Tariceanu, sustinatorul lui Buzoianu, este urmarit penal de DNA Brasov

Procurorii DNA au inceput urmariea penala fata de al doilea om din Stat. Este vorba de Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului Romaniei, acuzat de catre procurorii DNA Brasov pentru comiterea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului. Procurorii il acuza pe Calin Popescu Tariceanu ca ar fi minitit in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasca unde, in calitate de martor a declarat sub juramant ca nu stia despre achizitionarea drepturilor succesoriale ale Printului Paul de Romania  de catre  Tal Silberstein, Remus Truica si alte persoane.

In dosarul retrocedarii Fermei Baneasa au fost trimisi in judecata Printul Paul, Dan Andronic, Remus Truica si  mai multi oameni de afaceri israelieni.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectul POPESCU TARICEANU CALIN CONSTANTIN ANTON, presedinte al Senatului, pentru comiterea infractiunilor de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

In ordonanta procurorilor se arata ca, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: 

"In cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lamurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa (a carei trimitere in judecata a fost mediatizata prin comunicatul nr. 654 din 18 mai 2016) s-a dispus citarea, pentru a fi audiat ca martor, numitul Popescu Tariceanu Calin Constantin Anton. Aceasta citare a fost necesara in conditiile in care existau indicii ca el ar avea cunostinta despre activitatea infractionala a grupului susmentionat, prin prisma relatiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup.

Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, in depozitia luata sub juramant, acesta a facut declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta impiedicarea / ingreunarea cercetarilor si a tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosarul trimis in judecata, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016.

Astfel, suspectul Popescu Tariceanu Calin a mentionat in mod nereal ca nu a avut cunostinta de achizitionarea drepturilor succesoarele ale lui Al Romaniei Paul de catre Silberstein Tal, Truica Remus si altii si ca nu a discutat cu Truica Remus despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat ca nu are relatii apropiate si nu a pastrat legatura cu inculpatii Andronic Dan Catalin si Silberstein Tal, cu care s-a intalnit doar sporadic, afland din presa, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea ca nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din Romania.

A mai precizat, ca nu a avut o relatie apropiata cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzand totodata ca are cunostinta de relatia acestuia din urma cu inculpatul Tal Silberstein.

Aceste declaratii sunt aspecte necorespunzatoare adevarului, fiind contrazise de probatoriul administrat in cauza (declaratii ale martorilor, suspectilor si alte mijloace de proba).

Suspectului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie", se arata in comunicatul DNA Brasov.

Adauga comentariu