Targul de la Negreni s-a mutat in centrul Clujului. A inceput Septemberfest!

Ceapa, cartofi, morcovi, Eminem, usturoi, vinete, ardei, dulciuri printre ridichi si porumb, mititei, Rihanna, cartofi prajiti, bere si ciolan de porc – asa poate fi descris, intr-o insiruire de cuvinte deloc aleatorii, Septeberfest-ul clujenilor. Pe platoul Salii Sporturilor s-a pus la cale un balci cum n-a mai vazut orasul comoara al Transilvaniei, poate, niciodata - Septemberfest

Muzica ce vine din doua directii si se uneste la mijlocul platoului intr-un zgomot din care nu se mai distinge niciun vers se impleteste imbietor cu mirosul de prajeli, fierturi si dulcegarii de la standurile de lemn insiruite pe margine. Doamna cu dulciurile facute in casa (ce costa aproape cat metrul patrat la un apartament de inchiriat din capatul Manasturului) si-a tras o folie aparatoare pe tot standul, sa n-ajunga aburii de la porumbul fiert la bunatati. Se uita carcotas catre femeia ce vinde ridichi din fata ei si strange din buze. E inconjurata de legume.

Cateva mese mai incolo, un domn vinde “odorizante fructe din sapun”. O bunica se opreste si miroase: “Ioi, ca tot felul de minuni exista pe lumea asta”. Nu e impresionata nici cat sa intrebe daca fructele din sapun sunt pentru baie sau pentru oglinda retrovizoare a masinii.

Langa ea, un barbat trecut bine de 50 de ani se clatina in fata standului cu vin la pahar. “Daca va rog, un pahar”. Dar paharele sunt de mai multe feluri – medii, mari si foarte mari. Pune mana pe cel mai voluminous – “un pahar”! Se intoarce si ranjeste diabolic cu cei cativa dinti care i-au mai ramas, dupa care pleaca impleticit, cu paharul gol. “Ma duc in Grigorescu!”

La celelalte standuri insiruite se vand posete hand made, slanina si cascaval, haine populare, ciocolata de casa, tablouri si insigne, bratari si articole crosetste. Totul e negociabil, important e sa iasa banu’. O bratara e 5 lei, dar daca iei trei, scoti din portofel doar 10 lei. Asta daca ai timp sa alegi de pe taraba imbiata in miros de mici, zahar ars si porumb fiert. E o combinatie de mirosuri de care n-ai unde sa te ascunzi. Asa cum nu poti scapa nici de fumul ce inunda intreaga parcare. In centrul Clujului parca s-a mutat celebrul festival de la Negreni. Lipsesc doar trenul care sa-i faca pe comercianti sa-si adune marfa se pe sine si gaborii ce dorm nestingheriti pe gramezile de haine.

“Hai sa nu mai stam, ca e fum”, il roaga o fetita cu un ponei de jucarie in brate pe bunicul ei, asa ca se indreapta spre masina.

La iesire, un comerciant discuta cu partenerul sau de taraba, alaturi de care vinde cartofi la saci de 10 kilograme: “90 de lei pentru cine intreaba, 80 pentru cine cumpara. Hai, sa iasa banu’!

Comentarii

mda

21.09.2014 00:06

Negreni? adica cea mai mare piata de vechituri "flea market" din sud-estul Europei comparata cu balciu' asta... 

marcos

21.09.2014 20:58

ar trebui sa organizeze oficialii din primarie o vizita la September Fest Brasov sa vada cum trebuie organizat un astfel de eveniment , nu tigania asta  

Monica

22.09.2014 08:31

90 lei un sac de 10 kg de cartofi?!?!

Codruta

22.09.2014 10:29

Sala Sporturilor nu este Centrul Clujului, Targul de la Negreni nu are legatura cu ceapa, cartofii si prajelile, cu muzica nici atat.Domnita care a scris articolul ori n-a fost ori nu stie despre ce e vorba la Negreni.  Slabut articol, critica de doua parale a unei aspirante la titlul de jurnalista.

Radu

22.09.2014 12:56

De foarte prost gust acest eveniment, ca si altele de acest gen...

Adauga comentariu