Sanatate

Tehnică medicală SF. O cască poate reface legătura între creier și membrele paralizate

Tehnica medicală adusă parcă din filmele science fiction ar putea revoluționa sistemul medical românesc. Mai multe aparaturi medicale non-invazive, care ajută la recuperarea pacienților paralizați, au fost testate, astăzi, într-un laborator al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Este vorba despre niște căști cu electrozi, asemănătoare celor folosite la encefalogramă, care pot să refacă legătura dintre creier și membrele afectate.

„Preluăm informația de la creier, pacientul se concentreaza, isi imagineaza ca si-ar misca mana stanga, dreapta, care se transleaza in comenzi cu stimulare electrica a mainii. El, daca a gandit corect, mana se si misca. In felul acesta, sistemul nervos central este bombardat cu informatii si trebuie, il potentam sa refaca drumul  între creier și mână”, ne spune profesorul Marian Poboroniuc, Profesor Universitatea Tehnică Iași.

Sistemul a fost gândit și inventat de niște ingineri din Iași, care au convins o firmă din Austria să investească în crearea aparaturii. Drept urmare, în Austria tehnica este deja funcțională, iar în spitalele din România a fost testată pe pacienți și urmează să fie introdusă în câteva spitale de recuperare din țară. Costul estimat al unei ședințe de recuperare cu un astfel de aparat este de circa 70 de euro.

 „Sistemul a fost testat cu succes, chiar la Iasi. Am avut 12 pacienti, este deja functional in Austria, unde este o sala ca de gimnastica, cu 2 kinetoterapeuti, care lucreaza cu pacientii cu accident vascular cerebral”, completeaza profesorul iesean. 

Căștile ce refac legătura dintre creier și membrele afectate de un accident cerebral i-ar putea ajuta și pe cercetătorii Univesității Tehnice din Cluj. Aceștia lucrează acum la un proiect, la finalul căruia, în spitale vor ajunge echipamente medicale necesarea în recuperarea pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale. Este vorba, mai  exact depre un sistem robotic ce poate revoluționa metodele clasice de recuperare.

„Sistemele robotice ajuta la imbunatatirea musculaturii, dar nu pot reproduce toate semnalele din corpul omenesc. Utilizand sistemele prezentate putem sa integram  mai multe tipuri de semnale”, completeaza Călin Vaida, conferențiar la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Medicii spun că noile aparaturi ar fi de mare folos în recuperarea pacienților, însă ar trebui să fie cât mai accesibile, în toate spitalele. 

 „Important este ca aceste device-uri sa fie cat mai accesibile pentru intreaga populatie si, in timp, stiu ca vor veni insprijinul kinetoterapeutilor si fizioterapeutilor, care oricum au rezultate și în momentul de față”, a precizat  dr. Andrei Mănășturean, medic rezident medicină fizică și reabilitare.

Proiectul derulat la Cluj se va încheia peste 3 ani, iar o parte din aparaturile medicale care urmează să fie introduse în spitale vor fi realizate de specialiștii Universității Tehnice. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *