Focus

Teatru ieftin pe banii părinților – Veselie nefiscalizată la grădinițele din Cluj?

O afacere cu două tăișuri, teatru ambulant prin grădinițe, pe de o parte îi învață pe copii să iubească teatrul, iar pe de altă parte îi pune pe părinți în situația de a plăti sume despre care nu știu dacă sunt fiscalizate. De multe ori, nici nu sunt întrebați dacă acceptă sau nu activitatea extracuriculară pe bani. 

80% din grădinițele din Cluj-Napoca fac periodic spectacole de teatru, dans și muzică, cu o trupă de teatru ambulant, Ella Bella, care este un fel de Gașca Zurli, despre care știe toată lumea. Dacă copiii sunt absolut încântați de veselia și bună dispoziția oferită de cei de la Ella Bella, nu se poate spune același lucru despre părinți. Georgiana este o mămică din Cluj, care ne-a spus faptul că nu i se pare normal ca educatoarea să nu o anunțe din timp despre activitățile extracuriculare și despre tematica lor și doar să i se spună că trebuie să plătească o taxă de 6 lei un spectacol al celor de la Ella Bella. Mai mult, Georgiana este nemulțumită de faptul că nu știe unde se duc acei bani. Chiar dacă nu este o sumă mare, legal și normal ar fi să primească bon fiscal pentru spectacolul de la grădiniță. 

I-am contactat pe cei de la Ella Bella pentru un punct de vedere cu privire la problemele semnalate de părinți. Aceștia s-au ferit să ofere prea multe detalii. Nu au precizat nici dacă pentru taxa de 6 lei, părinții ar trebui sau nu să primească bon fiscal.

„Nu știu de câte ori merg copiii la spectacol. La începutul anului școlar noi ne programăm cam câte două spectacole pe an la o grădiniță. Referitor la preț, nu știu ce să vă spun. Acum nu aș vrea să vorbim despre taxă. Avem factură, cu tot ce trebuie”, a declarat o reprezentantă a trupei Ella Bella, care nu a dorit să își divulge numele. 

La întrebarea dacă se declară veniturile, Ella Bella ne-a răspuns ferm: „Normal!”, însă la întrebarea de ce părinții nu au primit nici un bon sau factură, ne-a precizat: „Nu știu să vă spun asta”.

Potrivit reprezentantei trupei Ella Bella, spectacolele organizate în grădinițe au loc pe baza unui parteneriat. 
„Noi avem grădinițe particulare și avem grădinițe de stat, unde mergem legal, altfel nu am merge. Nu avem contracte ci parteneriate. Facem animație, nu teatru de păpuși, spectacole interactive. La Cluj mergem o săptămână pe lună. Cam 80% din grădinițele de stat eu zic că le acoperim. Avem spectacole interactive, cântecele compuse de personaj care îi pun pe copii în mișcare. Suntem un fel de Gașca Zurli aș zice, deși nu i-am copiat. Totul e educativ și e ca o poveste. Adică, o poveste creată de personaj, noi nu transmitem povești tradiționale. Noi avem povestea noastră”, ne-a explicat reprezentanta Ella Bella. 

Am fost curioși să aflăm ce părere are și conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj cu privire la aceste spectacole, care au creat nemulțumire printre unii părinți. Aceste spectacole se desfășoară cu acordul părinților și pe banii lor, potrivit șefului ISJ Cluj. 

“Contractele sunt făcute de școli și de grădinițe. În momentul în care părintele dorește așa ceva, e opțiunea sa. Noi nu semnăm contracte pentru astfel de activități la nivelul județului. Aceasta se referă la grădinițele de stat și cele private. Dacă părinții consideră ca vreau, pentru că cineva plătește, atunci se face spectacol. Noi nu semnăm protocoale și nu se fac prin noi. În mod normal trebuie să le dea bilete. Noi nu ne implicăm. Acolo unde e vorba de bani, în special când sunt plătiți de părinți, singurii care pot să se implice sunt asociațiile părinților de la nivelul școlilor și grădinițelor”, a declarat Valentin Cuibus, inspector școlar general în cadrul ISJ Cluj. 

În unele grădinițe, unde au loc spectacole ale altor trupe, se emite bilet după plata taxei. Cel puțin așa spun educatoarele. În cazul altor grădinițe, unde ne-am interesat despre Ella Bella, educatoarele nu au dorit să ne dea informații, specificând că sunt o instituție publică și nu dau declarații în timpul serviciului. 

„Avem contract încheiat cu Teatrul de Păpuși Țup, cu o activitate cam de patru spectacole pe an. Spectacolele sunt cu bilete, la 6 lei și se rup bilete. Părinții sunt informați și își dau acordul, pentru activitățile extracuriculare pe care le organizăm”, a precizat o educatoare de la Grădinița Lizuca. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *