Diete

Verdeturile in dietele de primavara

Pline de arome, de minerale si vitamine, primele verdeturi ale primaverii sunt utilizate ca salate, ciorbe sau pireuri. Pe deasupra, prin continutul lor in enzime si fitohormoni, ele au si virtuti terapeutice complexe. Crude si pline de vlaga, utilizate din plin pana la venirea verii, toate au un efect energizant, detoxifiant si echilibrant asupra organismului iesit slabit din iarna.

 

Stevia: Planta ierboasa, cu frunze alungite, de culoare verde care poate creste spontan pe terenuri umede, este bogata in saruri de calciu, potasiu, fier, magneziu, vitamina C. Are actiune laxativa prin acidul crisofanic. Maceratul (24 h) din 20-30 g frunze proaspete tocate la 1 l de apa, are efect diuretic, depurativ si laxativ. Cel mai frecvent se prepara sub forma de ciorbe sau mancaruri.

 

Urzica: Soiul mic, de primavara, ajuta la primenirea sangelui. Urzicile foarte tinere se pot utiliza si sub forma de salata, asociate cu papadie sau laptuci, cu putin ulei de masline si lamaie. Sucul de frunze proaspete (cate 2-3 linguri/zi) se foloseste ca diuretic in boli de rinichi si vezica, in hemoroizi, hemoptizii si epitaxis. Extractele de urzica antreneaza in circulatie acidul uric din tesuturi si provoaca o eliminare renala abundenta a acestuia. Sucul de urzica poate fi adaugat la toate retetele de sucuri recomandate persoanelor anemice sau femeilor cu pierderi mari de sange menstrual. Acelasi suc are proprietati tonifiante asupra parului. Cel proaspat sau decoctul din el se pot utiliza si ca gargara in amigdalite, gingivite si afte bucale. Consumul de urzica, ca preparate culinare, previn formarea tumorilor maligne, in special a cancerului gastric, sunt hipertensive si antiaterosclerotice ( hipotensiune, arterita).

 

Loboda: Planta cu frunze catifelate, elastice si fara luciu, de culoare rosie-visinie sau verde, este folosita in gastronomie mai ales pentru ciorbe. Are si ea proprietati depurative, remineralizante, vitaminizante, fiind recomandata in afectiuni ginecologice, hepatice si renale.

 

Spanacul: Cu un gust agreabil, este apreciat si folosit in alimentatia de primavara datorita compozitiei sale bogate in saruri minerale si in vitaminele A, E, B1, B2, B6, C, K. Este sarac in protide, 2 %; glucide, 7 %, lipide 0,5 % si are valoare energetica foarte mica, 18 cal/100g. Se poate consuma in diferite preparate in regimul alimentar al copiilor, batranilor si convalescentilor. In salata verde din frunze de spanac se adauga putin ulei, suc de lamaie si sare dupa gust. Un pahar de suc de spanac luat in fiecare dimineata previne depresiile fizice si nervoase. Extractul de spanac (100 ml suc proaspat) in adaos cu 30 g polen apicol (pulbere) stimuleaza secretia pancreasului. Contraindicatii: nu se recomanda consumul mare in cazul persoanelor cu afectiuni hepatice, reumatism, litiaza renala, inflamatii intestinale.

 

Salata verde: Saraca in protide si substante grase, este bogata in minerale si, mai ales, in fibre vegetale care previn cancerul de colon. Se consuma ca atre, sub forma de salate, in amestec cu alte legume crude, ulei de masline, sare si suc de lamaie. Folosita abundent la masa de seara, favorizeaza instalarea unui somn linistit, combate constipatia si provoaca evacuarea bolului alimentar in dimineata urmatoare. Maceratul (24 h) din 80 g frunze la 1 l de apa are efect antiseptic, calmant, diuretic si se recomanda la inflamatii intestinale, nefrita, hiperexcitabilitate nervoasa si sexuala, psihoastenie.

 

Papadia: Este una dintre cele mai raspandite plante din flora spontana, care infloreste primavara. Se foloseste mai mult sub forma de ceaiuri, in dischinezii, coliciste, insuficiente hepatice, icter colateral, constipatie. Frunzele verzi de papadie se recomanda sub forma de salate, ciorbe si sucuri in anorexii (lipsa poftei de mancare), dispepsii (dificultati de digerare a alimentelor), in ateroscleroza, guta, reumatism, diabet, ca depurativ (eliminarea toxinelor din sange) si diuretic. In paleta mare de afectiuni remediate prin cura de papadie – salate, ceaiuri, sucuri – se include si cea de reducere a excesului de greutate determinat de acumularea de grasimi in organism, a obezitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *