Din oras

Targul Gaudeamus, deschis de plagiatorul de la Radio Cluj

Pe langa ca nu admite ca si-a copiat lucrarea de licenta de la un coleg si ignora decizia UBB in acest sens, Bogdan Rosca isi continua atitudinea lipsita de demnitate asumandu-si rolul de amfitrion la inagurarea Targului de carte Gaudeamus 2014 din Centrul Clujului. Intre discursuri s-a remarcat cel al directorului evenimentului, Vladimir Epstein, care le-a propus oficialitatilor sa ajute ca editia de la Cluj sa devina “primul targ international din seria Caravanei Gaudeamus”.

Directorul Radio Cluj nu s-a sfiit sa stea intre oameni de cultura, scriitori, universitari si oficialitati ale orasului si chiar sa joace rolul de gazda a ceremoniei de deschidere a Targului Gaudeamus.

Nu a avut decenta sa lase vreun adjunct din Radio Cluj sa indeplineasca aceasta indatorire (Radio Cluj este organizator al evenimentului, alaturi de echipa Gaudeamus si Centrul Cultural Radio Romania), in conditiile in care Comisia de etica a Universitatii “Babes-Bolyai” a decis ca lucrarea sa de licenta, identica aproape cu cea a colegului sau Mihai Miclaus este un plagiat. I-a fost respinsa si contestatia la aceasta decizie, iar situatia sa treneaza, mai ales ca lucrarea originala, cea a lui Miclaus, a fost distrusa. 

 “Putem controla multe lucruri atunci cand organizam un eveniment cum este Gaudeamus, insa nu putem controla si vremea. Va multumesc tuturor pentru prezenta si va felicit pentru aniversarea a 15 ani. E un an important si pentru noi, pentru ca Radio Cluj implineste 60 de ani. Am onoarea de a-l invita la microfon pe domnul primar Emil Boc”, a spus Rosca la microfon. 

Primarul si-a spus apoi cuvantarea, promitand ca institutia pe care o conduce va fi mereu alaturi de Targul Gaudeamus. 

“Daca e un loc in Romania in care cartea se simte la ea acasa, acesta este cu siguranta Clujul, care e o adevarata cetate a cartii. Acolo unde exista carte, nu exista ignoranta”, a declarat Emil Boc. 

Au mai vorbit la inaugurare Vakar Isvan, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj si subprefectul Mihnea Iuoras. 

“Asa cum suntem primiti la Cluj, nu suntem nicaieri. Ca cifre, ne situam la egalitate cu editia de anul trecut, care a fost una record. Speram sa reusim sa mentinem stacheta. Nu ma las pana nu lansez o provocare: haideti sa facem ca targul de la Cluj sa devina primul targ international din seria Caravanei Gaudeamus. Ce-ar fi sa incepem sa lucram la asta chiar de maine?”, a declarat Vladimir Epstein, directorul evenimentului. 

A urmat Irina Petras, directoarea Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Cluj, care si-a exprimat credinta ca niciodata cartea electronica, fie ca e vorba de cele care se gasesc online, pe telefon sau in varianta kindle nu ii va lua locul celei “fosnitoare”. La final, poetul Ion Muresan, presedintele de onoare al acestei editii, a venit cu o idee neasteptata: toate cartile de la targ ar putea imbraca fatadele din centrul Clujului si asa s-ar putea realiza Marea Refatadizare.

Targul Gaudeamus poate fi vizitat in cortul gigantic amplasat in Piata Unirii  de miercuri pana sambata, intre ora 10 si 20, iar duminica intre 10 si 14.

Toate editurile participante au reduceri si oferte promotionale si, pe langa carte, se gaseste si muzica, ceaiuri sau cafea. Intrarea este libera. 

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *