Taieri ilegale de arbori in spatele Polus Center

O clujeanca a constatat cu regret ca salcamii de pe terenul din apropierea locuintei au inceput sa dispara sub drujbele unor muncitori. Taierile s-au dovedit a fi ilegale, dar nu vor putea fi oprite.

Defrisarile au inceput chiar de sarbatori, cand tanara a asistat stupefiata la taierea copacilor care au ajuns sa-i fie dragi.

“Stam de 4 ani incoace pe strada Razoare, pe un deal de langa polus. Dincolo de blocul nostru se sfarseste cartierul. Dealul se intinde in sus si mai urca inca mult si chiar langa blocul nostru crescuse cu anii o padurice de salcami, cu mult inainte de primele blocuri (exemplare mature palcuri palcuri, de toata frumusetea, nu doar lastaris!!). Am prins mare drag de copacii astia, i-am surprins de foarte aproape, cu fiecare anotimp - primii muguri, ultimul inghet, carnea florilor, spinii si pastaile negre, vajaitul albinelor, al furtunilor, rabdarea secetei, incremenirea zapezii si din nou tot asa, zi de zi, vreme de 4 ani.
In 24 decembrie au venit primele drujbe.
”- D-soara, ce credeti ca eu de capul meu tai? ca si mie imi pare rau de ei... da o venit proprietaru si o zis ca sa dam tot jos, ca vrea sa faca blocuri”
am zis, na, asta e, omul e doar un muncitor, n-am ce face, m-am dus si m-am smiorcait de capul meu.
in 31 decembrie au venit urmatoarele, n-am mai iesit, ca doar ce pot sa fac, sa ma spanzur de-un salcam in timp ce ei il taie pe cel de langa?...”, a povestit Alex Ratiu.

Apoi, saptamana trecuta, cand au venit muncitorii din nou, tanara a chemat politia, iar in urma controlului s-a dovedit ca nu aveau autorizatie pentru taierea arborilor.

“Sectia 6 Politie Rurala Floresti a constatat la fata locului ca doua persoane taiau copaci fara sa detina autorizatie. S-a aplicat o sanctiune de 500 de lei conform legii 171/2010 pentru taiere ilegala de copaci. Au luat legatura cu padurarul care este responsabil de zona Floresti, care a aratat ca este vorba de un teren privat. Fiind vorba de proprietate privata, politistii nu au putut confisca materialul lemnos”, a explicat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, Carmen Jucan.

“Nu vreau sa fiu nici naiva, nici descurajata. stiu ca la noi asa se fac afacerile, n-ai autorizatie, dar la o afacere de sute de mii de euro ce e o amenda de 500 de lei, mai ales acum cand au facut deja harcea parcea paduricea mea de salcami? Totusi, daca sesizarile (si vigilenta) oamenilor ar fi mai indaratnice, probabil si ei (politia, functionarii, dezvoltatorii si, de ce nu, LEGISLATORII) ar fi nevoiti sa ia lucrurile muuult mai in serios. Iubiti-va copacii (cu curaj, cu nesat, cu disperare!) - bateti la usi, dati telefoane, zvarcoliti-va!”, a mai postat Alex Ratiu pe Facebook.

Foto: Facebook

Adauga comentariu