Politica

ŢEAPA PROMISIUNILOR NEONORATE: Creșterea salariilor profesorilor, amânată anul trecut, nu va fi făcută nici de la 1 septembrie 2021?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a legat de două ori, în câteva zile, creșterea salariilor profesorilor de viitoarea lege a educației, care ar trebui să rezulte din consultări pe marginea proiectului România Educată.

Salariile profesorilor ar putea crește odată cu transpunerea în legislație a prevederilor din proiectul România Educată, a declarat duminică seara la Digi24 ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Or, o nouă creștere era prevăzută pentru 1 septembrie, după ce, la rectificarea bugetară de acum un an, fusese amânată cea programată pentru 1 septembrie 2020.

Întrebat, la Digi 24, dacă în contextul rectificării bugetare e luată în discuție majorarea salariilor profesorilor, Sorin Cîmpeanu a răspuns duminică seară:

“Pentru o educație de calitate, e necesară implementarea unor mecanisme care să facă atractivă profesia de dascăl. Aceste mecanisme vor face parte din noul set legislativ care urmează proiectului România Educată, care are ca prim termen 1 august – constituirea grupului de lucru interministerial, apoi 10 septembrie – planul de implementare, apoi 1 octombrie – un pachet legislativ din care vor trebui să facă parte și măsuri de susținere a atractivității carierei didactice. Creșteri salariale care să se facă în funcție de performanță și, de asemenea, pentru a susține echitatea. Mă refer îndeosebi la sistemul de salarizare și de finanțare a școlilor în mediul rural.”

Întrebat când să spere profesorii la un ban în plus la salariu: “Pachetul legislativ are ca termen asumat prin memorandum în guvern data de 1 octombrie, e o dată extrem de ambițioasă, dată la care vor fi cunoscute aceste propuneri de mecanisme inclusiv din perspectiva creșterilor salariale. Aceste propuneri vor fi lansate în consultare publică și politică și, în măsura în care se va ajunge la un numitor comun, ceea ce e tot ce ne dorim, vor face obiectul unei legi a educației, lege care să prevadă inclusiv această salarizare atractivă pentru acei dascăli care își aduc contribuția la îmbunătățirea și transformarea sistemului românesc al educației.”

Ce aspecte au fost atinse în solicitările Ministerului Educației pentru rectificarea bugetară? Bani în plus preluarea creșelor în sistemul de educație, grădinițele nou construite, burse pentru elevi, bani pentru universități, Micșorarea numărului de elevi în clasă:

“Am formulat foarte clar și sumele, și argumentele pentru o rectificare pozitivă în domeniul educației, plecând de la preluarea creșelor în sistemul de educație, continuând cu grădinițele nou construite care vor începe activitatea și care necesită resurse pentru plata personalului și nu numai, continuând cu nevoia de suplimentare a fondului de burse pentru elevi, asigurat pentru prima oară de la bugetul de stat, continuând cu nevoile de dezvoltare în rândul instituțiilor de învățământ superior – e vorba de creștere de buget pentru universitățile care au câștigat proiecte prin competiții internaționale, e vorba de susținerea investițiilor din fondurile proprii ale universităților. Toate aceste puncte au fost prezentate la Ministerul de Finanțe și argumentate. Micșorarea numărului de elevi în clasă iarăși necesită resurse suplimentare”.

Pe 22 iulie, tot Sorin Cîmpeanu făcea trimitere la același pachet legislativ legat de România Educată, când a venit vorba despre salariile profesorilor:

„Este nevoie de resurse inclusiv pentru motivarea personalului didactic și aceste resurse trebuie să fie alocate acolo unde trebuie, inclusiv pentru salarizare. Criteriile de performanță care vor face diferența între salariul unui profesor și salariul altui profesor vor face parte din pachetul legislativ la care lucrăm, știți foarte bine termenele, 1 august, 10 septembrie, 1 octombrie, deci se va întâmpla și acest lucru.”

Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșterea salariilor începând cu 1 septembrie 2021, în urma unei ordonanțe de urgență din august anul trecut. Creșterea salariilor prevăzută să aibă loc la 1 septembrie 2020 nu a mai fost prevăzută la rectificarea bugetară de atunci, fiind amânată pentru 1 septembrie ac.. Creșterea salarială prevăzută pentru acum un an și amânată era de 16%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *