștii și experții de pe facebook, dar performanțele cognitive ale românilor sunt astăzi la nivelul pe care îl aveam după al doilea război mondial. Nu o zic eu, ci băieții ăștia care au făcut studiul: Dragoș Iliescu – profesor în Departamentul de Psihologie al Universității din București și George Gunnesch-Luca – de la School of Business, Economics and Society, Friedrich-Alexander University din Nuremberg, Germania.

O fi descoperit domnii ăștia ceva, că par calificați pe domeniu, dar sunt convins că există români, experți de canapea, care se pricep mult mai bine la studii decât dânșii: „cine sunteți voi, bă, să-mi ziceți mie că-s prost? Mie mica și ticu mi-au spus că sunt cel mai dăștept de pă pământ, ia să vă arăt eu vouă cum se face un studiu!”

„Nivelul din ’88-’89 a fost cel mai mare pe care România l-a avut în IQ. Nu iau apărarea acelui sistem, dimpotrivă. Dar da, asta ne-a mirat: cât de groaznică a fost căderea. Am revenit la nivelul de după Al Doilea Război Mondial. Noi suntem astăzi, educațional, ca după Război. Revoluția și toate reformele de după au fost similare unui război.”, spune Dragoș Iliescu, unul dintre autorii studiului, într-un interviu pentru edupedu.ro.

Deci, în foame eram mai deștepți decât acum, când avem de toate. Așadar, degeaba ai burta plină, dacă ai capul gol. Pentru că acum suntem sub media europeană la nivelul mediu al inteligenței, conform studiului. Poate ar trebui să încercăm și alt gen de „mâncare”, cum ar fi cărțile, care, după cum bine se știe, te fac neprost.

Dar hai că sunt și niște vești bune în cercetare: România este printre ultimele țări europene care continuă să arate un scor de inteligență pozitiv: media creșterii nivelului de IQ în România este de 3,4 puncte pe deceniu, în timp ce media internațională e de 3 puncte pe deceniu. Iar IQ-ul mediu al generației care are acum 5 ani este cu trei puncte mai mare decât al generației care are acum 15 ani.

Deci, teoretic, viitorul sună bine. Practic, suntem la nivel teoretic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *