Taximetriștii pot circula doar pe banda dedicată de pe Titulescu și numai când au clienți

Taximetriștii clujeni au obținut de la Emil Boc dreptul să circule pe banda dedicată transportului în comun din Gheorgheni, de pe strada Nicolae Titulescu. După doi ani de negocieri, Boc le aruncă taximetriștilor câteva firimituri: le oferă acces doar pe o bucată de bandă dedicată, iar în ceea ce privește tarifele, încă se discută în comisiile din Primărie. De asemenea, accesul taximetriștilor pe banda dedicată este posibilă doar când au clienți.

”Avem o bandă dedicată transportului în comun care este mai puțin aglomerată decât altele. Acolo circulă 10-14 autobuze și troleibuze pe oră. Este banda dedicată transportului în comun din Gheorgheni de pe Titulescu. Acolo începem proiectul pilot în această săptămână. Vom da dreptul taximetriștilor să circule pe banda dedicată transportului în comun dacă respectă câteva condiții. Taximetristul poate să cicule pe banda dedicată transportului în comun dacă au cel puțin un pasager. Gol nu poate circula, ideea e să îi încurajăm pe cei care circulă cu taxiul. Să nu oprească, să staționeze pe banda dedicată. Dacă se staționează pe banda dedicată am închis discuția pentru că asta înseamnă că vom obtura și vom afecta exact ideea prioritizării transportului public. Poate să preia și să lase persoane, dar nu are voie să staționeze”, potrivit primarului Emil Boc.

Boc dă asigurări că Poliția rutieră în colaborare cu Poliția locală se vor afla la datorie pentru a verifica în ce măsură taximetriștii respectă cele două reguli impuse de Emil Boc. Poate că aceștia vor fi prezenți la început, de ochii lumii, însă există zeci de cazuri semnalate în care taximetriștii au circulat nestingheriți pe benzile dedicate, fără a avea acest drept. Este puțin probabil că Poliția ruteiră să fie prezentă în permanență pentru a verifica dacă un taximetrist de pe banda dedicată are sau nu are client în mașină. 

”Poliția rutieră în colaborare cu Poliția Locală vor verifica respectarea acestor reguli. Dacă aceste reguli minimale vor fi respectate, vom putea să ne gândim anul viitor și la alte zone unde taximetriștii pot să circule pe benzile dedicate. Va fi un test al adevărului. Putem să colaborăm și să nu ne blocăm unii pe alții, să fluidizăm transportul public, din care face parte și taximetria. Am încredere că se poate. Dacă timpul de deplasare al autobuzelor crește și vom observa că modul de comportament al taximetriștilor afectează circulația autobuzelor vom regândi măsura noastră pilot. Eu cred că va funcționa”, transmite Boc.

Taximetriștii clujeni au solicitat încă din 2017 accesul pe banda dedicată transportului în comun. Boc nu le-a dat însă voie, temându-se că vor încurca autobuzele. Taximetriștii au organizat o acțiune de protest în curtea primăriei, astfel că Boc a cedat presiunilor. Le-a oferit însă acces doar pe o bucată de bandă, pentru celelalte se va discuta anul viitor, dacă se va mai discuta. Boc i-a obișnuit pe taximetriști doar cu promisiuni, asta în timp ce îi laudă, crezând poate că astfel vor sta cuminți în banca lor mulțumiți de onoarea de a munci în Cluj-Napoca, orașul de cinci stele a lui Boc. 

Citește și:

Boc îi lasă pe taximetriști să circule pe banda dedicată transportului în comun

Adauga comentariu