Teatrul Național Cluj începe noul an printr-o premieră: Playlist, istoria unei familii mixte, din epoca de aur până în democrația de tinichea

Naționalul clujean începe noul an teatral sâmbătă, 7 ianuarie, cu o premieră: Playlist de C.C. Buricea-Mlinarcic, în regia lui Tudor Lucanu. Cei care nu vor reuși să ajungă sâmbătă, de la ora 19, vor putea vedea piesa și duminică, 9 ianuarie, de la aceeași oră, în Studioul „Euphorion”. 

Spectacolul va include și o premieră actoricească, din distribuție făcând parte și Mihai-Florian Nițu care se află la debutul său pe scena Teatrului Național Cluj, ca nou membru în echipa de actori clujeni. Mihai-Florian Nițu va interpreta rolul Omar Şaripov, recepţioner sovietic, rezident în Turkmenia, apoi Omar ben Sharip cetăţean al lumii, rezident în România, alături de colegii săi, Emőke Kató – de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (care va juca rolul Orsolya Pogăceanu, născută Ivácsonyi, profesoară de muzică, fiica pastorului reformat din Varmezău, după 1989 sound designer), Ovidiu Crișan (Laurenţiu Pogăceanu, inginer, scriitor și eseist diletant, membru al cenaclului SF Andromeda, după decembrie '89 ziarist la Foaia națională), Sânziana Tarța (Melinda Pogăceanu, fiica lor), Adrian Cucu (Toader, mai nou Theodor, Verdinaș, colonel de securitate, fost tehnician zootehnist, iar după 1989 om de afaceri, acţionar la Banca Religiilor) și Matei Rotaru (Reporterul, prezentatorul şi moderatorul TV).

Conform secretariatului literar al Teatrului Național Cluj, spectacolul va cuprinde „o poveste derulată de-a lungul a nouăsprezece ani – între 1989 și 2008 - a unei familii româno-maghiare, trecută prin «epoca de aur», cu alte cuvinte fără lumină, căldură, cu alimentele raționalizate și ajunsă, în cele din urmă, în plină democrație. O democrație în care vechii securiști sunt acum oameni de afaceri prosperi, iar atunci când sunt demascați, e firesc să nu recunoască: «Nu sunt decât un biet om de afaceri implicat până peste cap în schimbarea la față a țării noastre!»” 

Regizorul Tudor Lucanu descrie spectacolul drept „istoria unei familii mixte care începe în comunismul românesc și se adaptează treptat la noile forme sociale”:

„Playlist este o istorie recentă. O istorie care ne-a schimbat și care continuă să ne schimbe cu sau fără voința noastră. O istorie pe care nu ai cum să o controlezi, ci care mai degrabă te controlează ea pe tine. O istorie subjugată manipulării de orice fel.”

Autorul piesei Playlist, C.C. Buricea-Mlinarcic (1951-2009), profesor, publicist, editor, traducător şi autor de cărţi despre teatru, s-a născut într-o familie cu rădăcini slave – bunicul a fost ofițer în armata țaristă, combatant în Războiul de Independență din 1877. A fost tentat de o carieră militară, însă, după cum declara într-un interviu, neavând șansa să se nască într-o familie de țărani sau muncitori, nu a avut acces în acest domeniu, fiind nevoit să se orienteze înspre literatură și în special înspre teatru: „Am înlocuit cariera militară cu un alt tip de militantism. E și asta o formă de a lupta...”

Foto: Facebook Teatrul Național Cluj-Napoca

Adauga comentariu