Din oras

Vivariul se primeneste. Oficialii ar dori sa aduca noi locatari: serpi veninosi, varani si crocodili

Spatiul in care se afla Vivariul Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca se afla in plin santier. Redeschiderea este preconizata la mijlocul lunii noiembrie si va aduce o extindere cu o noua zona de expozitii temporare. Responsabilii au in plan si achizitonarea de noi exponate.

Lucrarile au in vedere atat reparatiile, cat si igienizarea de care obiectivul avea nevoie, potrivit lui Octavian Craioveanu, biolog in cadrul Vivariului.

„In functie de cum se termina lucrarile, vom avea nevoie de inca o luna ca sa putem amenaja din nou terariile. Nu am mutat animalele de acolo, le mutam dintr-o camera in alta, pe cat se poate, in functie de lucrari. Incercam sa le protejam, sa nu se streseze si sa nu raceasca. In general sunt specii tropicale, au nevoie de  temperatura si umiditate mai mare decat este la noi vara”, a precizat biologul.

In prezent, obiectivul are 33 de terarii, cu 33 de specii de reptile si amfibieni, plus inca 10 specii de pesti.

„Ne-am dori, binenteles, sa aducem specii noi, pe cat posibil putin sensibile si cat mai colorate. Ne gandim la ceva serpi veninosi, ceva constrictori nu foarte mari, varani, si am aduce si un crocodil mai mic”, a dezvaluit Craioveanu.

Vivariul dateaza din anii 1998-2001, cand a fost pus la punct de catre Facultatea de Biologie si Geologie, atat pentru activitati didactice, cat si pentru cercetare stiintifica in domenii ca zoologia vertebratelor, etologie sau herpetologie sau pentru educarea publicului, „in vederea cunoasterii si octrotirii speciilor autohtone de reptile, amfibieni, pasari, mamifere”, potrivit oficialilor UBB. Intre speciile adapostite pana acum aici se numara Vipera pufaitoare, Boa curcubeu, Gekko leopard, Chinchilla, Testoasa dobrogeana sau Salamandra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *