Sanatate

Tehnici de relaxare

Relaxarea, destinderea sau deconectarea reprezinta o consecinta naturala a armoniei psiho-fizice. Ea consta in paracticarea cu buna stiinta a diminuarii tonusului muschilor corpului, intreg sau partial, ceea ce permite obtinerea rapida a senzatiei de repaus si recuperarea fortei musculare slabite de oboseala.

 

In mod obisnuit, toti oamenii, dar in special cei nervosi, se afla continuu intr-o stare de incordare cu diferite grade de intensitate, chiar si in situatiile considerate a fi cele mai odihnitoare. Orice activitate fizica sau psihica implica o contractare musculara, care la sfarsitul efortului slabeste mult, dar nu dispare cu totul. Permanentizarea acesteia, in special la un grad mai ridicat, produce un dezechilibru in organism. Faptul in sine afecteaza sanatatea individului, provocand oboseala fizica, afectiva sau mentala , insomnii, nevroza, astenii, tensiuni nervoase, conflicte etc.

 

Orice efort dezordonat, necompensat corespunzator prin odihna si relaxare, blocheaza reactiile naturale ale fiintei umane, avand repercursiuni negative asupra sanatatii sale (stari de hipertensiune si disconfort). Ele provoaca acumularea de toxine, care determina oboseala si uzura prematura a organismului, precum si instalarea unei irascibilitati deosebit de nocive.

 

Practicarea exercitiilor de relaxare dezvolta in om simtul stapanirii de sine, cultivand o atitudine mentala de calm si de repaus, care impiedica formarea contractiilor musculare inutile si astfel contribuie efectiv la pastrarea si intarirea sanatatii fizice, mentale si afective. Ca sa obtinem relaxarea, trebuie sa sacrificam cateva minute pe zi, minute ce vor fi recuperate pe deplin prin sporirea eficientei muncii pe care o vom depune. Dintre numeroasele tehnici si procedee, unele urmaresc o relaxare generala si totala, iar altele numai relaxari partiale.

 

Relaxarea generala

Pentru relaxarea rapida a intregii musculaturi a corpului si a fetei se pot executa urmatoarele proceduri:

–    sa execute intinderi, sa se suspine si sa se caste;
–    din pozitia asezat pe un scaun cu umerii in pozitie dreapta, sa se traga cu mainile scaunului spre corp;
–    din aceeasi pozitie, rezemat si cu mainile impreunate la ceafa, sa se opuna rezistenta cu capul la tractiunea mainilor, circa un minut;
–    sa se stranute; nu e politicos, dar e foarte sanatos; pentru a stranuta e de ajuns putin piper sau gadilarea nasului cu un fulg; stranutul are urmatoarele efecte pozitive: a/ usureaza, echilibreaza si relaxeaza; b/ dupa o masa copioasa, regleaza digestia; c/ ajuat sistemul nervos simpatico sa restabileasca circulatia sangvina; d/ face sa dispara o indispozitie sau o durere de cap.

 

Antrenamentul autogen
  
Este cel mai raspandit in Europa, fiind bine adecvat specificului occidental. El are urmatoarele faze de desfasurare:

1.    Alegerea locului si a conditiilor: o camera linistita, slab luminata si cat mai ferita de zgomote; imbracaminte si incaltaminte cat mai commode; realizarea unei stari de calm cat mai profound.

 

2.    Alegerea uneia dintre pozitiile recomandate: a) culcat, cu genunchii indoiti si putin departati, iar mainile deasupra capului; b) culcat, cu genunchii lipiti si mainile de-a lungul corpului; c) asezat pe un scaun sau fotoliu, cu picioarele putin departate, capul putin aplecat in fata si mainile atarnand pe langa corp, sau usor asezate pe coapse, si capul mult aplecat in fata (pozitia “vizitiului de birja”).

 

3.    Obtinerea senzatiei de greutate a corpului, prin destinderea tuturor muschilor, incepand cu cei ai degetelor.

 

4.    Obtinerea senzatiei de caldura.

 

5.    Linistirea inimii, care trebuie sa bata cat mai lent.

 

6.    Obtinerea unei respiratii lente, profunde si ritmice.

 

7.    Obtinerea senzatiei de calm digestiv.

 

8.    Obtinerea senzatiei de racoare pe frunte.

 

Relaxarile partiale

S-au nascut din experienta de zi cu zi si constau din exercitii simple, dar practice si eficiente. Iata cateva dintre cele mai cunoscute:

 

1.    Relaxarea capului: se recomanda o partida de cascat normal sau provocat prin masarea cu varful degetelor a articulatiilor maxilarului sub lobul urechilor.

2.    Impotriva depresie: sa se mentina un tonus psihic ridicat, printr-o atitudine surazatoare si prin respiratii alternative, pe o nara si pe cealalta.

3.    Oboseala excesiva a ochilor: dupa citit indelungat sau dupa efectuarea unui lucru migalos, sa se priveasca cateva momente cat mai departe; din cand in cand in cand sa se roteasca ochii puternic de 5-6 ori in directie levogira (spre stanga) si apoi de tot atatea ori in directie dextrogira (spre dreapta).

4.    Pozitia corecta a corpului: sa se repete de cateva ori asezarea corpului lipit de perete; stati in picioare, ca si cum ati vrea sa fiti masurat, si ramaneti in aceasta pozitie cat mai mult timp.

5.    Dureri de ceafa si relaxarea gatului: executarea unor rotiri ale capului in ambele sensuri.

 

6.    Relaxarea si intarirea muschilor pieptului si ai abdommenului: sa radem ori de cate ori avem ocazia.

7.    Relaxarea muschilor spatelui: asezarea pe un scaun, cu spatele lipit de speteaza, si executarea unei aplicari pana se ating genunchii cu pieptul. Se ramane in aceasta pozitie circa 10 secunde, dupa care se repeta exercitiul de cateva ori.

8.    Relaxarea in timpul serviciului: se aseaza degetele sub birou si se incearca ridicarea lui; se intind alternative varfurile picioarelor spre un obiect imaginat, cu intentia de a-l impinge. Se repeta de cateva ori pe zi.

9.    Relaxarea si aerisirea plamanilor: inspiratii lente si profunde urmate de expiratii profunde si inspiratii profunde si rapide, urmate de expiratii profunde si lente.

10.     Impotriva insomniei: din pozitia culcat pe spate, se ridica picioarele indoite, apoi si umerii, avand privirea atintita spre genunchi si cu mainile intinse paralel cu planul patului; la un moment dat, veti simti o tremuratura convulsiva usoara; cautati sa mentineti cat puteti aceasta pozitie, apoi expirati profund si adormiti.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *