Din oras

Telefonul public mai e bun la ceva sau îl ținem doar ca pe un obiect de mobilier stradal?

Într-o vreme, la telefoanele publice era coadă ca la pâine. După ce au ieșit din uz în detrimentul telefoanelor mobile și gadgeturilor, colecționarii s-au apucat să adune cartelele. Se făcea un adevărat târg pentru schimburi. Acum telefoanele publice nu mai prezintă interes. Ce are de gând să facă cu ele compania Telekom ?

Serviciul de telefonie publică nu s-a desființat în România, dar nici nu s-a inovat după modelul altor țări europene. La Cluj, cabinele de telefoane publice au ajuns niște „cuști” urbane – o atracție pentru vandali – în care te poți adăposti de ploaie sau ninsoare. Sunt ale nimănui și ale tuturor. Instituțiile publice din centru, printre care și Primăria, au pe ziduri câte un telefon public pe care e un jeg gros cât palma. Au ajuns atât de banale încât lumea trece pe lângă ele fără să le mai observe. Impresia generală în Cluj este că nu se mai folosesc telefoanele publice.

Nu mai vedem clujeni sau turiști în centrul orașului sunând pe cineva drag de la un telefon portocaliu – o culoare politică, dar care în acest context nu are de-a face cu politica – cu toate acestea municipalitatea a lăsat să dăinuie acest bun comun de folosință, acoperit cu praf, mizerie și graffiti. De ce mai există în oraș cel puțin o ”jucărie” pentru vandali? Telekom, compania care le deține, dar nu le întreține fiindcă telefoanele nu au ton, are vreun interes să nu renunțe la ele?

Cum își amintesc clujenii de telefoanele publice

Am chestionat câteva persoane din Cluj cu privire la telefoanele publice să vedem când le-au folosit ultima dată, ce părere au despre ele. Sunt clujeni care spun că nu mai există niciun telefon public în oraș. Alții întreabă mirați ”Dar mai există?”. Amintirile unor clujeni de vârsta a doua legate de telefonul public sunt amuzante.
”Erau foarte faine, te duceai, băgai 25 de bani și sunai la întâmplare. Erau bune pentru glume proaste”, a spus un domn care a prins epoca lor de glorie.
”Dar mai există telefoane publice? Unde? Cred că oamenii au și uitat cum să le folosească. Erau fise de 25 de bani. Pe atunci nu era telefon mobil, le foloseam. A fost demult….încă eram fată”, a precizat o vânzătoare de la un magazin de cartele și accesorii telefonice.

Nici măcar gara nu mai are telefon public funcțional

Dacă în urmă cu mai bine de 20 de ani, în gări și spitale se foloseau intens telefoanele publice, acum ele sunt un subiect închis. I-am contactat și pe cei de la CFR pentru a vedea dacă în incinta Gării mai există telefon public. Un reprezentant de la departamentul de Telecomunicații ne-a direcționat spre fostul Romtelecom. ”Nu știu să vă spun. Telefonul public ține de Telekom. Eu personal nu știu să fie dar poate greșesc. S-ar putea să fie și nu știu eu”, a declarat angajatul CFR.

Cartelele pentru telefon au fost scoase din circulație dar a rămas problema consumului inutil de curent

La chioșcurile de ziare, magazinele care vând cartele și în reprezentanțele Telekom nu mai găsești nicio cartelă pentru telefon public. Povestea telefoanelor publice a început cu fise de 25 de bani, apoi de 1 leu tot monedă, și a continuat cu cartelele Romtelecom. Doar colecționarii mai au cartele. Problema e că dacă mai există telefoane funcționale în Cluj, fără cartelă – instrumentul cu care se achita o convorbire – nu se poate face nimic, în afară de a te juca pe butoane dacă telefonul are ton.

Problema și mai mare e că un telefon public nu merge pe combustibil sau pe aer și cele care mai funcționează consumă inutil și curent. Singura soluție viabilă ar fi eliminarea lor din peisajul urban sau modernizarea după exemplul nemților. Germania mai folosește încă și telefonul public, chiar dacă suntem în era gadgeturilor de buzunar.

”Anul trecut am fost în vizită în Germania și am observat că acolo foarte mulți oameni folosesc telefoanele publice cu fisă. Sunt și bătrâni și tineri, din orașe mai mari, dar și mai mici (Munchen, Lindau, Ulm, Frankfurt). În sate am văzut că sunt și mai des folosite decât la oraș. Am înțeles că sunt atât de folosite pentru că la ei sunt scumpe abonamentele la mobil. În Austria e la fel. Și acolo sunt telefoane publice, dar mi s-a părut că nu sunt așa de des folosite ca în Germania”, ne-a spus G., o tânără din Cluj-Napoca.

Ziar de Cluj a trimis o solicitare companiei Telekom în care îi întrebam dacă mai dețin sistemul public de telefonie, cum întrețin aceste telefoane și ce planuri de viitor au cu ele. Până la momentul publicării acestui material nu am primit răspunsul promis. Vom reveni cu informațiile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *