Diete

Votca, ruseasca sau poloneza

Votca este un rachiu obtinut prin distilarea unor cereale ca grau, secara si orz si chiar a cartofilor. Distilatul este diluat cu apa si filtrat. Are o tarie alcoolica in jur de 40 de grade si nu necesita invechire inainte de a se pune in vanzare. Votca se serveste simplu cu gheata sau ca ingredient in coctail. Cele mai bune sortimente de votca sunt produse in Rusia, in Polonia si in unele tari scandinave.

 

Istorie si legenda

Considerata de multi o bautura ruseasca datand de prin secolul al XII-lea, votca a fost distilata, se pare, cu aproape o mie de ani in urma. Polonia si Rusia au fost primele tari producatoare de votca, dar pentru a stabili care a fost cea dintai, trebuie avuta in vedere calea prin care procedeul de distilare a ajuns in Europa: din Africa de Nord via Europa, prin vest, ori din Persia prin sud (existand indicii ca aceasta “tarie” a fost produsa, in Persia, cam prin secolul al XI-lea).

 

 

Incredibil este faptul ca votca a fost practic necunoscuta in America pana in jurul anului 1930, cand Smirnoff a sosit in SUA si a pus bazele unei distilerii. In 1914, cei din familia Smirnoff – primii distilieri care foloseau carbune – produceau un milion de sticle pe zi. Trei ani mai tarziu, intreaga familie, de peste 100 de membri, a pierit in revolutia bolsevica din octombrie 1917, exceptand o singura persoana ce a reusit sa scape cu formula familiei.

 

 

Ruseasca sau poloneza?

Cei ce isi aroga dreptul asupra “nasterii” acestei bauturi sunt rusii, care pretind ca, atunci cand crestinismul a fost introdus la Kiew, in anul 988, aceasta bautura exista deja, fiind denumita “Perevara” sau “Korchma”. Abia in secolul al XIV-lea, insa, a inceput sa poarte denumirea de votca.

 

 

Nici polonezii nu “stau cu mainile in san”, demonstrand ca prima scriere care face referire la producerea acestei bauturi alcoolice dateaza din secolul al XV-lea, iar cativa scriitori, printre care Goleblowska-Szymanska, pretind ca votca era folosita, in aceasta tara, cu cel putin un secol inainte.

 

 

Producerea

Distilata la inceputuri doar din cartofi, votca este in prezent produsa si din cereale si melasa – din care se extrage pana la 96 % de alcool pur. In Turcia, la producerea acestei bauturi, se foloseste chiar si sfecla. Aceasta este apoi filtrata prin carbune pentru a indeparta orice gust, bun sau rau, si apoi redistilata cu iervuri aromate ce confera fiecarei bauturi un caracter special.

 

 

De la inceput si pana la sfarsit, pe toata durata procesului de fabricare, votca este distilata chiar si de 3-4 ori. Altii o filtreaza prin nisip fin de qurtz. Ocazional, la formula de baza se adauga si extracte aromate.

 

 

Tipuri de votca

Votca poloneza este considerata de majoritatea consumatorilor ca fiind cea mai aromata, cea ruseasca, finlandeza si suedeza fiind mai putin parfumate. In Europa de Est, in sticla de votca, se adauga putina lamaie, tei, coji de portocala, piper ori capsuni; de fapt, orice ii confera acesteia un gust sau miros mai special.

 

Exista mai multe tipuri, consumatorul putand opta pentru cea mai “dry” – aspra-votca ori pentru una mai usoara. Nu putem lasa la o parte nici marcile ce produc votca pe baza de coloranti naturali (spre exemplu, lamaie) si nici pe cele care au la baza infuzii de plante aromate cu piper.

 

 

In topul producatorilor de votca, s-au impus: Finlanda, Islanda, Danemarca, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Olanda, si lista poate continua. Pentru cei cu gusturi exotice, amintim si alte sortimente, puternic aromate, cum ar fi cele produse din stafide negre, piper si paprika, amestec de boabe de cafea din Guatemala, Costa Rica, Mexic, Indonezia msi Columbia sau pe cele create din uleiuri de scortisoara din Sri Lanka si Cassis chinezesc.

 

3 cocktail-uri pe baza de votca:

–    Sex on the Beach. Ingrediente : 10 ml votca ; 10 ml Schnappes de piersici ; 20 ml suc de portocale ; 20 ml suc de merisor.

–    Kamikaze. Ingrediente : 20 ml votca ; o lingurita zeama de lamaie ; 0,5 ml Triplu Sec.

–    Cosmopolitan. Ingrediente: 20 ml votca, 0,5 ml Triplu Sec; 0,5 ml suc de merisor; 0,5 ml zeama de lamaie.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *