Țeapă cu miros de premeditare: Gadola Jr. și Buta confiscă în mod nejustificat banii necheltuiți ai festivalierilor

O clujeancă ne-a contactat pentru a ne sesiza faptul că fiului ei îi sunt luați cu japca banii rămași necheltuiți de pe cardul Untold, 80 de lei pe care nu și-i mai poate recupera. Erika Katrinecz încearcă de două zile să contacteze personalul Untold, pentru a lămuri situația și pentru a-și recupera banii, dar organizatorii Untold – ”The world capital of night and magic”, ca prin magie, sunt de negăsit, iar banii s-au pierdut în noapte, blocați în conturile lui Buta și Gadola Jr.:

„Fiului meu i-au rămas 80 de lei necheltuiți pe cardul Untold, bani pe care nu îi poate recupera. Ieri a fost primul pas în încercarea de a ne recupera banii aceștia. Am zis să încercăm. Anul trecut s-au rambursat banii rămași pe card, la Banca Transilvania. Au avut la dispoziție 3 sau 4 zile să își scoată banii. Ieri am fost să mă interesez la Banca Transilvania și mi-au spus că ei habar nu au, nu știu ce se întâmplă, nu au primit nici un email sau o înștiințare că vor fi banii, dacă va fi exact așa ca anul trecut procedura. Dar ei nu știu. Anul trecut s-au putut vira banii de pe Untold pe contul fiului meu de Banca Transilvania. Dar anul acesta, cei de la Banca Transilvania nu știu nimic. 

Astăzi am tot umblat să caut sediul Untold, care este într-un loc ascuns, nicio tablă, nici nimic, este exact în spatele Chiosului, un restaurant, iar sediul Untold e chiar acolo, în incinta restaurantului, și nu am găsit de la Untold pe nimeni, am discutat acolo cu un domn, mi-a spus că cei de la Untold sunt în vacanță. Nu știu exact cine era domnul acela, eu m-am interesat și mi-au trimis pe cineva, cu care am putut să discut. El nu era de la Untold, cei de la Untold sunt în vacanță, nimeni nu știe de ei, pe unde sunt, absolut cu nimeni nu poți să iei legătura.

Ieri am încercat prin site-ul lor să trimit un email, dar nimic nu găsești, un număr de contact. Astăzi am fost iar să mă interesez și te izbești de pereți că nici nu știi pe unde să o iei, că nu știi cu cine să iei legătura, nu ai un punct de legătură. Astăzi am fost la sediul lor și nu am putut lua legătura cu nimeni, nici nu știu cum o să se întâmple, dacă o să mai primească banii înapoi sau nu. Și nu mi se pare normal ca în ziua concertului, s-a terminat concertul, festivalul, în data de 8, la ora 6 dimineața, până la ora aceea tu puteai să consumi de pe cardul tău cât voiai… Fiul meu a încărcat cardul cu 100 de lei de două ori și ziua limită era tot 8 august, ora 10, să îți scoți banii. Nu mi se pare normal, când tu ești la un festival de 4 zile și ziua limită să fie în ziua când se termină concertul și să stai la cozi până să îți scoți banii. 

Anul trecut a fost mult mai logic, să ai la dispoziție 3-4 zile să îți recuperezi banii ce ți-au rămas pe card. Acum nu ai cum și, ce e cel mai enervant, este faptul că nu poți să iei legătura cu nimeni. N-ai cu cine! Eu am încercat să iau legătura și la sediul lor, personal, dar și de acasă mă tot uitam să intru să iau un număr de telefon, un email, și nu este. Pe site-ul oficial, nimic! Ei nu răspund de nimic! Am completat pe site-ul lor un formular, unde mi-au cerut numele, toate datele, și nu am putut să trimit. Nu s-a trimis. Nu știu de ce. Am văzut pe internet că mulți se plâng deja că nu și-au luat banii, și ce să facă, unde să meargă… Sunt mulți și e normal să fie oamenii nemulțumiți, pentru că nimeni nu poate să își recupereze banii necheltuiți și au fost și mulți străini, sau persoane din alt oraș, poate au avut tren, au plecat, nu au putut să stea la cozi kilometrice, să își ridice banii până la ora 10. Eu sper totuși să îmi recuperez și eu cumva banii rămași”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Erika Katrinecz.

Am încercat, fără succes, să îl contactăm telefonic pe Gadola Jr., coproprietar al SRL-ului care a organizat anul acesta festivalul, pentru a ne oferi un punct de vedere privitor la această situație, a imposibilității recuperării banilor necheltuiți de pe cardurile Untold.

Am fi dorit să îl întrebăm pe tânărul Gadola dacă el consideră că este corect să se beneficieze în acest mod de sute de mii de euro, care practic sunt bani confiscați de pe carduri. Cum Gadola Jr. nu răspunde la telefon, fiind probabil, la rândul său, în vacanță, am încercat să contactăm și alte persoane din staff-ul festivalului, însă demersul nostru s-a lovit de un site unde adresele de mail de contact dau eroare. La mailul pe care l-am trimis am primit înapoi următorul mesaj:

„A message that you sent could not be delivered to one or more of its recipients. This is a permanent error. The following address(es) failed:
  commercial@untoldfestival.com
    SMTP error from remote mail server after RCPT TO:<commercial@untoldfestival.com>:
    550-5.1.1 The email account that you tried to reach does not exist
  sales@untoldfestival.com
    host aspmx.l.google.com [74.125.133.26]
    SMTP error from remote mail server after RCPT TO:<sales@untoldfestival.com>:
    550-5.1.1 The email account that you tried to reach does not exist.”

Adică adresele de mail oferite pe site-ul oficial Untold nu există. Mai precis, adresele de ”Sales” și ”Commercial”, cele pe care s-ar putea pune întrebări legate de bani. Dar asta nu e tot. Cireașa de pe tortul bătăii de joc ne este oferită prin intermediul formularului de contact de pe același site oficial, unde, după ce alegi departamentul, după ce îți completezi numele, adresa de mail, numărul de telefon și după ce scrii mesajul, când să apeși pe butonul „Trimite”, butonul este automat acoperit de o pădure care glisează din stânga peste acest buton, click-ul de „trimite” nefiind înregistrat, fiind în schimb marcată căsuța „Voluntari” din pădurea virtuală în care te trimite Untold-ul.


Site-ul oficial Untold – ”The world capital of night and magic” devine o adevărată pădure Hoia-Baciu, atunci când vrei să îi contactezi pe organizatorii festivalului, nimic nu merge, totul dispare în ceață și, ca prin magie, ești lăsat cu ochii în soare și cu banii teleportați de pe card.

Totul cu premeditare, pentru că, după cum putem citi din regulamentul oficial:

„Participantul are dreptul să-și preschimbe Cardul/Brățara înapoi în bani pe întreaga perioadă a Festivalului, dar nu mai târziu de 08.08.2016 ora 10:00.
Cardurile/Brățările nepredate la timp vor rămâne în posesia Participantului, fără posibilitatea ulterioară de a mai solicita restituirea sumelor neutilizate și a garanției;

Sumele neutilizate și garanțiile rămân în posesia Organizatorului devenind proprietatea acestuia.”

Ne întrebăm, de fapt îi întrebăm pe organizatorii festivalului, și sperăm să își pună și instituțiile abilitate ale statului întrebarea: în baza cărei legi este redactat acest regulament, în această formă, sau ce lege este încălcată prin trecerea în proprietatea organizatorului a sumelor de bani necheltuite de pe cardurile festivalierilor, sume care pot însemna câteva milioane de lei.

Pic cu pic se face lacul și în amănunte se ascunde întotdeauna dracul, uneori și cu premeditare.

Stratagema este una ingenioasă. Prin acest regulament, organizatorii s-au asigurat că vor mai ciupi niște milioane de lei de la participanții Untold, milioane nemuncite, pentru că organizatorii își însușesc niște bani pentru care nu oferă absolut nimic în schimb. Banii, fiind necheltuiți, sunt ai oamenilor și nu pot fi însușiți fără acordul acestora, fără a oferi în schimbul acestor bani un produs sau un serviciu. 

Organizatorii Untold s-au bazat probabil pe oboseala festivalierilor care, era de prevăzut că, după ce vor petrece până dimineața, nu vor mai sta la cozi infernale pentru a-și recupera, până la ora 10, banii rămași pe card. Mai ales cei cu 5, cu 10 lei necheltuiți, era clar că nu vor mai îngroșa cozile. Dar, dacă iei câțiva lei de la zeci de mii de participanți, sumele rechiziționate abuziv devin unele considerabile.

Ne întrebăm cum se poate încadra penal fapta aceluia care se face proprietar pe banii altuia, fără a oferi nici un produs sau serviciu în schimb. Pentru că noi nu suntem procurorii, această întrebare rămâne una deschisă, pentru cei în măsură să se autosesizeze să răspundă. 

Legea civilă și penală bate oricând orice regulament de funcționare întocmit de organizatorii unui festival și, cu toate că staff-ul Untold are impresia că poate încropi un regulament care să justifice absolut orice, aceștia se înșală.

Regulamentul lor mai prevede și că ei pot schimba oricând regulile în timpul jocului, lucru complet abuziv:

„Untold își rezervă dreptul de a modifica, restructura și dezvolta ulterior Festivalul, Serviciile și Produsele oferite în cadrul Festivalului, la alegerea sa, în funcție de necesități. Vizitatorii nu au dreptul să ridice pretenții împotriva Untold cu privire la respectivele modificări, restructurări sau dezvoltări ulterioare.”

În regulamentul oferit pe site-ul oficial, organizatorii Untold au prevăzut și faptul că site-ul nu va funcționa, că probabil formularul de contact te va trimite în pădure, lucruri pentru care, de asemenea, organizatorii nu își asumă nicio responsabilitate, ba, mai mult decât atât, ei se exonerează din start de orice fel de responsabilitate:

„Untold nu va avea nicio responsabilitate, de nicio natură, pentru:

• orice fel de prejudiciu (direct sau indirect) ce rezultă din utilizarea sau din incapacitatea de utilizare a informaţiei prezentate pe Site în legătură cu Festivalul;

• orice tip de erori sau omisiuni în conţinut ce pot genera prejudicii.

Untold, fără nicio notificare prealabilă, poate şterge, modifica sau adăuga orice informaţie pe Site, suspenda orice activitate pe Site, iar în cazul în care se fac referiri la alte site-uri Untold nu garantează şi/sau confirmă sub nicio formă tipul de informaţie care poate fi găsit pe aceste site-uri.

Untold nu este responsabil nici pentru comentariile afişate de către utilizatori pe Site. Orice informaţie, date, text, fotografii, grafică etc. conţinute pe Site sunt responsabilitatea acelei persoane/entităţi de la care provine. În aceste condiţii Untold nu poate garanta conţinutul Site-ului incluzând, dar nelimitându-se la, informaţii trunchiate, incomplete sau greşite sau pentru orice consecinţe ale utilizării acestora.

Untold nu oferă garanţii, de nicio natură cu privire la faptul că Site-ul va funcționa neîntrerupt, sigur şi fără erori de orice fel. Site-ul poate fi întrerupt de către proprietar sau administratori în orice moment fără nicio notificare prealabilă şi fără niciun fel de pretenţie de orice fel din partea utilizatorilor acestuia.”

Le-am scris celor de la Untold și pe pagina lor oficială de Facebook, unde i-am întrebat cum se pot recupera banii necheltuiți de pe cardul Untold. Spre surprinderea noastră, de această dată am primit și un răspuns:

„Salut, banii se puteau recupera pana luni la ora 22:00.”

Mulțumim pentru răspuns, însă regulamentul vostru oficial prevede faptul că banii se puteau recupera până luni, la ora 10. 10, 22, ce mai contează, atâta timp cât banii oricum nu se mai pot recupera! Poate doar prin căile legale la care cei care se consideră prejudiciați pot apela.

Foto: bogdananghelina.ro

Comentarii

razvan

10.08.2016 16:58

E baccisu' pt ca au organizat un festival extraordinar...Dupa ce au pus Cluju' pe harta, zeci de milioane de euro venituri pt. oras, sute de mii de participanti (astia unde au incaput in Cluj?), va mai plangeti...rusine. Ce oameni! Rog pe cei ce au organizat Unt-oldu' sa nu ia in seama asa ceva.

Szaliatti

10.08.2016 17:07

Sincer la toate checkpont urike din incinta festivalului era afisat data ora pana cand putei sa faci cash out fara nici o problema. Tinerii de acolo erau foarte amabili si te ajutau co orice problema aveai. Cine nu a facut ii treaba lui parerea mea...

pulika

10.08.2016 19:31

Alooo! DeNeA? Parchetul? Buna ziua.....

Murphy

10.08.2016 19:37

i-auzi! ii treaba acelui baiat sa-si lase banii pentru prosperitatea lui Buta&Gadola? dar de ce mamicile lor n-au dat ca termen de recuperare a sumelor 8 septembrie, de pilda? ca sa fure si prin aceasta metoda, banditii pedelisti!

vlad

10.08.2016 20:51

​...nu v-ati intrebat de ce in ardeal , nu ma refer doar la cluj , vin toti teparii , tunarii , escrocii si toata tagma asta de hoti ca sa-si faca plinu ?... cred ca se vede ca ardealul e oaia sau vaca de muls a tarii fara de care bucurestiul ar cersi pe la colturi si pa scarile bisericilor ....ca doar fraieri sint destui , nu ?...pacat de bokemon , care pina sa ajunga ministru sau ce a fost , era mai de treaba dar dupa ce si-a facut stagiatura printre lupii din bucuresti a revenit schimbat total de parca i-a fost spalat creierii pe care ii mai avea...

ionut

11.08.2016 08:15

Apropo de tepari si tunari, ce ziceti de UBER ? :) Baietii care au vrut sa faca taximetrie pe moca si-au luat teapa vietii lor :)

mitru

11.08.2016 08:49

Intrebati-l pe boc si pe gasca lui de trepadusi din primarie, el stie unde sunt si banii si echipa lui buta (special le scriu numele cu litere mici)! boc este seful tzeparilor din Cluj! Cata vreme buta si gadola au inteles cum merge treaba, sa ,,ungi'' toate clantele usilor importante, atunci nu au si nu vor avea nici un necaz! Lipsa de reactie a DNA-ului ma face sa cred ca si pe acolo s-au uns niste clante! Ce credeati ca a murit caritas-ul? Acum se numeste untold si are loc in fiecare vara! Dar lasa ca clujenilor le place sa fie tepuiti! Ca doar l-au votat tot pe boc ca e ,,de-al nost' ''! As fi curios cu cine au votat doamna in cauza si fiul ei!

andrei

11.08.2016 13:44

da, prostii sunt multi, prostia nu doare. cine a pus odata botul la o teapa, il va pune si la alta.

Cristi

12.08.2016 02:00

Sau poate ca nici în ultima zi a festivalului, nici luni pana la ora 10 nu am putut ajunge, cu toate ca mi-am dorit foarte mult, nici la spectacol, nici sa recuperez suma de 800 de lei care este încă pe card. În cazul meu nu este nici lene, nici oboseala. Am avut alt3 motive care m-au tinut departe de festival. Pentru recuperarea banilor de pe card am fost și eu la BT și am primit aceleasi ridicări din umeri. Corect ar fi sa fi fost aceeași procedura ca anul trecut. Eu, unul, nu o sa las 800 lei șpagă. Chiar dacă mi-a plăcut foarte mult untold...

Adauga comentariu