In vizor

Teapa imobiliara data de un tanar de 29 de ani, sub ochii autoritatilor. Primaria da amenzi modice, iar cei inselati isi pierd economiile de-o viata

Dupa celebrele tepe imobiliare in cazurile Tower, Selesiu sau Leontiuc, in Cluj-Napoca inca exista “smecheri imobiliari” care vand apartamente in blocuri-ghetou, sub ochii blanzi ai autoritatilor. Traian Floarea Ianson, un tanar de 29 de ani, care conduce nonsalant un Audi Q7, in timp ce cumparatorii apartamentelor lui se incalzesc la soba, a pagubit sute de clujeni, vanzand apartamente intr-un bloc nefinalizat. El este nimeni altul decat fiul fostei sefe de la Casa de Pensii Cluj, judecata pentru luare de mita. Firmele lui, deschise in 2009 si 2011, au intrat in insolventa.

Despre situatia blocurilor construite de Traian Floarea Ianson presa locala a scris mai multe anchete, iar televiziunile au transmis stiri cu oamenii care si-au dat economiile de-o viata, pentru a fi inselati, apoi, de constructor. Cea mai grava situatie, semnalata si in aceste zile pe retelele de socializare, se regaseste in cazul celor doua blocuri construite pe strada Miko Imre nr. 14, din cartierul Zorilor. Acelasi constructor ridica un bloc si pe strada Fabricii nr. 67.

Apartamente vandute la subpret, cu 30.000 de euro

„Vreau sa va spun ca in Cluj-Napoca in 2015, in ilustrul cartier Zorilor pe strada Miko Imre, in vecini cu mine, un dobitoc da tepe oamenilor. Blocul din dreapta e <>. Nu are autorizatie, sunt oameni care au cumparat apartamente acolo si se incalzesc cu soba si lemne pentru ca nu au caldura si nu vor avea niciodata. Printre ei si doi batrani pe care i-am intalnit cand imi plimbam catelul si care au plans cand mi-au povestit ca si-au dat toate economiile pe un apartament in acest ghetou. Blocul in constructie, aceeasi poveste. Nu va avea veci autorizatie sau CF. Si ei (constructorii, n.r.) fac reclama peste tot si vand apartamente cu 2 camere cu 30.000 euro. In fiecare zi vin oameni care saracii habar nu au despre aceasta situatie si cumpara apartamente intr-un ghetou care veci nu va avea acte in regula. Deci practic ii dau constructorului tepar, care vine fara rusine in Q7 si prosteste oamenii, cadou 30.000 euro. Si nimeni nu face nimic sa il opreasca. Primaria doarme in papuci”, scria ieri o clujeanca pe pagina sa de Facebook.

Astazi, dupa ce a fost contactata de zeci de persoane inselate, Andreea Miron, autoarea mesajului, a revenit cu completari:

“Se pare ca teapa e la nivel mai inalt, exista notari implicati, am identificat pana acum 3 locatii pe care acest individ le-a construit si unde a dat tepe: In Campia Turzii la strada principala, in Cluj pe str. Miko Imre (2 blocuri din care unul acum se construieste) si tot in Cluj pe str. Fabricii 67). Probabil nu vom putea rezolva nimic, pentru ca presa a tot scris, plangeri penale si procese sunt de ani de zile, nu stiu ce sa zic. Nu siu cine daca vreodata ii va despagubi pe acesti oameni.
Dar am o intrebare perfect legitima, din pacate retorica, in acest caz: De ce este acest individ in continuare liber, construieste si inseala zeci de oameni cu buna stiinta, acum in timp ce noi vorbim? Cine tine in brate un mucos de 29 de ani si de ce?”, se intreaba tanara, pe buna dreptate.

Cine este acest constructor si cum a ajuns sa dea tepe imobiliare?

Traian Floarea Ianson este fiul fostei sefe a Serviciului Expertiza Medicala din cadrul Casei Judetene de Pensii (CJP) Cluj, Mariana Floarea Ianson. Aceasta a a fost trimisa in judecata in martie 2010 de catre procurorii anticoruptie sub acuzatia ca, in calitate de presedinte al comisiei de pensionare pe caz de boala, a pretins si primit suma de 1.300 de euro de la sapte denuntatori pentru a indeplini acte ce reprezentau indatoriri de serviciu.

Mariana Floarea Ianson – foto adevarul.ro

Intre timp, inca din 2009, fiul ei s-a lansat in afaceri imobiliare, cand a infiintat firma Carmen Floarea Construct, in care este unic asociat, iar in 2011 a luat fiinta firma Asmitel Construction, in care tanarul detine 97% din partile sociale. La aceasta societate, asociat mai este Horatiu Cristian Filip. Pe numele acestei societati se judeca un dosar de faliment, la Tribunalul Comercial Cluj. Urmatorul termen de judecata este fixat pentru 27 noiembrie 2015. In cazul Floarea Construct, aceasta este in insolventa, inca din 2013.

Datele financiare ale firmelor arata cam asa: cifra de afaceri din 2011 a SC Carmen Floarea Construct SRL a fost de 23.000 de lei, iar pierderile de 45.000 de lei. Astimel Construct a avut in 2012 si 2013 cifra de afaceri zero! In 2014, a fost de 1.768 de lei, iar pierderile de 30.000 de lei.

In tot acest timp, apartamentele de pe Miko Imre nr. 14 si de pe strada Fabricii nr. 67 sunt vandute clujenilor creduli, care descopera abia dupa ce platesc zeci de mii de euro avans ca au fost inselati. Sunt atat de multi, incat s-au grupat pe pagini de forum, unde se sfatuiesc si se intreaba unul pe celalalt care sunt noutatile in cazul constructiilor.

“Fara sa ma informez prea mult am contractat si eu apartament pe Miko Imre 14 si cred ca am luat teapa. Am platit 75% din suma si apartamentul trebuia finalizat pe 20 mai. Au trecut 2 luni de-atunci si dupa 10 promisiuni si asigurari de la constructor nu s-a construit nimic“, spune un clujean in 25 iulie, pe pagina de forum Softpedia.

„Am fost sa vad un bloc pe Turzii, si exista blocul (nu m-ar fi surprins sa nu existe nicio constructie), doar ca am vazut doar un apartament nefinisat, pentru restul nu avea domnul cheie. Zicea ca exista deja vreo 30 de familii care locuiesc in bloc (si am vazut si ceva antene de TV agatate de balcoane). Pare sa fie ok asa, dar tot sunt sceptic”, este un alt mesaj.

„Eu chiar azi am vorbit cu tipul la telefon, a zis ca apartamentele sunt cu CF, si am fost si sa vad un apartament pe Miko Imre. Doar ca tipul asta cu cheile era plecat si a putut paznicul sa imi arate doar un apartament <>, adica era inca caramida inauntru, nu era nici macar gletuit. In scara iar, treaba era destul de nasoala, nu e inca zugravit, gresia de pe jos s-a cam spart de la cum au tot construit, si fatada blocului era doar pe jumatate gata (una sau doua parti din 4 erau zugravite, dar se lucra). O sa incerc sa merg la un avocat sa vad daca imi poate spune cam cu cati oameni se judeca firma asta, si sa vad care e treaba. Oricum pacat, dar la pretul asta, sincer ma asteptam sa fie teapa…”, spune un alt clujean.

Intre timp, la Judecatoria Cluj-Napoca se judeca zeci de dosare pe numele lui Traian Floarea Ianson (foto jos).

Politia Locala da amenzi si cam atat

Ce spune Primaria Cluj-Napoca despe aceasta situatie? Reprezentantii biroului mass-media arata ca blocurile de pe Miko Imre nr. 14 au autorizatie de constructie, valabila pana in 2016, iar constructorii au fost amendati.

“Politia Locala a mai fost in control in septembrie 2015, cand constructorii au refuzat sa prezinte documentatia de autorizare a constructiilor, fapt pentru care au primt o amenda de 10.000 de lei si s-a dispus prin Procesul Verbal oprirea lucrarilor. Astazi, Politia Locala a verificat constructiile de pe strada Miko Imre nr. 14 si au constatat faptul ca lucrarile nu au fost oprite, fapt pentru care se va face plangere penala de catre Politia Locala. De asemenea, politistii locali au lansat o invitatie catre constructor, sa prezinte documentele de autorizare la sediul Primariei”, a declarat Iulia Persa, sefa biroului mass-media din Primarie.

Aceasta a aratat ca se verifica si constructia de pe strada Fabricii nr. 67.

Cititi astazi, tot in Ziar de Cluj, un reportaj despre situatia celor inselati, care locuiesc in conditii insalubre in apartamentele construite la aceste adrese, cat si reactia tanarului Traian Floarea Ianson in fata reporterilor Ziar de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *