Teoretic, drumul cu patru benzi din Lomb ar fi gata în decembrie. Practic, există un “dar”

Alunecările de teren din Dealul Lomb, unde sunt Centrul de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC – Buftea de Cluj) și Centrul de Sprijinire a Afacerilor – TEAM, fac ravagii – stâlpii de iluminat sunt înclinați, unele clădiri dau semne că în curând o iau la vale, aleile sunt crăpate, platformele din beton, bordurile trotuarelor și gurile de canalizare sunt distruse. Cireașa de pe tort a alunecărilor de teren este la partea de construire a drumului de acces cu patru benzi. Încă din 2015, când au început lucrările la drum, au apărut și primele probleme cu alunecările de teren. De atunci, au fost organizate mai multe licitații pentru consolidarea terenului, care se duce la vale an de an. În 2018, a avut loc o primă surpare de teren. Acum se lucrează la stabilizarea terenului și apoi ar începe lucrările propriu zise de realizare a drumului. Ritmul de lucru este însă unul foarte lent.

La începutul anului, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca declarau că la sfârșitul lunii iunie sunt gata lucrările de consolidare a terenului, urmând apoi ca în șapte luni să fie gata drumul cu patru benzi. Mai sunt două zile până la termenul de 30 iunie și nici vorbă ca stabilizarea terenului să fie finalizată. Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei susțin că drumul de acces va fi gata în decembrie 2018. Calculele nu ies oricât am încerca să fim de binevoitori și de optimiști.

“Termenul, estimativ, de finalizare a drumului de acces strada Oașului în cartier Lomb (patru benzi) – din municipiul Cluj-Napoca este luna decembrie 2018, în funcție de finalizarea lucrărilor de consolidare a versanților cu piloți forați care se execută pe amplasamentul drumului”, se arată într-un răspuns transmis de reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei, la solicitarea Ziar de Cluj.

Ca să compenseze dezastrul drumului cu patru benzi, acum se lucrează la un drum alternativ de acces. Deși primarul Emil Boc anunța în urmă cu aproximativ două săptămâni că acesta este gata, realitatea din teren arăta cu totul altceva. Pentru drumul alternativ au fost alocați bani din bugetul local. Practic, bani aruncați pe apa sâmbetei pentru că odată cu deschiderea drumului cu patru benzi, acesta va deveni nefuncțional.

“Valoarea lucrărilor executate pentru repararea drumului alternativ de acces CREIC și TEAM a fost de 731705 lei fără TVA, sursa de finanțare fiind bugetul local”, se mai arată în răspunsul Primăriei.

Drumul cu patru benzi are o lungime de 1,6 kilometri. Inițial, trebuia să fie realizat cu fonduri europene. Valorea contractului este de 17,9 milioane lei (3,9 milioane euro), a fost atribuit în 2015 firmei Diferit SRL. Din cauză că proiectul a fost oprit la nici două luni de la start, banii au fost pierduți și a fost nevoie de cheltuirea banului public.

În fiecare an se alocă bani din bugetul local pentru lucrări de consolidare a terenului care se surpă la nesfârșit. În proiectul de buget pe anul acesta, a fost prevăzută suma de 28 milioane lei (6 milioane euro) pentru consolidarea zonei din dealul Lomb, consolidarea cu piloți forați – acces din strada Oașului la zona de dezvoltare Lomb. Acestei sume se adaugă 1 milion de euro care au fost alocați anul trecut.

Lucrările de consolidare aferente drumului zona TEAM sunt realizate de SC Kasdum – GF SRL, iar lucrările de consolidare a terenului zona Lomb sunt realizate de SC Diferit SRL, subcontractor SC Keller Geotehnica SRL.

Deși în anul 2005, specialiștii au recomandat prin studii geo să nu se construiască în zona dealului Lomb tocmai din cauza alunecărilor de teren, Primăria a sfidat orice sfat venit din afară și s-a încăpățânat să înceapă două proiecte mari, CREIC și TEAM, plus Cluj Innovation City, care deocamdată există doar pe hârtie. Culmea e că în 2015, proiectantul a spus că nu este nevoie de lucrări de consolidare, iar conducerea Primăriei a mers înainte, deși se știa despre studiile geo.

Comentarii

Făzănel finu lu...

28.06.2018 17:38

A zâs nașu' că-s niste cretini. A încercat si el să facă o cetate acolo. Dar au sacrificat un bou in onoarea lui Jupiter si preotesele au citit in caric...ăăă...sângele lui că nu se poate.

Adauga comentariu