In vizor

Telefonul mobil, salvatorul clujenilor insomniaci

Una din marile piedici in tratarea sforaitului, cauza principala a insomniilor chinuitoare, este faptul ca pacientii nu recunosc in ruptul capului ca au aceasta problema. Filmuletele facute cu telefonul mobil de parteneri i-a convins insa pe multi clujeni sa se prezinte la control in cadrul Laboratorului de Somnologie. Desi e o afectiune care afecteaza din ce in ce mai multi oameni, cauzand jumatate din accidentele rutiere, ramane totusi o problema acuta: aparatele anti-sforait, asa numitele CPAP-uri nu sunt nici acum compensate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. 

Deconspirarea celor care au probleme grave cu respiratia in somn cu ajutorul telefoanelor mobile se petrece de cativa ani si a inceput o data cu aparitia telefoniei mobile si a aparatelor mai moderne. 

“Pacientul vine cu partenera de viata si, aceasta, de regula, ne arata inregistrari facute cu telefonul mobil, ca sa ne convinga ca boala exista si se manifesta cu o anumita amploare. De multe ori vin doamnele prima data la mine, sa ma roage sa le ajut cu sotul. E, totusi, o problema destul de delicata”, dezvaluie conf. dr. Doina Todea, coordonatorul Laboratorului de Somnologie din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Danielo” din Cluj-Napoca. 

“ E un ajutor foarte important si pentru pacient, se vede si el in filmulet si se convinge ca, intr-adevar, are o problema”, adauga aceasta.

Laboratorul clujean dateaza din 2006. 

“Practic, am inceput sa lucram din 2007. Am avut parte de sprijin de la specialisti din Germania, insa a fost foarte greu la inceput. Nici pacientii nu prea stiau de boala asta, apneea in somn. Noi invatasem in facultate, insa nu prea aveam cum sa o diagnosticam sis a o tratam, asa ca era lasata la o parte. 

Tin minte ca faceam foarte multe conferinte, dadeam interviuri, ca sa sensibilizam populatia, specialistii, aveam intalniri cu medicii de familie ca sa cunoasca sis a stie ca exista si la Cluj posibilitatea de diagnostic si tratament a acestor boli”, isi aminteste Todea. 

In acest timp insa, la Bucuresti Iasi si Timisoara domeniul incepuse sa fie functional cu cativa ani inainte. 

“Eu am invatat sa fac asta in Franta, in Montpellier, unde am facut un an de stagiu de pregatire. Acoloam invatat diagnosticul si tratamentul. Mi-a placut, a fost pentru mine o provocare. In Romania, foarte putini pacienti ajungeau la noi. Pe masura ce a trecut timpul numarul lor a tot crescut, astfel ca am ajuns la doi pacienti pe zi, cat e si maximul permis de aparatura laboratorului”, completeaza specialista. 

Schimbarea s-a facut pe masura ce pacientii au inteles riscul la care se expun daca nu se prezinta la medic cand au tulburari de respiratie in timpul somnului, mai exact sindrom de apnee in somn. 

“De fapt, ceea ce e important pentru pacient este sa isi recunoasca simptomele. Sunt foarte multi care vin acum la noi pentru ca afla unii de la altii. Unii afla din mass-media, din diferite reportaje din presa. Mai vin trimisi de medici nutritionisti, neurologi, medici de familie, ORL-isti, stomatologi”, explica specialista. 

Ce este acest sindrom?

“Sunt niste semne care apar in urma intreruperii cailor respiratorii, a respiratiei, in timpul noptii. Intreruperea dureaza cel putin 10 secunde. Acestea au o serie de consecinte. Pe de o parte, sunt probleme de noapte. Pacientii sforaie, somnul lor este destul de agitat, deloc odihnitor, insotit de cosmaruri, vise urate. Ne spun uneori ca au cosmaruri, ca se trezesc noaptea. Somnul lor nu ii odihneste. Pe de alta parte, peste zi, acesti pacienti au alte probleme. Au o somnolenta diurna, tulburari de memorie, se infurie, sunt iritabili. De multe ori ne spun “doamna doctor, stam de vorba calm, si, deodata ne enervam, ne suparam prea usor”. Sunt pacienti care se regasesc in aceste simptome. Ne spun ca partenerii ii trezesc noaptea, speriati ca li se opreste respiratia”, descrie Todea. 

Specialista avertizeaza ca cei care nu isi trateaza aceste probleme se expun la numeroase riscuri. 

“Risca sa faca accidente vasculare, infarct, sa aiba tensiunea marita. Avem si tineri cu tensiune mare, oscilanta. Intotdeauna in cazul acestora trebuie cercetata si aceasta posibila cauza. Mai sunt cei supraponderali. Toate tulburarile de apnee determina modificari in organism. Li se schimba metabolismul, se poate dezvolta diabet zaharat. Totusi, unul din cele mai importante riscuri sunt aceste somnolente. Sunt oameni care adorm in orice pozitie. Conducatorii auto, de pilda, sunt expusi la riscuri de accidente rutiere. Statisticile dau cam pana la 50% din accidente ca avand drept cauza lipsa unui somn eficient in timpul noptii”, avertizeaza medicul. 

Controlorii de trafic aerian, conducatorii de tren fac parte, de asemenea, din categoriile care se expun la mari riscuri din cauza insomniilor.

“Sa nu uitam accidentele la locul de munca, sunt foarte importante”, adauga specialista. 

De asemenea, insomniile creaza depresii, afecteaza libidoul, potenta sexuala. 

O data ajunsi la medic, pacientii intreaba daca este o boala vindecabila. 

“Le raspund ca, asa cum tensiunea, diabetul zaharat nu se vindeca, ci se tine sub control, si sindromul de apnee in somn este o boala ireversibila. Se poate corecta”, puncteaza Todea. 

Pacientii pot apela la serviciile Laboratorului de Somnologie cu programare, cu sau fara trimitere de la alti medici.

“Sunt si oameni care au insomnii fara cauza data de tulburarile respiratorii. Prin inregistrarile aparatelor din laborator putem sa confirmam sau sa infirmam aceasta supozitie diagnostic si, dupa caz, ii trimitem la colegii din alte specialitati. Am avut foarte multi pacienti aflati in aceasta situatie”, a precizat doctorita. 

Unii au nevoie sa slabeasca, altii trebuie sa fie supusi unor operatii din sfera ORL. Multi sunt trimisi la psiholog sau psihiatru.

Pacientii laboratorului trec printr-o serie de teste si controale pana la stabilirea diagnosticului. In timpul zilei respective, li se fac examinari, li se aplica o scala de somnolenta, pe baza careia se face un punctaj care este la o predictie despre boala. Seara, pacientul este inregistrat la aparate de inregistrare somnografica. A doua zi, inregistrarea se citeste cu ajutorul unui soft special si se da un diagnostic. Urmeaza, in cazul celor care sforaie, uproba terapeutica, incercarea de a corecta problema. 

“Pacientul trebuie sa inteleaga ca partile aparatului respirator sunt ca niste tuburi care, din diverse motive in timpul noptii se inched. Fie ca la pacientul obez grasimea este foarte multa, fie in sfera ORL sunt problema, fie musculatura e mai laxa. Acest aparat determina o coloana de aer care este impins printr-o masca, pentru a impiedica inchiderea acestor cai”, a detaliat specialista. 

Aparatul, asa-numitul CPAP, e cat o carte, se tine pe noptiera si are un tub legat de masca atasata pe fata. 

“E mai greu la inceput, insa cei mai multi se obisnuiesc, mai ales cei care sunt extrem de motivati”, spune medicul. 

Ca sa fie eficient, aparatul se tine minim 4-5 ore. Uneori, e nevoie sa fie folosit toata viata. Cei care il folosesc reusesc sa slabeasca mai usor, potrivit medicului. Cei care folosesc aparate sunt monitorizati printr-un card care inregistreaza toti parametrii realizati in cursul noptii. Pacientii vin regulat, la o luna, 6 luni, apoi anual si, de fiecare data, sunt cantariti si masurati minutios. 
Aceasta boala apare la 2% dintre femei si la 4% la barbati. 

“Ca frecventa, apare la fel de des ca diabetul, astmul bronsic, nu poti sa spui ca e neglijat. Este, totusi, o boala, chiar daca omul recunoaste greu ca o are. Cand sforaitul este insotit de oprirea respiratiei, cand apare in orice pozitie sunt semne ca devine o problema acuta. Vin pacienti care ne spun ne spun ca nu pot dormi cu in camera. Un tanar a venit recent la noi si a zis ca s-a intors de la schi si ca cei din cabana nu l-au suportat, l-au izolat intr-o camera, atat de tare deranja sforaitul lui. Asta ca sa nu mai vorbim de deranjul provocat asupra partenerului de pat. Multi ne zic ca nu mai dorm impreuna de multi ani”, descrie medicul. 

Nici copiii nu lipsesc din randul pacientilor Laboratorului de Somnologie. 

“De obicei ii trimitem la sectiile de pedriatie. Ei au, de obicei, malformatii ale mandibulei, maxilarului, au modificari la nivelul nasului, amidalelor. Mai nou, trebuie sa recunoastem, si in Romania a aparut obezitatea la copii, ca si al adulti. Asdtya duce la fenomene de apnee si la copil, din nefericire. Avem familii de supraponderali in care ajung la noi tinerii, adolescentii si, cand ii intrebam, au si mama, si tata, si bunicii cu obezitate si apnee”, marturiseste specialista. 

Pacientii si persoanele din jur au inceput sa inteleaga mai bine aceasta boala si din ce in ce mai multi vin pentru a fi diagnosticati. 

“E ceva extrem de important pentru noi. Foarte multi citesc pe Internet si se recunosc, avem discutii interesante. Tin minte cat era de greu sa lamurim aceste situatii la inceput. Merg pe strada, in taxi si, lucrand cu aceste situatii, ma uit cine conduce. O secunda de atipire ne poate costa, pe noi si pe cei din trafic. Am avut discutii si cu cei de la circulatie, si, dupa ce le-am aratat portretul tipic al pacientului, cu supragreuatate, cu somnolenta, congestionare si cu ochii mai rosii si au confirmat ca foarte multi soferi care au proivocat accidente se potrivesc profilului. Unii politisti ii opresc in trafic spunand ca sunt beti, dar, de fapt, nu este asa”, dezvaluie Todea. 

Nu lipsesc, ca la orice cabinet medical, pacientii care se trateaza singuri, mai ales cu medicamente si dispozitive de care afla de pe Internet sau din reclame.

“Pacientii sunt de cateva feluri, am incercat sa ii clasam pe tipuri. Sunt cei care au forme de apnee extrem de severe, care accepta aparatul fiindca stiu ca le face bine. In al doilea rand, sunt pacientii care de teama accidentelor vasculare, a hipertensiunii sau infactului accepta mult ami usor aparatele. Mai sunt cei care nu accepta sa foloseasca un CPAP, nefiind destul de motivati. Am avut pacienti pe care i-am diagnosticat prin 2006-2007, au refuzat aparatele si recomandarile de a slabi si apoi se intorc cu o boala agravata. Chiar acum am un pacient care nu a dorit sa faca tratament in 2008 si acum a ajuns cu un grad de severitate mai mare al bolii. De data asta a venit motivat, a cerut direct aparatul. Nu se poate ordona, nu se poate controla, are o slujba cu responsabilitate si spune ca ar face orice ca sa nu mai aiba aceasta problema”, a explicat doctorita.

Ca la orice serviciu medical de stat, nu lipsesc problemele. 

“Noi de-abia acum facem cursuri de specializare, de anul trecut. Exista la noi in tara o mare deficienta: nu se compenseaza de catre Casa Nationala de Asigurari aceste posibilitati terapeutice, cum se face in alte tari. Sunt anumite costuri legate de tratament si multi renunta pentru ca nu si le permit”, puncteaza medicul. 

Un aparat variaza de la 800 la 2.000 de euro. La inchiriere se plateste cam 200 de lei, insa multi au nevoie sa il foloseasca toata viata. 

“Noi, pneumologii, incercam de foarte multi ani sa rezolvam problema. Probabil, poeste cativa ani vom ajunge la aceasta implinire, sa ii oferim pacientului aparatului si sa spunem ca e compensat”, a apreciat medicul. 

O consultatie de specialitate costa, de asemenea, 100-200 de lei. In Romania mai sunt laboratoare de somnologie in orasele universitare, insa in Germania sau Franta functioneaza sute de astfel de unitati. 

Foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *