Reportaj

Vanzatorii de pepeni, interzisi la Cluj-Napoca. Bisnitarii din piete profita din plin

In acest an pepenarilor le-a fost interzis sa isi amplaseze marfa pe domeniul public pentru valorificare. Primaria Cluj-Napoca nu i-a iertat pe producatorii agricoli din Dabuleni si Bechet care au venit totusi cu pepeni la Cluj si le-a aplicat in ultima luna nu mai putin de 71 de amenzi. In prezent se cauta formule pentru evacuarea acestor vanzatori ambulanti. Cei care vor profita de scoaterea pepenarilor din oras sunt en-gros-istii si clanurile de romi care au si inceput sa oferteze pepenarii pentru ca acestia sa isi cedeze marfa. Pretul oferit este derizoriu, neacoperid nici macar costurile de transport al pepenilor din Dabuleni la Cluj-Napoca.

Producatorilor de pepeni le-a fost adus la cunostinta de catre reprezentantii Primariei Cluj-Napoca faptul ca in acest an nu mai au voie sa isi vanda marfa pe domeniul public. Motivul pentru care in acest an administratia locala nu a mai scos la licitatie zone ale domeniului public pentru inchiriere in vederea vanzarii de pepeni a fost faptul ca  pepenarii isi valorificau marfa din corturi inestetice care aduceau prejudiciu de imagine orasului si ca acestia dormeau in masini fara nici cele mai elementare conditii de igiena. Prin urmare pepenarii au gasit solutia de a pacali oarecum administratia locala clujeana si au incheiat contracte de inchiriere cu diferite persoane fizice pentru spatiile pe care si-au etalat marfa spre vanzare. Nici acest lucru nu a fost indeajuns pentru cei care conduc orasul, iar pentru nerespectarea legii 12 din 1990, cu privire la vanzarea ambulanta a oricaror marfuri in alte locuri decat cele autorizate de primarii, consilii judetene sau prefecturi, Politia Locala a acordat un numar de 71 de amenzi contraventionale. Valoare amenzilor aplicate pepenarilor este cuprinsa intre 500 si 5.000 de lei.

“Pana anul trecut vanzatorii de pepeni primeau un acord de vanzare din partea Primariei atat cei de pe domeniul privat cat si cei de pe domeniul public pentru ca sa poata sa isi vinda legal marfa. Majoritatea celor amendati au incalcat art.b din Legea 12/1990 cu privire la vanzarea ambulanta a oricaror marfuri. Au fost acordate de catre Politia Locala din 17 iunie pana in prezent nu mai putin de 71 de amenzi”, au afirmat reprezentantii serviciului Mass Media din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Pe Calea Floresti exista trei locatii de unde manasturenii isi pot achizitiona pepeni. La una dintre tarabe Catalin, un pusti de 12 ani din Dabuleni, incearca sa convinga o doamna sa ii cumpere marfa. 

“Haideti, doamna, ca e dulce ca mierea. Daca vreti, il putem incerca”, dialoga cu batranica micutul vanzator de pepeni.

Dupa plecarea femeii care nu s-a aratat interesata sa achizitioneze nimic de la tanarul vanzator, Catalin ne-a povestit despre cum merge vanzarea de pepeni la Cluj-Napoca, dar si despre amenda de la Primarie.

“Noi aici suntem pe privat. Da, da, pe teren privat. Nu stiu cat platesc parintii mei. Aici la service platim ceva chirie, dar nu stiu sa va spun cat. Au venit de la politie si ne-au dat amenda, zece milioane, da, da, o mie de lei, cum zici. Da’ au platit-o 250. Nu cumpara lumea pepeni, ca nu e loc bun aici”, a afirmat Catalin, in timp ce se juca pe telefonul mobil.

La doar cativa metri mai sus un pusti de sase ani sta tolanit pe un scaun. Langa el, masina politiei de la Sectia  4. Politistii nu se arata interesati de ce copilul de doar 6 ani sta singur langa gramada de pepeni. Ei privesc spre trecerea de pietoni de la intersectia cu strada Taberei pentru a surprinde  soferii care nu acorda prioritate pietonilor. Dupca cateva minute, insa, politistii parasesc zona. Pustiul, putin timorat, dar cu zambetul pe buze spune ca il cheama Anefrin. Langa el, niciun adult. Paritii ii sunt plecati in oras la alte locatii in care vand pepeni. Pretul e acelasi ca si la standul patronat de Catalin. Doi lei kilogramul.

In statia de autobuz de pe strada Bucium exista aproximativ zece standuri de vanzare a pepenilor. Comerciantii ambulanti dorm in corturile din spatele standurilor, mananca mici cu cartofi prajiti in fata clientilor, iar din vanzarea marfii isi cumpara tablete pe care copii lor urmaresc filme de desene animate in corturile acoperite cu celofan. In fundal e cladirea a ceea ce trebuia sa fie in urma cu 15 ani Spitalul Regional de Urgenta.

“Las-o, intai mananca si apoi te joci cu tableta. A costat doua milioane trei sute, cat a costat amenda la Primarie. Nu a fost mult, dar asa sta linistit si se uita la desene” a afirmat vanzatoarea.

Bisnitarii de etnie roma au aflat destul de repede de amenzile aplicate de catre Politia Locala vanzatorilor de pepeni si au inceput sa le faca oferte acestora pentru a le cumpara marfa la en gros. Pepenarii care isi valorifica marfa de peste 20 de ani doar in municipiul nostru se arata indignati de decizia Primariei de a nu le mai oferi posibilitatea sa inchirieze domeniul public si de amenzile pe care le primesc pentru ca vand de pe domeniul privat. 

“S-au facut destui pepeni, dar e pacat ca nu avem unde sa ii vindem. Din Bechet suntem. Nu s-a mai pomenit asa ceva. De douazeci de ani venim cu pepeni la Cluj si sa nu ii putem vinde. Vin bisnitarii tigani si ne dau 30 de bani pe kilogram. Ei au locuri bune in piete si pot sa vanda, da’ noi stam si platim amenzi. Uite, la ala ii dam cu doi lei bucata, nu e bine nici cu doi lei. Vrea cu un leu bucata de pepene galben”, a declarat Mariana, in timp ce matura trotuarul din fata tarabei.

 

In acest an, Primaria Cluj-Napoca nu a eliberat nicio autorizatie pentru comertul cu pepeni in municipiu si a preferat sa amendeze vanzatorii, fie ei de pe domeniul public sau privat. Cu toate acestea, in oras exista zeci de locuri in care cei din Dabuleni si Bechet si-au amenajat tarabele cu cortul in spate si cu toaleta amplasata la doar cativa metri de cantar. Imaginea e de bazar in majoritatea cartierelor, insa amenzile nu sunt o solutie, atata timp cat administratia nu a amenajat alte locuri de vanzare a pepenilor decat cele din piete unde tarabele sunt controlate in mare parte de bisnitari. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *