In vizor

Teofil Câmpean, directorul Rondocarton, despre necesitatea impozitării firmelor potrivit cifrei de afaceri: „Statul trebuie să creeze un cadru egal pentru toți!”

Guvernul vrea să înlocuiască actuala impozitare a profiturilor cu una pe cifra de afaceri înregistrată de companii. Acest tip de impozitare ar urma să  fie implementat de la data de 1 ianuarie 2018, potrivit programului de guvernare prezentat joi, 29 iunie.

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, au declarat autorii programului de guvernare, citați de digi24.ro.

Teofil Câmpean, directorul general al Rondocarton, este primul om de business care a discutat despre necesitatea impozitării firmelor potrivit cifrei de afaceri. Acesta a prezentat, pentru Ziar de Cluj, argumentele în favoarea implementării acestei măsuri:

„Ideea pleacă de la următorul concept: România, așa cum are o suprafață teritorială, are o suprafață economică. În funcție de suprafața pe care o ocupi, ar trebui să plătești impozit. Exact ca la un teren. Prin asta se simplifică enorm de mult colectarea, controlul și ai totodată o previziune a ceea ce vei colecta în următorii ani, în așa fel încât să poți să-ți creezi o gândire despre modul de folosire a acestor bani. 

Pe urmă, faptul că unii plătesc, alții nu, din punct de vedere concurențial, creează un start greșit și creează o economie nesănătoasă. O economie sănătoasă înseamnă ca toți să plătească, indiferent că sunt în același sector de activitate sau în alte sectoare de activitate, pentru bucățica din economie pe care o utilizează. Nu e treaba statului să se uite dacă ei au 10 mașini, dacă utilizează eficient resursele, dacă se organizează bine sau nu, nu trebuie să stea 10 luni în control. Statul are o singură chestie, de aceea sunt manageri și oameni care se ocupă de binele și de prosperitatea unei entități economice, ca aceasta să meargă bine. Nu e treaba statului să controleze dacă se întâmplă «X». Statul, în schimb, trebuie să creeze un cadru egal pentru toți! Cadrul egal pentru toți este impozitarea cifrei de afaceri!”

Teofil Câmpean a mai explicat  și de ce consideră că România, ca țară, va fi mai câștigată, în urma implementării noului tip de impozitare:

„O colectare corectă și normală, în care vor plăti toți, va însemna însănătoșirea economiei. Avem economie subterană, noi am calculat, vreo 35%. Deci, și de acolo, dacă îndrepți controalele și aparatul de control  îl aloci în controlul celor 35%, în scoaterea la suprafață a celor peste 35%, România va putea să aducă la buget aproape dublu. În condițiile în care eu, care plătesc și merg bine, aș plăti mai puțin.”

Întrebat câți bani consideră că a pierdut România în ultimii 28 de ani, permițând multor afaceri să plătească un impozit mic pe profit și să scoată banii din țară, directorul Rondocarton a răspuns:

„Vreo 500 de miliarde de euro! Poate mai mult! Dacă ți se permite, dacă legea e permisivă și, de exemplu, nu trebuie să plătești bilet de avion, îl plătești? Nu! Nu companiile sunt de vină! Dacă am scoate la suprafață 10-20% din economia subterană și, cu o diferență de aproape 20 de miliarde, care ar trebui să fie plătită, dacă economia ar merge la fel… jumătate din economia aceasta românească plătește impozite de vreo 3 ori mai mult ca cealaltă jumătate, cotă de impozit pe profit! Deci, nu companiile sunt de vină, multinaționalele! Ci noi, ca țară, nu creăm un cadru legislativ prin care să ne însănătoșim economia și să colectăm la buget ceea ce e normal să colectăm! 

Deci, dacă vii în România și folosești forța de muncă românească, faci investiții în România, utilizezi resurse, e un lucru bun. Noi, ca și țară, trebuie să ne creăm un  cadru legislativ ușor de înțeles, ușor de aplicat și profitabil. Pentru țară!”

Imediat după anunțul intenției Guvernului de a înlocui actuala impozitare a profiturilor cu una pe cifra de afaceri înregistrată de companii, au apărut voci care au contestat măsura, spunând că se vor pierde investitori.

„Vreau să spun că, dacă mâine o să se taie apa caldă în România, or să apară voci că e foarte bine! Deci, vor fi de acord! Ideea de bază e că tu trebuie să alegi soluția cea mai bună! E clar că acum e proastă! Dacă e proastă, trebuie înlocuită cu ceva! Dacă vrei să o înlocuiești cu ceva, cauți cea mai bună! 

În momentul în care s-a trecut de la capitalism la comunism, măsura economică esențială a fost naționalizarea! Când vrei să treci de la comunism la capitalism, măsura de bază se numește privatizare! Dacă o făceam în 1990, economia românească era acum înaintea multor țări din Europa! Îi băteam pe polonezi!”, le-a răspuns Teofil Câmpean celor care contestă măsura impozitării cifrei de afaceri a companiilor. 

„Eu sunt director la o multinațională, deci nu toate multinaționalele încearcă să fenteze impozitul pe profit sau să creeze profit, așa cum nu toate naționalele nu… Și ele își pot trimite bani în altă direcție! Pentru că legea permite! Nu e ilegal! Ca să dau un exemplu, cum se poate proceda. Iau un exemplu, de lângă Cluj. Eu sunt Fujikura și materia mea primă este sârma, că ei fac pentru automotive tot felul! Eu iau sârma aceea, o vând la o firmă de-a mea din Cipru, tot de-a mea, sau de unde impozitarea e low, și firma aceea mi-o vinde – deci, nu trec sârma pe acolo, doar actele, mi-o vând la firma din Cipru și firma din Cipru mi-o vinde în România și pe urmă eu cumpăr produsul din România și îl vând în altă parte. Când am pus intermediarul acesta, eu pot să fac profit zero, pot să fac -1, ce vreau! Deci, eu conduc de acolo, pentru că eu stabilesc prețul cu care cumpără Fujikura România și prețul cu care vinde! Pentru că exportă! 

Acum, or să mai vină alți docți care or să zică, domnule, se suprapune peste TVA! Adică și TVA-ul e o imbecilitate! Sunt două lucruri separate: TVA-ul este taxa pe valoare adăugată, adică pentru plus valoare. Iar cei care fac așa, ei nici nu vând în România! Iar tot ce vinzi în străinătate este exonerat de TVA! Deci, să nu vină vreo altă minte limpede și să spună altceva!
 
Bineînțeles că acum mai este încă o chestiune. Cei de la Finanțe, aparatul acesta finanțist, care sunt vreo 15 000 în România, cât SRI-ul, nu or să-și mai găsească locul! Controlul nu mai are rost! Tu nu mai ai ce controla la o întreprindere! Din punct de vedere fiscal! Însă, să nu-și facă probleme, că au chiar misiunea să scoată la suprafață celelalte 35 de procente, care e economie subterană! Bine, e un pic de muncă acolo!”, a conchis Teofil Câmpean. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *